Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Razgovor bogougodni

post objavio/la Syd prije 7 mjeseci 8 dana na blogu Mizantrop

Komentari na post

 

Sinoć pročitala i bilo mi žao da bilo šta napišem da joj ne umanjim vrijednost. Dostatna pjesma.

Objavio/la rara prije 7 mjeseci 7 dana #

Onda će i meni biti žao da šta napišem da ne bih umanjio vrijednost tog komentara :) Hvala, rara.

Objavio/la Syd prije 7 mjeseci 6 dana #

Sadrži toliko slojeva:
- u praznom(?) porijeklu ostaje vatra. Zanimljivo je zašto autor bira vatru i, onda, kakva je to vatra;
- uzvraćanje posjete ili dviju, uslužno. Zanimljivo je da se autor igra konceptima reinkarnacije, odlaskom, obilaskom (privremenim seljenjem?) duše (svijesti?) do mjesta duše (svijesti?) koju prepoznaje ili sa kojom je u čvorištu ili, prosto, na način nesvjesnog učestvovanja u velikom planu potencijala da jedna duša drugu dušu (jedna svijest drugu svijest?) nauči nečemu veoma važnom;
- "Ali zar da između suprotnosti
Pravimo razliku samo sobom" (...). Bivajući u kontekstu "obaveze vraćanja" i u kontekstu podrazumijevanja "da sve što jeste jeste samo zbog ili mimo - nas", zanimljivo je da autor ovim stihom uvodi u suprotnost -tamo- i -ovamo- još jednu suprotnost, onog opšteg (od kojeg smo, ipak, svi) i onog pojedinačnog (koje je, ipak, u svemu).

Zato je prazno porijeklo i prazno i nije prazno, te ona vatra, na samome kraju, grije i nikoga i nekoga.


Pročitala sam ovu pjesmu i prije nego što je Rara ostavila svoj komentar, te me naknadno zamolila da, otprilike, kažem ono što je ona htjela reći, haha. Ja, naravno, nisam rekla što je ona mogla, pa i htjela reći, nego ću još reći da je Rara odmah uočila ove slojeve za koje je meni trebalo vremena. Da, tačno je; pjesmu čita stanje, a ne čovjek, zato treba biti pažljiv sa davanjem ponekoj manje važnosti u odnosu na (podrazumijevajući da, zapravo, -u odnosu na- konstatno robujemo mjernoj jedinici koja je zasigurno, i to svim i konvencionalnim i nekonvencionalnim metodama, hiljadama, milionima, milijardama puta dokazana kao iluzija).

Objavio/la vasionka prije 7 mjeseci #

Vasionka 😊 Rekla si i više od onoga što sam ja mogla a i znala reći, jer ako iko može ostaviti dostojan komentar na ovu pjesmu onda si to ti

Objavio/la rara prije 6 mjeseci 28 dana #

Zamršena je ova pjesma i ja je još nisam odmrsio kako treba. Ali ta ideja stvari koja vrši svoju funkciju i kad niko, osim Boga u Njegovome Sveznanju to ne zna, ta ideja koja se obrušava na antropocentristički pristup misli.... u tome je bilo nešto privlačno za ovog pjesnika. Inače je to bio pokušaj koketisanja s filozofijom/teologijom/teozofijom u poeziji, čega, začudo, nema mnogo u našoj književnosti (onako otvoreno kao, recimo, u Eliota).

Objavio/la Syd prije 6 mjeseci 18 dana #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.