Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Virovanje i znanje

post objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 16 dana na blogu Hod po rubu

Komentari na post

 

Najgora zamka za ljudski um je sto su pojam vjerovanje u nesto poistovjecuju sa Istinom..svo znanje koje posjedujes o reikarnaciji,telepatiji,proslim zivotima itd. dobio si putem new agerskog pokreta sto je objedinilo apsolutno sve od starih paganistickih(prvi religija,preko krscanstva,Islama,istocnjackih itd.) koji ce zamjeniti stari religijski sistem..ja sam skeptik sto se tice svega,kriticki sam nastrojena sve sto se danas nudi, jer je sve naslada za ljudski um koji je podlozan manipulaciji, ovo moze i da bude netacno..Bog kao kreacija i pocetak postoji, samo smatram da nije pojmljiv nasem umu cak ni preko fizike,matematike,kvantne fizike,duhovnih disciplina ono cemu je sve ljudsko bice nauceno, pa tako Mu lijepimo etiketu beskonacnosti,panteizma, ili mu dodijeljujemo ljudske atribute i tu se zavrsava sve ili se vrtimo u krug ateisti(bog nauke),religijski bog,duhovni bog,ostalih preko 2000 i nesto bogova kroz historiju necu spominjati..ne znam ni ja sta sam htijela ovim rec..mozda sam ga malo zakomplikovala 😅 dobar post

Objavio/la Silence_ prije 11 mjeseci 16 dana #

Svoje znanje o telepatiji san dobija na osnovu svojih iskustava, ne new age-a. Za reinkarnaciju je druga stvar. Vidiš, ti kažeš 'Bog kao kreacija i početak postoji', kako to znaš? To je za mene virovanje, smatran da je to nemoguće znat. Etikete beskonačnosti i panteizma su logične, to su samo različiti načini poimanja Boga. Jesu li tačne il nisu ne znan. Meni osobno više leži panteizam, ali neman tu potrebe za pojmon Bog. Ja san iskusija ljubav, kao nešto što je ispod svega što postoji i kao nešto što zapravo jest sve što postoji. To možda mogu nazvat Bog, al to je moja slobodna volja, i za tin nema neke neumitne potrebe.

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 16 dana #

Prekognicija je pred-moždano-obrađeno saznavanje, namjerno nisam rekla prediskustveno saznavanje. Prekognicija je dokazana, dokazano je da tačno izvještava o činjenicama koje će se tek desiti. Prekognicija je kategorija -znanja-. Prekognicija koja ima motiv je vjerovanje, tako to ja definišem. Vjerovanje je, dakle, i pitanje znanja i pitanje motiva.

Šta je tu motiv? Ljudi su se konsenzusno dogovorili oko pojma Bog. Neko, iz nekih razloga, pronalazi da je taj pojam uzak, pojeftinjen možda, šta znam koji mogu biti razlozi. I to je ok., nemam problem sa time. No, hajdemo do značenja tog pojma, do motiva. Svi imamo svoje intimne uspone i padove, ali se nadam da ćemo se složiti da je postojanje, ona esencijana sfera koju Tvorničar naziva -ljubav-.. da je postojanje divno. Ne govorim o trenutnom osjećaju, govorim o osjećaju u svim ukupnostima. Jeste, postojanje je divno i to divno zaslužuje i našu ljubav i naše poštovanje. Tako shvatam pojam Bog.

Ne želim se boriti protiv osjećaja ljubavi i poštovanja koje i znam i osjećam da trebam dati, prepustiti, pustiti sa izađu. Toliko je jednostavno.

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 16 dana #

Kad pišen o vjerovanju u Boga, mislin na monoteistički koncept Boga tvorca, teizam, Bog koji je stvorija svit i koji je izvan njega. Isto može bit Bog koji je = svit, ovo što Silence piše. To su koncepti, za sada, ne vidin da se more znat da je to tako. Nit mislin da na osnovu prekognicije možeš znat da Bog postoji... Ono što bi meni bio dokaz je nečije osobno iskustvo Boga. Ja san ima iskustvo u kojem san vidija ljubav, i to mi važi. Međutim, nisan spozna Boga, jedino što možda mogu tu ljubav nazvat Bog. Sad jel postojanje divno il nije, ovisi od situacije. Ja san trenutno na popriličnoj patnji pa mi nije divno, iako znan da u suštini jest. Ja san u krivu, zato patin.

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 16 dana #

necu ti nista na ovo odgovoriti jer neces opet shvatiti, iako je vidljiva kontradiktornost u tvom komentaru i subjektivnost kod mog dijela u vezi Boga..inace mnogo zvucis kao new ageovac sa promicanjem nacela dobra i ljubavi,panteizma 😀 sto ne zvuci lose, jer kako rekoh Duhovni Bog ili bog ljubavi je isto danas 😁 Moje znanje o Bogu(ili o necemu sto nije pojmljivo za ljudski um) sam dobila takodje na osnovu sopstvenog iskustva kad sam bila dijete,za tu pricu zna samo jedna osoba u mom zivotu,a da prije toga nisam posjedovala nikakvo pred znanje, uopce nema veze sa bilo kakvim osjecajem sto ljudsko bice posjeduje ..zvuci ludo ali na tebi je da li ces Vjerovati(trik je u rijeci vjerovati ponavljam) 😋 inace uhvatila sam se nekoliko puta da sam telepatski mogla uticati na nekoga a iskusila sam sinkronicitet..ali opet sam skeptik 😅

Objavio/la Silence_ prije 11 mjeseci 16 dana #

New age priča puno o ljubavi, međutim, ja nisan siguran da oni znaju o čemu pričaju. Ja iman iskustvo ljubavi ko nečeg što je zapravo, sve što postoji. Mada ne mere se ni to reć, malo šta se o tom more reć, osim da san iskusija ljubav ko nešt dublje od svega, ko nešto što je sve što postoji. Tako bi to objasnija. Prilikom tog iskustva san sazna puno stvari, to je bilo jedno izrazito intenzivno i specifično iskustvo. Osta san potpuno bez sebe, i moga san osjetit sve što postoji. Tek kad si potpuno prazan moreš vidit stvari kakve jesu, jer im ništa ne imputiraš. Ja san tada doživija ljubav, a bilo je u još stvari, npr bija san mačka (bila je jedna mačka tu i ja san je tako osjetija da san psihički bija ona), telepatski san s mačkama komunicira, ovima koje su bile tu. A telepatiju san oprobava i ranije i mogu reć da postoji. Iskusija san i sinkronicitete također. Sad skeptik. Triba bit skeptičan prema svemu, ali i otvoren. Panteizam mi se sam nameće jer po svemu što san iskusija do sad, ništa nije odvojeno jedno od drugog, svi smo dio jedne cjeline. I sinkronicitet je dokaz u prilog tome. Dobro, ti imaš iskustvo takvog Boga o kojem pričaš. Ja ne znan šta si iskusila pa ne mogu komentirat. Ja dosad nisan iskusija ništa takvo i za to u takvog Boga ne virujen /ne znan za njegovo postojanje. A šta mi je kontradiktorno u komentaru?

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 16 dana #

Da na to sam mislila, smatram da new age pokret samo pozitivisticka filozofija koja je lukava i efikasna sa promoviranjem primitivne duhovnosti sa tom prebukiranom i forsiranom pricom o miru,ljubavi i slobodi,Bogu kao Jedinstvu i uniji svega i slavljenja zivota dosta uspavljuje covjeka,stavlja ga u jos vecu iluziju i izoluje ga od pravih drustvenih problema,kao takav covjek bez razuma i kritickog razmisljanja je plodno tlo za potpunu manipulaciju, gdje ce biti oblikovan za cilj i kreiranje totalitarnog sistema sa NWO-om ..skeptik sam ali sam otvorenog uma kako kazes,volim da 'cackam' po svemu..

Vjerujem ti..kazem sve je moguce sa jakom vjerom i voljom, samo treba dobro preispitivati sebe..ne znam da li je to Bog(ili neka spoznaja) ono sto nazivamo mi ljudskom svijetu, ali kao mala to je bilo stanje nesto problizno nepripadanju nikome i nicemu, i cesto bi vodila unutrasnje razgovore o odabiru mene za postojanje..tesko je objasniti rijecima cak smatram da nisam dovoljno rjecita za takvo nesto.. Iako imala sam lijepo dijetinjstvo, bilo je to na trenutke da li u skupini djece ili u skoli nekad...Bog kao kreacija postoji, mene uvijek intresira pitanje zasto postoji i koji je to bio okidac za kreaciju i ovo sto nazivamo zivot? na ovo jos niko nije dao odgovor niti posjeduje znanje,samo su kreirani sistemi vjerovanja ono sto se nudilo kroz historiju do danas, i tu smo stali ..ne znam,mozda i ja grijesim..a da kontradiktoran si jer vjerujes da je ne moguce znati za Boga kod mog dijela,samo ti kaze Vjerovanje ..pazi sad..a svog Boga nazivas osjecaj ljubavi hehe.. Mozda je moj Bog pravi 😋 salimo se.. Malo sam otisla opsirno i sve je komplikovano ali drago mi je da si otvorio ovaj post 😀

Objavio/la Silence_ prije 11 mjeseci 16 dana #

Hajde da sada ostavimo koncepte po strani Tvorničar, da uđemo u srž. Je li postojanje sveukupno lijepo? Je li divno?
Zaslužuje li ljubav i poštovanje?

Da li je intimni zločin nevoljeti ga i nepoštovati ga? (morala sam sebi odgovoriti na ovo pitanje prije nego što sam se vratila u prirodan položaj ili blizu prirodnom položaju)
Namjerno pojednostavljujem jer smo mi, kao inteligentna bića, skloni rabeći kontekste i koncepte zaobilaziti suštinu koja zna, tačno, zna biti veoma bolna. Ti jako dobro znaš šta ja sada radim, a ja jako dobro znam da ti jako dobro znaš šta ja sada radim :-) I znamo oboje da je to dobro iako je bolno. Meni je bilo bolno i ne mora značiti da ponovo neće biti.

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 16 dana #

@Silence, meni je New Age ok, ne mislin da je nužno sve u svrhu manipulacija za NWO, vidiš to npr meni baca na nešto što je new agerski, gledat sve da je u svrhu neke manipulacije, pošto na new age portalima koje san čita sve vrvi od zavjera i slično. Ja san bija dio New Age-a neko vrime san pija tu priču, onda san vidija koliko je površna i prestala mi je bit zanimljiva. Za zavjere, svit je prekomplikovan da bi iko stvarno moga svakoga manipulirat, i paranoično mi je to gledište kako je sve neka manipulacija... Mada i sam virujen da je dosta toga manipulacija jel, samo što virujen da je daleko više stvarne slobode nego što će to neko ko fura teorije zavjere mislit.

Vidiš, meni takav Bog kojeg ti opisivaš ne postoji. I baš ne vidin načina da mi postoji, totalno mi je kontraintuitivno virovat u monoteističkog Boga. Kako se razlikujemo ko ljudi, zanimljivo je, kako ti npr vidiš svit kroz svoja iskustva a kako ja kroz svoja. Nisan reka da je moj osjećaj ljubavi Bog. Ja san ima to iskustvo di mi je potpuno nestalo mene i ostala je samo ljubav. Jasno san vidija, jasno ko dan, kako je sve u biti ljubav. I kako je ljubav dublja od smrti. Sad šta je ta ljubav ili ko je ta ljubav ja u to ne ulazin. Možda nekad kad otvorin još neku stranicu u životu i uđen u neka nova iskustva, možda ću tada to vidit. Sad san trenutno preokupiran dovoljno sređivanjem sebe jer su me ta iskustva koja san ima pretvorila u totalni nered. Sve u meni se preokrenulo, al tako je to kad doživiš neko tako iskustvo. Neki su mi rekli da san se prosvitlija, a prosvitljenje je inače bolan proces (za razliku od onog što većina misli), i iziskuje mnogo rada na sebi i mnogo patnje. Meni to što ti pričaš djeluje podosta ko da je produkat virovanja, jer nisi ti vidila Boga ili iskusila ga, barem ne opisuješ to sad u komentarima, nego si se pitala zašto si baš ti stvorena... To se moš pitat i na osnovu uvjerenja, ne znači da Bog postoji ili da si nekad stvorena. Ali ne znan šta si doživila, vjerovatno tu nisi opisala sve, tako da ne mogu ti prosudit to iskustvo. I sama kažeš da nije za riječi, a te stvari nisu za riječi, ja svoje iskustvo ljubavi moran praktično potpuno površno svest da bi ga opisa. Nema tu one dubine kakvo je ono istinski. Bilo kako bilo pitaš se duboka pitanja a to mi se sviđa, i ako ne djelin ta pitanja, zanimljivo mi je čitat i sviđa mi se šta pričaš. Vidiš, mene je npr oduvik zanimalo kako išta postoji? Kako? I ako postoji Bog, kako on postoji? Kužiš? I kako to da samo ne postoji ništa, kakvo bi bilo Ništa? Ne moš to ni pojmit. Kopajuć po tim pitanjima san izbija na neke doživljaje koji su mi možda djelom odgovor. Mada možda na to odgovora nema, moš imat samo iskustvo koje je samo po sebi van racionalnih kategorija. Ili drugim rječima mistično iskustvo, mada ne volin tu riječ mistično, jer iz mog iskustva tu nema nikakve mistike, to iskustvo što san ima je nešto najtrezvenije i najbistrije od svega šta san ikad doživija. Oduljilo se ovo, mogli bi mi o ovom vidin ja kolko oćeš.

@Vasionko Da, postojanje je... Pa lijepo je tu mala riječ. Svaka riječ je tu mala riječ, postojanje je ona esencija ljepote koju osjećamo bilo kad kad nam je lijepo, ono je vihor koji okružuje svaki naš pokret, svaku misao, svaku bol i svaki užitak. Nema se riječi za to, ne postoji riječ.

Jest, uistinu je zločin nevoljeti ga, mada ja san sam krivac za taj zločin, a osuda mi ne triba, patnja koju osjećan je sama kazna za takav stav. Al sad za sad ne znan bolje, učin se, nadan se da ću i naučit. Da, znan šta radiš. Meni je susret sa suštinon bija vrh. Ali probavljanje te suštine je velika patnja. Možda ja biran da bude patnja, mada bolno ne more ne bit.

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 16 dana #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.