Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Zloduh slobode u vremenima kisnih glisti

post objavio/la gost227 prije 5 mjeseci 15 dana na blogu Crtice o vječnom

Komentari na post

 

Sjajan esej.., mhm, možda primjerenije ogled. Ne znam da li si toga svjestan, ono potpuno, ali sa ovim provlačenjem one vrste slobode koja je oslobođena obaveza, uradio si fantastičnu stvar. Davši je u naznaci, ne opisujući je direktno, ali je provlačeći kroz cijeli tekst u korelaciji sa slobodom da se radi sve ono što se hoće, naglasio si tu njenu dekadentnost, pa, zašto ne reći, i destruktivnost.
Slobodno vrijeme.
Slobodno vrijeme zaposlenog čovjeka srednje dobi i slobodno vrijeme ponešto bolešljivog, imovno srednje-slabijeg, usamljenog čovjeka treće dobi. Radosno iščekivanje u slučaju prvom i iščekivanje da slobodno vrijeme prođe, da bi došla zaista prava obaveza, neka svrha (biti od koristi).
Je li ti se desilo u nekom vanredno lijepom trenutku da te misao neke neobjašnjive krivice zaledi? Pod pretpostavkom da je taj lijepi trenutak, uslovno rečeno, zaslužen, te pod pretpostavkom da ti se tako nešto desilo, gdje može biti izvor te krivice? U iskrenoj empatičnosti koja seže dotle da je sasvim prirodno da se čovjek u tom trenutku zapita - a koliko ima onih, uključujući i dječicu, što "nemaju pravo" na ovu ljepotu i ugodu - ili u nekom psihološkom problemu, nestabilnosti? Razmatrala sam ovo, još i ranije, recimo odavno, ali odgovor nemam. Prva mi postavka djeluje isuviše, hmm, čistunski, preidealistično da bi bila zaista realna, a druga.., pa u mome slučaju, ali i u slučajevima još dvije osobe sa kojima sam o ovome razgovarala, također djeluje kao nešto što ne bi trebalo biti izvor. Išla sam čak dotle da bih ozbiljno razmatrala i mogućnost da nekakvi vjetrovi donose tuđu patnju u vrhunac trenutka te vanredno lijepe ugode.

Možda mislim da naš jedan aspekt zaokruži svoju savršenost onoga trenutka kada se od dijela slobode sasvim spontano i slobodno (ne voljno, nego slobodno) odreknemo, ne razmatrajući uopšte ili imajući pojam o tome da je to dio naše slobode. A ponovo, to nije stanje neznanja, nego potpuno svjesno stanje naslaganih iskustava; poput odlučivanja, koje to zapravo i nije (u nedostatku adekvatnog pojma), poput prekognicije koliko i kakve slobode zadržavamo jer će ona odživjeti najpovoljniji scenarij za jedan živi, nepregledan organizam.

Apsolutna sloboda je krajnje stanje. Stoga i jeste zastrašujuća za one koju njom nisu kadri rukovati. Za to stanje nenaučenog, ona je podjednako besmislena, nepoznata i hladna kao i stanje odreknuto od svake slobode. Stanje ničega.

P.S. Da prijavim da sam zamijetila i sjajnu paralelu između jedne kišne gliste i jedne misli.
Zanimljivo je da je tekst toliko široko postavljen da si njime otvorio i rukavac promišljanja o praktičnoj (djelatnoj) slobodi i o slobodi unutra, slobodi misli. A sve je počelo tako bezazleno, pa i banalno.. :-)

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 15 dana #

dekadentan je, destruktivan i ogranicen koncept licne slobode, onakav kakvog ga mi uobicajeno poimamo, kojem cesto tezimo, nadamo se i nekima je on i odredjena vrsta krajnjeg cilja, cak ideala.
u njemu je sloboda definisana kao negacija, kao antiteza, kao suprotnost obavezi, moranju, a ne kao samo po sebi svojstveno stanje ravnoteze ili mjesta odakle ide ravnopravna mogucnost izbora.
takva sloboda nam je prodata poput mrkve na stapu.
takva sloboda ne uzima jednu veoma vaznu stvar u racunici, kao sto si sama ukazala, druge, tako da je prije odredjena vrsta egocentricne anarhije i bijega nego konstruktivno stanje kojem treba teziti. na kraju krajeva drugi to smo mi. i sve ono sto to ne uvazava nas vodi ponovo na mracno i usamljeno mjesto od kojeg cesto nastojimo otici, a u iluziji mu se ponovo vracamo.
pravi smisao slobode stoji negdje izvan toga. gdje ? namjerno nisam zavirivao tamo.

da sloboda misli je "namjerno" zakacena takodje. a interesantna je ta poveznica izmedju kisnih glista i misli, koja nije bila namjerna i svjesno ciljana, dokaz da tekst i veze cesto dolaze odnekud "drugo".

odlicne opservacije dva zadnja pasusa (prije ps-a) apsolutne slobode i narocito, pogotovo, ona o spontanom, ne o slobodnom odricanju slobode koja nije sloboda, nego o odricanju ideje koju imamo o njoj.
zasto je misao u jednom tako lijepom, ugodnom trenutku otisla tako zastrasujuce daleko, tako daleko i tako visoko da kad stojis pored nje izgledas sam sebi malan, uplasen i sam, nisam siguran. jos goru neprijatnost izaziva pomisao a sta ako to ipak nije tako daleko. ako si vec u stanju da je vidis prirodno je da nije tako daleko, kao predio koji izranja iz magle i nazire se iza zvukova morskih galebova i iza halucinarajuceg pjeva morskih sirena dok mu se priblizavas "nehoticno" s druge strane mora.

predio koji je obecana zemlja vecine pustolovnih tragaca i umjesto da ugledas zelenu oazu prosaranu prekrasnim vocem i cvijecem ti ugledas golu kamenitu pustinju, slicnu pa i goru onom mjestu koje si ostavio. taj shok je valjda dobro poznat onim koji tuda prodju. na kraju je bitan put a ne odrediste. odrediste je valjda samo jos jedna tacka puta.

Objavio/la gost227 prije 5 mjeseci 2 dana #

Gledam u ovu riječ koja sadrži nehotičnu grešku - "malan", i shvatim da u -malen- čuči latinski korijen (a prije njega nekog jezika, nikako ne nužno starogrčkog) - loše, bolest, šteta.. A tako volim tu riječ - malen :-)

Naravno, završetak je maestralan, a iz njega proističe konstatacija: Osjetila sam, dakle, odsjaj sebe, jer sve je uvijek potpuno lično. Potpuno je lično, ako je stvarno, a stvarno je, ako je potpuno lično. Razmatrati drugačije je transfer.
Naravno, primjenjujući transfer, nisam razmišljala na ovaj način.
Zaključila bih, zasad, da koze uspijevaju nekako i u toj goloj kamenitoj pustinji, ali, tog jednog dana, kada više ne budu koze, ostaje ono da zaista, jako vole vrijeme :-)
(desilo mi se nešto sa optimizmom u posljednjih 10-ak godina. nazovimo to optimizmom, nekako je najbliže. jednostavno je, kako da kažem.. djeluje nepresušno.)

Hvala ti, veoma interesantno.

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 2 dana #

jedina rijec kod koje sam se vratio poslije i ispravio je. malen mi je bilo nekako neadekvatno a malan odgovaralo po zvucnosti.
da lose vidi se po izvedenicama maler - malefican

ovdje mi se namecu pitanja izmedju licno licnog i licno univerzalnog koje moze drugi prepoznati kao svoje licno.

da, imao sam priliku i zadovoljstvo da u ovim razgovorima (koji uzgred , imam cudan osjecaj imaju daleko duzi istorijat u skupnom vremenu a vezano bas za latinski svijet) primjetim tu neku evoluciju. kad sam razmisljao o tome, pojavio mi se izraz "povjerenje u proces" (a vezano nekako i za tvoj pojam totaliteta vremena).

interesantno - interes - inter - razmjena

da, uvijek je interesantno :) hvala i tebi

Objavio/la gost227 prije 5 mjeseci #

A ja osjećam da to uzgredno pominjanje latinskog svijeta i razgovora u njemu već ima cijelu jednu priču. Znam da si pominjao, nekad i negdje, mentorske, šegrtske, svešteničke ili slične odnose, a ovaj latinski svijet mi sada intuitivno miriše na to. Možda mi, negdje u vremenu, strpljenje i prepoznavanje pomognu da (ponovo) pronađem tu priču (iako je pronađena i u ovom
sloju lukovice vremena), a možda se i smiluješ mojoj ljubipitljivosti, pa je nekad i napišeš u njenoj varijanti latinskog svijeta, u stihu na primjer :-)))

"Povjerenje u proces", može biti, ili, kada sam ja u pitanju, neke stvari prosto znam (-znati od znati- više nego -znati od osjećati-).
Skupno vrijeme.. da znam/da se sjećam da sam taj pojam (za razliku od koncepta) negdje pokupila, ne znam/ne sjećam se. A da je to baš skovano u mojoj kovačnici, ni u to nisam sigurna :-)

P.S. "Malan po zvučnosti" učinile su tako mnogo dragocjenog, evolucijskog posla. Zaista, rajski pejzaži nisu rođeni, nisu viđeni i ne postoje ako nema "malne/malnoga po zvučnosti" da ih opraši i gleda.
Moja šireća crta rado bi se pohvalila lično univerzalnim, zvuči nekako totalno cool. Ali..

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci #

interesatno bi bilo pogledati 2-3 vijek, zene pisci pozorisnih komada, pa cak i zene svestenice, zasto ne. neki dan sam nasao na sinopsis jednog slicnog filma iz vremena aleksandrije i aleksandrijske biblioteke.
interesantno doba, jos u usponu, a vec u padu i nekoj vrsti istrosenosti i moralne dekadencije koja je trazila nesto novo. a uspon, uf, mogu samo naslutiti kako je to izgledalo u sjaju, bljestavilu, mogucnostima, sve je bilo u pogonu, sirenju, ekspanziji, mislim da je tesko naci savremeni primjer istog.
uspon je isao do te tacke da je na kraju, da bi nastavio dalje sam morao ugroziti svoje temelje. nepravdje je bilo svakako, podijeljeno drustvo, ali, ali posebna stvar je bilo biti patricij u to doba i sam se odreci privilegija u ime obespravljenih i siriti ideje socijalne i druge jednakosti cak i ako njima ti gubis, a sve pod plastom nove religije koja se pojavila i propagirala milosrdje. sta je poslije od nje nastalo znamo, ali to prvo pojavljivanje, ta humanost, idealizam, uznesenost, polet, pozrtvovanje za ideale takodje tesko ima odgovarajucu usporedbu u vremenima poslije.

da bas na to znanje kao znanje koje ide iz totaliteta vremena sam mislio kao predlozak za to povjerenje

Objavio/la gost227 prije 4 mjeseca 29 dana #

Haha, kako zanimljiv prvi pasus u korelaciji sa ranohrišćanskim periodom nakon :-) Bivši muž mi piše pozorišne komade, jedna knjiga koja se odnosi na ranohrišćanski period bila mi je veoma važna u najtežem periodu u životu do sada, a imala sam i to zadovoljstvo posjetiti modernu Biblioteku u Aleksandriji, pretenciozno nazvanu Aleksandrijska.

Divno si opisao ranohrišćanski period, neobično tolerantan i integrativan za stara znanja sa današnje (dogmatske) tačke gledišta. Mene je posebno okupirao ljubavni odnos između ranohrišćanstva i zoroastrizma, čitala sam dosta o tome.

Objavio/la vasionka prije 4 mjeseca 25 dana #

da interesantna veza. u jednom trentuku sam bio u prilici da razmatram vezu zorastrizma sa druge strane, moguce i hronoloski, od zorastrizma prema bogumilstvu, bosanskom krstjanstvu, patarenstvu, katarima... ima ta neka nit koja veze i zadrzava se kroz ta stara ucenja

Objavio/la gost227 prije 4 mjeseca 8 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: