Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Znatiželja

post objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 1 mjesec na blogu Hod po rubu

Komentari na post

 

Skepsa odmaže svim školama mišljenja. Pa i strogi, dogmatski Kant je slavio spekulativni um. I, ti si to dobro primijetio. No, skepsa je i to da su vjera i nauka suštinski odvojene. Svaki naučnik u pravom značenju tog pojma, prije ili kasnije, na ultimativna pitanja odgovara kreacionizmom, a svaki vjernik u pravom značenju tog pojma, prije ili kasnije, zalazi u ono što je dogma isključivo umno (ne nužno i etički) zabranila.

Ovo bi tebi Kant zamjerio, Kant koji je, osporavajući i kreacionizam i ulazak u zabranjeno, ipak uspio biti i na takvim restriktivnim postavkama spekulativan: “No ako se predmet ravna prema osobinama naše spoznajne moći (a to je glasoviti Kantov »kopernikanski obrat«), onda mi a priori (što kod Kanta znači općenito valjano i nužno) spoznajemo o stvarima zapravo samo ono što sami u njih stavljamo. Ograničavajući izvore i domet spoznaje na iskustvo, Kant je, dosljedno svojoj tvrdnji o subjektivnom značaju kategorija i čistih zorova, zanijekao mogućnost spoznaje noumenalnoga (nadosjetilnog) svijeta, »stvari po sebi« (Ding an sich). Sva se ljudska spoznaja odvija u granicama iskustva (tj. putem dvanaest transcendentalnih kategorija, kao i vremena i prostora), dok »stvar po sebi« prekoračuje (transcendira) naše osjetilno iskustvo i zato ne može biti predmetom spoznaje. Ona načela s pomoću kojih bi se spekulativni teoretski um (vezan uz osjetilno iskustvo) usudio izaći izvan svojih granica imala bi za neizbježivu posljedicu ne proširenje već sužavanje upotrebe našeg uma – jer bi ta načela sva područja uma svela na osjetilnost. ”

Rekla bih da je spekulativno zapravo ispucavanje potencijala svih teorijski mogućih mogućnosti. Tehnike su potpuno prevaziđene, kao što i objektivna stvarnost ne postoji ako nije u sebe ulila sve moguće subjektivne stvarnosti - i one koje su se desile i one koje će se tek desiti, pa i nikad biti ispucane.
Početak postoji samo u nečemu što nije beskonačno, kao i pojam mjesta. A, ne postoji dokaz niti će ikada postojati da nije beskonačno. I pojmovi su, zato, alati koji ne prolaze ukoliko ih potpuno ne opojmimo.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 1 mjesec #

E vidiš tu bi ja da odgovor Kantu, moguće je vidjeti stvarnost po sebi, ali onda kad se potpuno ispraznimo od sadržaja našeg uma, od našeg ega. Meni se je to desilo, i iskusija san da je stvarnost po sebi ljubav, jedna neograničena i neuhvatljiva ljubav. Također san spozna druge stvari, iskusija kakve su zapravo neke biljke i životinje, itd, to je moguće iskusit. Ali nije lako do tog doć, mada je to samo po sebi, najlakša stvar moguća, ali najlakše je nekad najteže postić.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 1 mjesec #

i lupanje lsd-jem je vid meditacije

Objavio/la Kuuler prije 1 godinu 1 mjesec #

Da, ispričao si mi svoju priču. Bilo bi interesantno čuti Imanuela šta bi rekao na nju. Zapravo, mislim da bismo se iznenadili, kako to uglavnom i biva :-)

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 1 mjesec #

Kuuler, lupanje lsd-ijem sigurno nije, a uzimanje lsd-a u svrhu spoznaje samog sebe i svita oko sebe jest.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 1 mjesec #

Da se nadovežem na Kanta, u Budizmu i Hinduizmu (iako je Hinduizam zapravo ime za više različitih religijskih tradicija al eto) se smatra da je svit zaogrnut u Mayu, iluziju. A ta Maya je zapravo produkt naše percepcije stvari. I da bi doživili svit kakav jest, tribamo podić veo. Razlika između ovoga i Kanta je što Kant vodeći se strogo raciom iz svog ega, ne vidi mogućnost da se taj veo skine. A taj veo je moguće skinit, to iz svog iskustva mogu reć. Mada je to opasno i zajebano, što je i razlog da se to ritko dešava.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 1 mjesec #

Znam o tome puno, iako je zapravo nemoguće znati o tome puno. Ne znam koju literaturu čitaš, niti sa kime o tome razgovaraš, ali je netačno da ja tu riječ samo o egu. Riječ je o izlasku i iz ida i iz ega i iz superega. Riječ je o potpunom gašenju odvojenosti i stapanju u skupnost.

Čitala sam tvoje druge komentare i za razliku od nekoga koga interesuje -zašto-, tebe kojeg interesuje -kako-, mene interesuje svrha. Aspekti odvojenosti su dokazivi, što znači da odvojenosti donose novi kvalitet. Kakav bi tvoja odvojenost kvalitet donijela i da li bi to išta poremetilo? U vrijeme kada nisi postigao svoj individualni optimum biti čovjekom.
U nirvaničnom se stanju, dakle, čeka da se stopi s Bogom. To je suština te škole mišljenja, iako će sijaset propagatora reći -ali-, -ali-, -ali- bez suvislog kontraargumenta. Kreacionistički termin izaberi po nahođenju, ali značenje je takvo. Jesi li spreman i, još važnije, jesi si odgovoran u vezi s tom željom? Šta ti je na to odgovorio tvoj superego?

Da pitaš mene, ali evo ne pitaš.. Ali, ipak da pitaš😊 Najveći strah nije od nepoznatog, nego od uloge u nepoznatom, još brutalnije - od upravljanja u nepoznatom. Svrha? Ne, hvala.
Svoj kvalitet želim prvo postići ovdje, čemu žurba. Ok., postoji i incidentsko učenje i u mnogim je mističnim školama veoma cijenjeno, ali svrha? Ako se nigdje ne žuri i ako vrijeme nije optužen konopac miljama i miljama i miljama na N-tu, čemu zaista žurba.
Volim vidjeti do kraja kako je učiti iz položaja čovjeka. Voliš li što si čovjek? Jesi li se to upitao, da li su te to pitali?

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 1 mjesec #

*opružen konopac

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 1 mjesec #

Drago mi je da si tu,ali sam navikla da tvoji postovi budu opsirniji.

Objavio/la Bijelavila prije 1 godinu 1 mjesec #

Ja to sve skupa nazivam ego, a more se reć i identitet. Kad doživiš točku di nemaš identitet, onda se diže veo sa stvari. Ja volin bit čovik, ja san doživija to stanje ali i dalje mi je drago bit čovik. I ne bi se minja za svoj položaj. S tim da, ja ne volim sebe, ovakvog kakav jesan, al to je druga priča... Budisti ne bi rekli da se stapaju s Bogom u nirvani, u Budizmu nema tog pojma, ali iz naše perspektive more se reć i to, to bi bilo neko new age gledište, otprilike. De Mello bi reka da se čovik ne boji nepoznatog, nego gubitka ovog poznatog. Možda je i to točno, ne znan. Za znanje i život poslje smrti, ja neman ništa protiv življenja ovako normalno a da smrt ostavin smrti, ali ipak, život me je doveja dotle da se moran bakćat tim stvarima. Dobija san nistagmus, po medicini neizlječivu bolest, i da bi je izličija san mora uć djelon u te sfere. Sad je stanje s nistagmuson puno bolje, ali san ja lošiji, jer san suočen sa svime što leži u meni.

Za svrhu, svrha bi bila valjda, da budemo sritni. Svrha je možda isto ko da upitaš roditelje koja je svrha njiovog diteta, tu nema neke svrhe, nego čista radost rađanja jednog života. Tako bi ja reka. A da, mene je uvik zanimalo kako, kako je moguće da išta postoji. To mi je najfascinantnije od svih tih pitanja. Za odvojenost, ne znan kakva bi moja odvojenost donila kvalitet. Neki intenzivan i uzbudljiv, valjda, jer san takav.

Bijela vilo, dobro je da neki budu manje opširni, da ne zamaran raju više ko prije. :D

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 1 mjesec #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: