Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

sudbino moja, suđena mu nisam ja, aa.

post objavio/la temadilema prije 1 godinu 2 mjeseca na blogu TemaDilema

Komentari na post

 

sve se moze kad se oce pa tako i kontradikcije neke prihvatit i nastavit zivjet s njima hladno...

Objavio/la blato prije 1 godinu 2 mjeseca #

sad si me zadeverala,ipak mislim da sudbina ne može biti opravdanje za činjenje budalaština

Objavio/la mudroser prije 1 godinu 2 mjeseca #

mudroseru, da si mudar kao što nisi, shvatio bi da upravo to temadilema i pokušava da kaže (uspješno) - sudbina ne može biti i nije opravdanje za budalaštine.

Objavio/la str1der off prije 1 godinu 2 mjeseca #

Ja mislim da ljubav sve pobjedzuje. Evo sjetio sam se jednog primjera, npr. ja i ti se volimo, i u braku smo. Tada bi mi mogli da sve pobjedimo.

Objavio/la ne_kontam_te_ba prije 1 godinu 2 mjeseca #

To je jedno od klasičnih kontradikcija, a kontradikcije su kao mrtvo tkivo. Čisto ih pustiš i tjeraš dalje. Dakle, najviše što u tom pogledu možeš dostići je da skontaš da je nešta kontradikcija.
Zanimljivo je da se u islamu, tj. prvim vjekovima o tome dosta razglabalo. Posebno je za mu'tezile to pitanje bila poslastica. Nedavno sam pročitao kako je Maturidi našao "rješenje" za tu enigmu. Mi imamo slobodnu volju u smislu što donosimo odluku, a Bog je taj koji je materijalizira. Nešto u smislu moderne virtualne predodžbe: ti pogledaš nešto a tvoj pogled se materijalizira u onom što si pogledao.
Uzgred, tema koja po mom mišljenju nije vrijedna intelektualne energije. Bog, sudbina, onaj svijet...su stvari u koje vjeruješ ili ne vjeruješ. One su nedokazive. Po mom mišljenju Tartulijan (rani kršćanski filozof) je pogodio dosta blizu cilja, rekavši "vjerujem jer je apsurdno". Ti ne vjeruješ u očite stvari, one su očite i nema potrebe da vjeruješ u njih. Ti vjeruješ u stvari koje nisu očite. A koje postoje.
By the way, zašto Bog pišeš malim slovom. To ti je kardinalna pravopisna greška.

Objavio/la teoreticar prije 1 godinu 2 mjeseca #

hm mislim da postoji kontekst u kojem se imenica bog piše malim slovom, kao kad se koristi ko opća imenica. kad npr. kažeš "vjerujem u boga" samo objašnjavaš svoje vjerovanje u nešto, ne konkretno u određenog boga; kažeš "vjerujem u Boga" u tom slučaju već govoriš o vjeri u tačno određenog boga, dakle posmatra se kao vlastita imenica i piše se velikim slovom. u svom slučaju sam koristila "bog" općenito.

u postu sam upravo pokušala objasniti kako sudbina i slobodna volja ne moraju biti kontradiktorni, jer činjenica je da je konkretno u islamu oboje neporecivo, normalno da onda postaviš pitanje kako je to moguće itd. postoje, naravno, stvari u koje jednostavno ili vjeruješ ili ne vjeruješ, bez mogućnosti dokazivanja, al ljudski razum koliko god da je ograničen, mora ispitivati stvari iznad samog sebe. i bog i sudbina i onaj svijet nisu materijalno očigledni ali se daju intelektualno, spiritualno i logično objasniti i spoznati. što sam, ponavljam, pokušala uraditi sa sudbinom i slobodnom voljom, to je sve :)

haha nktb al od ljubavi se ne živi. također, mislim da nisi shvatio poentu mog teksta al ok xd

možda je to mudroser samo namjeravao da naglasi u znak slaganja, jer istog sam mišljenja. :D

kakva bi bila tvoja teorija blatko?

Objavio/la temadilema prije 1 godinu 2 mjeseca #

;D

Objavio/la mudroser prije 1 godinu 2 mjeseca #

Tema(ne odnosi se na tebe :P) je kompleksna, jer potrebno obuhvati u razmatranje i ostale faktore usko vezane za sudbinu i slobodnu volju kao sto je predestinacija, zakone akcije i reakcije,kauzualnosti..itd. Dobro ti je poznato ono "kako posijes tako ces i poznjeti." .. Kad postanem spiritualni guru jednog dana objasnit cu ti :P

Objavio/la Silencia_offerino prije 1 godinu 2 mjeseca #

Hm ... baš se nekako svi bave tim pitanjem sudbine, slobodne volje i "božijeg predznanja", i oni religiozni i oni koji nisu.

Pomalo je teško svariti taj koncept sa kojeg god stajališta da ga posmatraš. Ne bavim se iskreno tim pitanjima jer previše ne zanima. Trudim se živjeti svoj život u skladu sa svojim osjećanjima i težim da ona uvijek budu pozitivna. Recimo, kada slažem nekoga, poslije se jednostavno osjećam loše i trudim se ne lagati. Trudim se kontrolirati u svom životu sve stvari nad kojima imam kontrolom, dakle, ipak - ja odlučujem.

Ali opet to nikako nije samo na meni, jer ja mogu sutra krenuti da pređem ulicu i da me neko sastavi autom, ili mogu od nekoga pokupiti virus pa se razboljeti i tonu nekih stvari se može desiti nad kojima baš nikakve kontrole nemam.

Mislim da je totalno pogrešno što misliš da većinom nereligiozni ljudi se drogiraju, žive nemoralno i tome slično. Naprotiv, upoznavajući takve ljude ti ja mogu reći da su moralniji od svih drugih ljudi, jer su jednostavno: dobri radi sebe. Ne nadaju se nagradi za učinjeno dobro, ali ga ipak rade, ne strahuju od kazne za učinjeno zlo, ali ga ipak ne rade. Meni je to daleko moralnije nego biti dobar samo zato što se nadaš da će te neko nagraditi. Tako ja to vidim.

A i ono što je rekla blato, sve se može - kad se hoće, pa se tako može i naći logičnosti gdje je uopšte nema, i sam za sebe smisliti neku priču koja će biti logična. Ja to radim na dnevnoj bazi :D

Objavio/la Lolita_ prije 1 godinu 2 mjeseca #

Pokusaj valorizacije STAVA postom u kojem se da nazrijeti plus I minus tvoreni jednom crtom za oduzimanje I sa dvije crte oduzimanja u plusu za sabiranje.
Ne moze se "slobodna" volja tumaciti matricom u koju si ubacila par clanova Matrice ili sa mojim objasnjenjem o STAV-u prezentiran linijama plusa I minusa.
Malo sta rosa prozivi uzarenom pustinjom a ipak se iste ne odrice
Uslovljenost I kodni sistem koordinantnog sustava jeste molekula sveg ljudskog,tako I mozga,a posljedica je SAMO tacka koordinatnog sustava koja svojim egzaktnim postojanjem objasnjava ono ofarbano JAJE dojma ljudskog ili samo JAJE objasnjava dojam sa svojim upitom dok ga ljudsko oko promatra:Sta je posljedica a sta uslov-uzrok...JA kao JAJE ili svijest kao kokos

No ipak...tvoj,moj,izbor jeste sastavni dio volje koja se oglasava p

Objavio/la Gost_6846 prije 1 godinu 2 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: