Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Misao jutra samom sebi - neodobravanje opravdane ljutnje

post objavio/la gost227 prije 1 godinu 4 mjeseca na blogu Crtice o vječnom

Komentari na post

 

Meni je opravdana ljutnja uvijek opravdana, eh ali mi nije opravdano šta uradim u toj opravdanoj ljutnji.

Objavio/la goldmist prije 1 godinu 4 mjeseca #

Šta je opravdana ljutnja?

Objavio/la Lovica prije 1 godinu 3 mjeseca #

objema :)

ostavljajuci po strani semanticko i logicko znacenje samih rijeci "opravdana ljutnja", pa cak ne ulazeci previse ni u prethodeca stanja , tj u pitanja same opravdanosti, ova opservacija upucena samom sebi odnosi se upravo na proces i naknadne implikacije pojave.
jeste li primjetili da postoji nesto samoopravdavajuce unutar mehanizma ljutnje. nisam nikad primjetio ljutog covjeka da u tom trenutku ljutnje ne misli da je to opravdano.
ljutnja takoreci ciljano i selektivno iskoristava razum kao vlastito pogonsko gorivo, trazeci tako opravdanje za samu sebe i za produzavanje vlastitog kontinuiteta.
dok smo ljuti, mi sami sebi govorimo stvari koje jos vise podgrijavaju i uglavnom bespotrebno, i po velicini pojave i po implikacijama i za nas i za druge, produzavaju i odrzavaju to stanje. tom naknadnom racionalizacijom mi najcesce subjektvinoj , i po znacaju i po posljedicama najcesce prolaznoj i ne tako bitnoj pojavi, pokusavamo dati objektivizaciju, valorizujemo je i pokusavamo je uciniti sto realnijom.

ne ulazim u evolucijska pitanja zasto , odakle ta potreba, samo zamjecujem njeno postojanje i naglasavam iz licnog iskustva sa posljedicama i iz licne perspektive, nepotrebnost iste

naknadni edit
na kraju krajeva ako smo toliko sigurni da smo u pravu cemu to uvjeravanja poslije ? a ako nismo zasto smo onda uopste ljuti ? je li onda ta ljutnja opravdana

podzravljam vas :)

Objavio/la gost227 prije 1 godinu 3 mjeseca #

Područje nesvjesnog je plodno tle za oglede na zadatu temu. Ljutnja kao stanje (ne reakcija) trebala bi biti dublje analizirana i, shvaćena kao znak ili upozorenje, kao reakcija bi mogla da se realizuje sasvim drugačije od uobičajenih formi.

Reakcija nije opravdana, a stanje jeste, 100%.

Objavio/la Lovica prije 1 godinu 3 mjeseca #

lovice slazem se s tim da bi kod zadnje recenice ipak napravio malu zadrsku. stanje ljutnje treba izanalizirati. ti upucujes nekad ne nelicnu ili nadlicnu prirodu tog stanja, moguce, mada namjerno nisam zelio da ulazim u samo stanje ljutnje.
iz iskustva znam, bar kod mene i bliskih osoba, da je vecinom ljutnja licna, uzrokovana najcesce osjecajem uskracenosti za nesto za sto smatramo da nam "opravdano" ili "realno" pripada.
jel taj osjecaj opravdan subjektivno je.
ako pricamo o posljedicama ljutnja moze biti i dobra jer izaziva korisnu borbu da preispitamo ili potvrdimo neka nasa uvjerenja, a i losa jer moze uzrokovati da neopravdano i olako odbacujemo druge ili se sukobljavamo sa njihovim stavovima.

uglavnom zelio sam da naglasim neopravdanost , ne samo reakcije poslije, nego i citavog prateceg sklopa koji ide uz taj mehanizam ljutnje, poput silnih , uvijek u istu stranu, racionalizacija uzroka ljutnje.

Objavio/la gost227 prije 1 godinu 3 mjeseca #

uzrok je u području nesvjesnog, stanje izazvano uzrokom ne možemo jasno izdefinisati i možemo ga nazvati različitim imenima, dakle pogriješiti, misliti da smo ljuti, i reagirati naučenim obrascima ispoljavanja ljutnje.

Moguće da letim na nelično, nadlično i tome slično :-), a to onda znači da mogu/da možeš/da možemo/ iskoračiti iz forme, nadrasti i sam uzrok, a sama svijest o tome je iskorak.

Do tog nivoa, valjda se mora, opravdano i relano, relativizirati :-)

Objavio/la Lovica prije 1 godinu 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: