Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Biraj!

post objavio/la alankihot1717 prije 12 godina 11 mjeseci na blogu Razvoj Civilnog Drustva u BiH

Komentari na post

 

ja mislila kad dođem ovdje biće bruka komentara..a ono ni jednog...
protekli izbori su pokazali da mi nismo mlada demokracija, mi se još nismo ni rodili kao demokratkso društvo. zato ove podijele manje više ne stoje jer je kod nas sve na principu zastrašivanja. ja sam prva zbog zastrašivanja glasala za neke opcije na nekim nivoima za koje mi se učinilo da mogu da se bore sa onim što zastrašuju, a ne zato što mislim da bi nešto mogli da urade na ekonomskom i drugim planovima

Objavio/la tratincica prije 12 godina 11 mjeseci #

Vidis, ja mislim da su te opcije koje se navodno "bore protiv onih sto zastrasuju" upravo te koje zastrasuju.

Objavio/la Superjunak prije 12 godina 11 mjeseci #

@tratincica zato RCD!

Objavio/la alanford1717 prije 12 godina 11 mjeseci #

analiza je po mom skromnom mišljenju i više nego dobra. nažalost, prijelaz iz makro u mezo nivo je jako teško napraviti bez postojanja onoga što se nalazi u naslovu tvog bloga u stvarnosti. osim toga, kako kažeš "mezo nivo podrazumijeva postojanje vise (najmanje dvije) relativno uhodanih i prepoznatljivih politickih opcija ", a ovdje se (čast izuzecima) gotovo sve opcije stapaju u jednu bezobličnu masu, nakon što na izborima niti jedna od njih ne osvoji dovoljan broj glasova da bi mogla sa jednim (eventualno dva) partnera formirati vlast. onda imamo čuveni "bosanski lonac" ili u ovom slučaju "federalni" u koji možeš strpati sve što ti se u kući nađe i pokušati skuhat' (pod pritiskom i najbolje je koristiti lonac marke "pretis"), a da ne ekspoldira. najtužnije u svmu tome je što je vrlo izvjesno na i neće eksplodirati, jer onaj jedini sastojak koji bi možda i mogao dovesti do eksplozije (čitaj: smjene vlasti, socijalnog nemira) je potpuno izgubljen u svemu. dakle, birači pokazuju svoje nezadovoljstvo što se očituje u tome da nisu niti jednoj opciji dali dovoljan broj glasova da samostalno formira vlast, ali su istovremeno zbunjeni do te mjere da ne uspijevaju prije izbora predvidjeti šta ih čeka nakon što nekome poklone povjerenje na 4 godine, niti nakon izbora imaju dovoljno snage za izazivanje "ekspozije". razlog svemu tome je, i opet se vraćam na početak komentara, nepostojanje civilnog društva u stvarnosti, čiji je zadatak svakako i ono što na mikro nivou rade analitičari i poneki novinar.
i sad da cijeu priču još malo zapetljam - razvoj civilnog društva je nemoguć sve dok se u običnom čovjeku opet ne probudi bar zrno solidarnosti za onog do njega. sve dok ja, ti ili bilo ko drugi sjedeći pred televizorom tužno uzdahnemo na vijest da su se "i danas opet pred državnom vladom sakupili penzioneri, decertificirani policajci, poljoprivrednici, članovi pokreta "dosta" ..." i nastavimo sa svojim kućnim / poslovnim obavezama, sve dok se svako od nas ne probudi i ne krene svojim prisustvom dati podršku svakom ko se za svoja prava javno bori, sve dok nas ne bude žuljala nepravda svih nas, a ne samo ono što se nama samaima nažao učini, neće postojati plodno tlo za razvoj civilnog društva.

Objavio/la nenanana prije 12 godina 11 mjeseci #

mogla sam još, al' bi bilo suviše pesimistično ;-)

Objavio/la nenanana prije 12 godina 11 mjeseci #

Nenanana: Tama uvod u next post!

Objavio/la Superjunak prije 12 godina 11 mjeseci #

http://prol.blogger.ba/arhiva/2007/01/09#624803

Objavio/la prol prije 12 godina 11 mjeseci #

Zasto mislite da mi nismo u ovom "mezo" nivou ?!

citat " podrazumijeva postojanje vise (najmanje dvije) relativno uhodanih i prepoznatljivih politickih opcija (socijaldemokrati, liberali, konzervativci, zeleni), te biranje na principu generalnog slafanja sa pojedinom idejom, uz mogucnost eventualne promjene misljenja ili apstiniranja od izbora, u slucaju, recimo, nedosljednosti odredjene stranke na vlasti.

Po mom misljenjeu mi imamo dvije opcije (mozda na primitivnijem nivou) kao i te "razvijene demokracije". Imamo s jedne strane socijaldemokrate i s druge strane stranke koje preferiraju konzervativne vrijednosti n+p+r pitanje religije, odnosa prema tradiciji itd
Sta je problem u nasoj demokraciji?
1. Slabost drzave koju nema ko da drzi dovoljno jako da bi bila stabilna.
2. Slabost pojedinaca u intelektualnom, ekonomskom i moglo bi se reci moralnom pogledu.

Zivim u BiH, prema tome ocekujem da ce se nase drustvu razvijati u pozitivnom smjeru
1. Mislim da je se kako tako uspostavio balans snaga u regionu i da gremlini koji su rastakali nasu drzavu nemaju u skoroj buducnosti snage ni hrabrosti da to cini onako agresivno kao u proslosti (sto ne znaci da to i sada ne cine s smanjenim intenzitetom)
2. Nadam se i vjerujem da mlade generacije koje vrijeme neminovno iskrcava na scenu biti u obrazovanije, odlucnije, moralnije od ovih koji trenutno kolo vode (ne samo u politici)

Objavio/la iks prije 12 godina 11 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: