Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Promjene i otpori

post objavio/la Riss prije 9 mjeseci 2 dana na blogu Ljut ko Ris

Komentari na post

 

Nistagmus - titranje očiju koje može biti urođeno ili stečeno lošim navikama

Nistagmus ( titranje očiju) predstavlja ritmičke, nevoljne trzajeve očnih jabučica i fiziološka je pojava ako nastaje kao posljedica nadražaja vestibularnog aparata tj. centra za ravnotežu, npr. kod okretanja na vrtuljku ili pri ulijevanju hladne ili tople vode u vanjski zvukovod

VEZANI ČLANAK
Dosta vam je naočala i leća? Odaberite lasersko skidanje dioptrije kakvu koriste NASA-ini astronauti
Luka Nizetic 06
Kod nadražaja vestibularnog aparata stimuliraju se receptori u semicirkularnim kanalićima labirinta u unutrašnjem uhu. Ovako nastali impulsi, preko vestibularnog živca, vestibularnih jezgara, tractus longitudinalis medialisa i živaca pokretača očnih jabučica, pokreću očne jabučice u stranu.

Oblici nistagmusa
Općenito nistagmus možemo podijeliti na kongenitalni ili prirođeni, spasmus nutans te stečeni nistagmus.

Prirođeni nistagmus se obično javlja u dobi od 2 do 3 mjeseca života i po tipu je horizontalni. Često se povezuje sa albinizmom, nedostatkom šarenice oka te prirođenom kataraktom tj. zamučenjem leće.
Spasmus nutans se razvija do 3 godine života i spontano nestaje do 8. godine i ne zahtjeva liječenje.
Stečeni nistagmus se razvija u kasnom djetinjstvu i u odrasloj životnoj dobi i obično je povezan sa bolestima i oštečenjima centralnog živčanog sustava, konzumacijom alkohola, antiepileptika i droga.
Nistagmus još razlikujemo prema smjeru pokreta očnih jabučica na horizontalni, vertikalni, rotatorni te prema načinu pokreta na pendularni, gdje je brzina pokretanja očiju jednaka u oba smjera i na trzajni nistagmus, gdje se oči polako miču u jednom smjeru, a nakon toga brzo trzaju u drugi smjer.

Životne navike koje uvjetuju nastanak nistagmusa
Pretjerana konzumacija alkohola i uzimanje droga kao i ovisnost o nekim lijekovima može uzrokovati stečeni nistagmus. Također udarci i traume glave i mozga mogu rezultirati pojavom nistagmusa.dr. med. specijalist oftalmolog Irena Filipović-Grčić E pa razmisli gdje se pronalazis a potom neka prevagne najbolje a to od zivota odustajanje nije,kao npr.odustajanje od planova ,fakulteta ..Nikad nije kasno. Pozdrav

Objavio/la Gost_1370 prije 9 mjeseci 1 dan #

Gostu, zar ne misliš valjda da ja sam nisan već ovo čita. Nistagmus je neistražen, u 50% slučajeva se nikad ne otkrije uzrok. I neizlječiv je, bar po zapadnjačkoj medicini. Ali meni nistagmus nije više glavni problem, ja san njega dobro zaličija, meni je problem moje psihičko stanje. A možda to stanje i uzrokuje nistagmus.

Objavio/la Riss prije 9 mjeseci 1 dan #

<3

Objavio/la ironic off prije 8 mjeseci 26 dana #

ironic, hvalaaaaa :*

Objavio/la Riss prije 8 mjeseci 26 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: