Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Ofanziva senzacionalističkog tiska: KAZE ON NAMA, NECE BITI BOSNE!

post objavio/la burekblog prije 10 godina na blogu burek

Komentari na post

 

onog dana kada su se `93. pojavili Bosnjaci, a posebice kada su se pojavili bosnjaci sa zajebanim islamskim zastavama, tada je prestala postojati Bosna I Hercegovina
od toga dana je u medijima svjetskim umjesto termina Armija BiH i agresija na BiH izvrsena zamjena sa terminima Muslimanska vojska i Gradanski rat

nije pitanje definitivno ko ce razvaliti BiH, jer je ista razvaljena, pitanje je Kome je stalo do BIH... Nekako smo se navikli na to da BiH ne vole Srbi i Hrvati, ali treba nam vremena da shvatimo da danasnji dominatni Islam u BiH uci svoje sljedbenike da su oni prvenstveno i iskljucivo Muslimani, mozda u natruhama Bosnjacima, ali niakd i za nikad Bosanci i Hercegovci
Gradana Bosanaca i Hercegovaca je najmanje i niko ih ne jebe 5 posto
e zato ciko iz cie zna o cemu prica a mnogi od vas kontaju Sta on zna i Sta ce on...
izvoli napravi BiH u Banjaluci makar 1% od BiH...

Objavio/la umorni prije 10 godina #

Upravo tako, umorni, upravo tako.

Objavio/la Clairvoyant prije 10 godina #

Pojam Bosnjaci se u razlicitim semantickim varijantama ovog imena (jer se i jazik mijenjao) u pisanim tekstovima pojavljuje jos od X vijeka, a isto vrijedi i za njihovu drzavnu tvorevinu Bosnu. Budite uvjereni da se Bosnjaci nisu pojavili ni '91. (Adil Zulfikarpasic), ni '94. (Vijece kongresa muslimanskih intelektualaca, koje se tad i preimenovalo u Vijece kongresa bosnjackih intelektualaca), a ni '93. mada ne znam odakle bas ta godina. To da Bosnjaka nije bilo puno puno ranije propaganda je hegemonista nad bosanskom drzavnoscu, a cinjenice su da je vlast Kraljevine SHS 1918. prakticno ukinula izjasnjavanje Bosnjaka svojim imenom, inace dozvoljeno u Austro-Ugarskoj, socijalisticka vlast je nastavila s tim sto je donekle ispravljeno tek 1974. no cak ni tu nije dozvoljeno historijsko ime na koje su Bosnjaci morali cekati jos 20 godina. Je li im od toga bilo ista bolje u zivotu druga je prica.

Objavio/la osce prije 10 godina #

Koliko ja znam, ime Bošnjak je arhaizam iz ranoga sreednjeg vijeka, koji se tokom vremena pretvorio u Bosanac. Iz istorije je izvađen nekoliko puta a sve u želji da se definiše naziv stanovnika Bosne, a kasnije samo bosanskih Muslimana.
Mislim da su vjerski pozdravi, kojima su visoki političari pozdravljali pripadnike Armije BiH zeznuli stvar. Dobro znam da je od oktobra 1992. pa do februara 1993. godine iz multietnički sastavljenih jednica u tom vremenu se demobilisalo prilično mnogo dobrovoljaca, najviše visokoobrazovanih. Nije bilo uredu izaći pred vojnički stroj koji ima cca 53% Muslimana i cca 47% Srba i Hrvata i pozdraviti ih sa Eselamu aleikum. Kasnije je išlo kako je išlo. Komadanti jedinica koji nisu bili Muslimani, sklonjeni su na sporedna mjesta. Borbeni moral je padao, ali su padale i teritorije. Za ovo vrijeme, od 49% teritorije pod kontrolom Armije, HOS-a i HVO-a se brzo istoplio na 38% a već za slijedećih 20 mjeseci je palo na jadnih 32,5%. Za to vrijeme je brojčano rasla vojska, počelo se proizvoditi od oružja do municije, dobile su se uniforme, čizme, a uvedeni i činovi. Itd.
Nisam vajni vojni analitičar, ali bilo bi i gore, da nije NATO digao avijaciju i išao naprijed, a pješadija ARBiH za njima, pa je zato jedan general mogao skinuti čizme i gaziti rijeku Sanu, jer su mu borbene linije pomakli avioni NATO-a, a on ima zalihe artiljerijske municije, koju nije koristio kao ni ostali vajni komandanti, pa je 1996 i 1997 godine popisano i uništeno preko 1.200 tona artiljerijske municije, milioni metaka pješadijskoga naoružanja i na stotine raketa za VBR. Oni su slali ljude da ginu sa mašinkama i onimm ludim nitroglicerinkama. Hvo je pametnije ratovao. Razvaljivali artiljerijom pa onda ide pješadoka i normalno tada se brže napreduje, pa su tako došli na cca 8 km od Banja Luke, a Banja Luka skoro pa sva već mobilna. ARBiH je došla na cca 43 km prema Banjoj Luci iz pravca jugozapada, a na Prijedor su navaljivali bez ozbiljne artiljerije.
Artiljerija se u ratu vozala po kojekakvim paradama. Nora II, top-haubica nije ispalila više od 15-20 granata, a domet jo 36 km za posebnu preciznost a max 45 km. Da ne pišem o višecjevnim bacačima raketa itd.
Zbog ovakvih priča, bio sam od tzv. svojih nagrađen hapšenjem i odvođenjem na Sarajevsko ratište da kopam tranšeje. Kad tamo načelnik artiljerije jedne brigade, koja je imala položaj na Crvenom brdu između Breze i Ilijaša, pojma nema kako se ukopava brdski top B-2, a traži da mu ga ukopamo!? Nakon što mi je frend poginuo, a desetak ranjeno, izvukao sam se u ratnu bolnicu da sterilišem hiruršku opremu i tu se nagledao svega i svačega. Jadna mladost za šta su ginuli i davali dijelove tijela?! Za lude zamisli vrhovne komande. Njih bi sve tterbalo pohapsiti i suditi za nepotrebna ginjenja i ranjavanja - to je moje mišljenje!

Objavio/la mdjulbic prije 10 godina #

mozda si mdjulbic i u pravu ali je realno da se Banja Luka nije mogla osloboditi bez dozvol Amerike. Oni su nam zagorcali zivot do Sudnjga dana, po meni.Ne bih tako vrijedjao generala Dudakovica, koji je pokazao najvis ozbiljnosti pa i hrabrosti od nasih visokih armijskih oficira. Pogldaj on stapske GENERALE, Karavlica, Sadica,Mahmuljina...Pa oni njemu nisu ni do koljena

Objavio/la Gost_262 prije 10 godina #

@ Gost_262 Moguće da ste u pravu. Ja nisam pisao uvredljivo, nego po instiktu i pravilima svih vojski svijeta, a jedno od njih je: Čizme se skidaju kada se gazi voda u toku vojnih operacija! To je svaki vojnik moje generacije znao. Čizme u toku vojnih operacija se smiju skidati samo u sanitetu. Straža je jedini oblik ratne vještine u miru, pa se čizme ne skidaju ni kada se spava.
Za prekid operacija znam, da je uslijedio nakon Klintonova upozorenja da će avijaciju usmjeriti na ARBiH, HVO i HV, ako ne prekinu operacije u roku 24 satra i ako se ne povuku u roku 48 sati na položaje zadane od NATO-a i na linije dogovorene na tajnim pregovorima u Beču, o razgraničenju u BiH (februar - 1995. god.).

Objavio/la mdjulbic prije 10 godina #

Po svoj prilici se u ratu desilo dosta toga znacajnog i odlucujuceg sto se ne zna, a sto javnost moze samo naslutiti i nagadjati po izjavama obavijestenih ljudi poput Meyera koji je u penziji pa ipak tu i tamo smije dati poneku natuknicu.

Objavio/la osce prije 10 godina #

Ovaj gospodin Mauer moze pisati sta hoce.Zna se da je SFRJ bila treca vojna sila u svijetu kako me pamcenje sluzi.Poslje smrti JOSIPA BROZA TITA dolazi do pomalo rastapanja bivse Juge.A to je republika SRBIJA I pokojni njihov vodja MILOSEVIC htjeli da naprave veliku srbiju.Medjutim pored pokradenog naoruzanjabivse JNA oni su dobili po repini.Zahvaljujuci SAD koji je zaustavijo ratkod Banja luke oni gi bili protjerani u jnihov beogradski pasaluk.
Istorija je pokazala da su on(srbi)svaku bitku izgubili a prvi zapocnu.To je glup narod...
Sa njima treba rascistiti jednom zauvjek KRME JE KRME i prica zavrsena
ZIVIJO ATIF DUDAKOVIC.

Objavio/la GostMujo prije 10 godina #

Nema smisla nazivati ljude glupima samo zato jer su pripadnici nekog naroda. Mozemo govoriti o nesposobnom, neodgovornom i nekompetentnom vojno-politickom rukovodstvu naroda ili drzave, no tu se nikad ne bi mogli ograniciti samo na Srbiju. Primjera takvih drzava ima na Balkanu i previse.

Povijest Srbije i Srba u cjelini, narocito ona ratna, nije nazalost ni izdaleka onoliko svijetla onoliko koliko bi pripadnici tog naroda zeljeli a kroz srpsku epsku liriku, cak i dan-danas se najbolje moze primijetiti jedan osjecaj frustracije sto se Srbija nikad nije uspjela izdici u elitno drustvo europskih sila. Povratak Kosova 1912. i formalna okupacijska zona koju je Srbija dobila u Becu, glavnom gradu porazene Austro-Ugarske, 1918. opjevani su sa ponosom u modernoj srpskoj lirici i nada da ce se srpska zastava dugo vihoriti ponosno i ravnopravno pored britanske i francuske ponovo se rodila. Nazalost, samo par decenija kasnije se pokazalo da problem Srbije nije bio u nepovoljnom geografskom polozaju i brojcano nadmocnim silama koju su na nju kroz historiju navaljivale nego upravo u njoj samoj, jer srpska kruna ni nakon dvije decenije neometane i neogranicene vlasti nad poklonjenim joj narodima i zemljama nije uspjela uspostaviti modernu i prosperitetnu drzavu kojom bi se njeni gradjani ponosili i gdje bi pripadnici drugih naroda trazili utociste.

Po meni, nova renesansa srpske nacionalne ideje ne moze doci cak ni sa eventualnom ponovnom uspostavom administrativne vlasti na Kosovu, nego upravo sa onim trenutkom kada drugi Srbiju prepoznaju kao istinskog regionalnog lidera u industriji, uslugama, demokraciji i prosperitetu. Jednom rijecju, ako i kada kosovski Albanci, koji danas ni po koju cijenu ne zele zivjeti u Srbiji, pocnu revidirati te svoje stavove.

Objavio/la osce prije 10 godina #

Za ( osce ):nemoj se praviti budala to daznas ako si onda i ostani i ne pisi svasta,....

Objavio/la GostMujo prije 10 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: