Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Mentalne bolesti

post objavio/la Riss prije 5 mjeseci 19 dana na blogu Ljut ko Ris

Komentari na post

 

Mislim da uvijek treba traziti zlatnu sredinu. Uloga dopamina, serotonina, maletonina i ostalih hemijskih supstanci u organizmu (i ne samo nervnom sistemu!) ipak je dokaziva.
Mislim da je sve to uvezano... na kraju krajeva, pusenje marihuane, na primjer, i njeno djelovanje na mozak i nervni sistem je ipak - Hemija :)

Objavio/la kurtizMama prije 5 mjeseci 18 dana #

Jeste hemija, ali isto tako možeš reć da je i psihologija. Ali ti s tim komentarom o Marihuani dokazuješ poantu, psihijatrijski lijekovi su droga, kao i marihhuana. Ne kažem da ne mogu bit korisni, al triba se znat šta je šta. Psihijatrijski lijekovi su ko flaster na ranu, ne liječe je, ali čine da manje boli.

Objavio/la Tvornicar prije 5 mjeseci 18 dana #

Hemijski disbalans mora imati okidač. No, i da se sredi uzrok/okidač hemijskog disbalansa u mozgu, stvari se uglavnom neće vratiti na svoje mjesto samo tako. Nekog će se hormona nastaviti lučiti više, a nekoga manje, jer je organizam, u međuvremenu, naučio kako da se ponaša i funkcioniše u novim neurotransmiterskim i hormonalnim uslovima.
Svako ko ima teže i dugotrajnije mentalne probleme treba snimiti stanje sa neurotransmiterima i to što pouzdanije. Kada se isti vrate u ravnotežu, tada ustvari osoba počinje od pozitivne nule, a ne od -20. Onda ima poštenu šansu, što bi se reklo.

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 18 dana #

Vasiono, ti pišeš da hemisjki disbalans mora imat okidač i tu si potpuno u pravu, ali meni je puno logičnije da je taj okidač psihološki nego da se tek tako nešto pokvari u mozgu. Kažeš 'kad se isti vrate u ravnotežu tada ustvari osoba počije od pozitivne nule', a kako vratit ravnotežu? Lijekovima? Lijekovi ne vraćaju stvari u ravnotežu, nego potiskuju problem. To znam po sebi, iman iskustva sa trošenjem psihijatrijskih lijekova.

Objavio/la Tvornicar prije 5 mjeseci 18 dana #

Da, okidač je najčešće psihološki, nazovimo to softverskim problemom. No, može biti i hardverski. Npr., trauma (udarac u glavu) koja razvije hematom, sićušan, ali zeznut po neurotransmitere, jer oni zaobilaze oštećeno mjesto prespajajući mrežu, pa se onda tu zna desiti zbrka. Ili tumor itd.
Pouzdano ustanovljavanje stanja neurotransmiterske mreže je dijagnostički skupo, potrebno je zavidno znanje na tom polju i veoma je osjetljivo. Ali ne, taj balans se ne postiže lijekovima nego vitaminima, mineralima, solima, proteinima. Uz vrhunsku dijagnostiku, odličnog dijagnostičara, tačno propisan način prehrane, količine sna, izloženosti suncu, propisan ritam fizičke aktivnosti itd. zadivljujući učinak postiže se u periodu od četiri do šest mjeseci. Nema tu nikakvih teških lijekova.

Teški lijekovi, u stanju kakvo je tvoje (kontrolisano ponašanje u 80% vremena, želi napredak, aktivno ga traži, racionalizira itd.) se zapravo prepisuju zbog toga što psihijatri žele zaštititi svoje guzice, ako pacijent, npr., ponavlja da ima suicidalne ili tendencije nasilja.

Objavio/la vasionka prije 5 mjeseci 18 dana #

Dobro, na stranu oštećenja mozga, tu se slažemo. Ali za mentalne bolesti, ne mora značit da postoji ikakav problem sa neurotransmiterima. To je teorija o kemijskom disbalansu, koja nije dokazana. Ja mislim da se mentalne bolesti trebaju liječit psihološki, a ako je čovjek previše u patnji, onda je dobro i da troši neke lijekove da mu daju odušak. Al ne mislim da ti lijekovi ispravljaju neurotransmitere. To što opisuješ kako se postiže pomoć u roku od 4 do 6 mjeseci isto može bit točno, al ne mora značit da radiš neku promjenu neurotransmitera, a ako se ona i dešava, ona je posljedica rada na sebi, a ne lijekova koji navodno vraćaju disbalans. Al dobro, razumijemo se mi uglavnom.

A meni su propisani konjski lijekovi koji na mene uopće ne djeluju. Možda je to sreća a možda i nesreća, ne znan, ali imun sam na lijekove.

Objavio/la Tvornicar prije 5 mjeseci 17 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: