Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Povjerenje u sistem

post objavio/la gost227 prije 1 godinu 3 mjeseca na blogu Crtice o vječnom

Komentari na post

 

individua stvara sistem ... a ne sistem individuu
sistemi propadaju ... a individue ostaju ... i stvaraju nove sisteme

Objavio/la jasanstav prije 1 godinu 3 mjeseca #

Ne vjerujem sistemu trunke jedne jer sam u njemu i znam kako radi tj ne radi i svaki dan mi makar jednom prođe kroz glavu Proces i Kafka i osim bolesti, horor mi je plava koverta jer je sve napravljeno tako da se vrtiš u krug. To što je u potpisu neki mr ili dr ništa ne znači jer im je taj sistem dao tu titulu.

Objavio/la goldmist prije 1 godinu 3 mjeseca #

jasni, nadovezujem se na tvoja razmisljanja
individualci stvaraju sistem... moguce !? ljudi griješe... Sigurno. sistemu nije glavna zadaca stvaranje individualaca vec vlastito odrzanje... sasvim sigurno !

goldmist, dobri stari Kafka. svi smo mi u sistemu i htjeli ili ne htjeli podrzavamo ga i ok mi je to. podrzavamo ga obicno dok on ne digne potpuno ruke od nas, a tad je obicno skroz kasno. ali mi nije ok davati mu bezrezervnu podrsku znajuci kako sve to funkcionise. skoro mi se prijatelj koji je ljekar tesko razbolio i sistem koji on poznaje i kojem je ucen da vjeruje je potpuno digao ruke od njega. srecom ostalo mu je dovoljno prisebnosti u tim trenucima da lijek potrazi negdje drugo

Objavio/la gost227 prije 1 godinu 3 mjeseca #

To što vidim sve izbliza nekad je grozno, ali ja sam ubijeđena da se sistem ruši iznutra i tako zdravi. Srušiti jedan pa praviti drugi jegubljenje vremena. Samo da je doći do te kritične mase koja to može pokrenuti. Ne znam hoćemo li je ikad imati.

Objavio/la goldmist prije 1 godinu 3 mjeseca #

odlican zakljucak citave price. moje odusevljenje trazi i jacu rijec za to, ali sam navikao biti oprezan s njima.
sistem je cesto previse cvrsto omedjen i zatvoren s vana da bi odatle dosla neka promjena. zato promjena mora doci aktivno i polako iznutra. kriticnom masom, korak po korak, kap po kap. ne treba gubiti nadu u tu mogucnost jer nam istorija daje povoda za taj optimizam. kriticna masa se stvara neprimjetno.
umjesto da potpuno odbacujemo i kritikujemo sistem prema njemu se moramo odnositi aktivno, svjesni i strpljivi za njegove mane i sa povjerenjem u mogucnost njegove promjene.

Objavio/la gost227 prije 1 godinu 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: