Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Miralem Sulejmani i Goranci: ALLAHIMANET BOZA I BUREK!

post objavio/la burekblog prije 10 godina na blogu burek

Komentari na post

 

Hvala, gost, iako sam procitao. Vidjet cemo gdje ce Cruijff Court izgraditi!:)

Objavio/la burekblog prije 10 godina #

Goranci su ljudi kako vjetar puhne. Da nije bilo ovih belaja po i oko Kosova nebih jos mnogi culi za njih. A i kako bi kad su danas jedno a sutra drugo
Imam i neka licna iskustva sa njima i mogu vam reci da je bilo ono - Koga ti hljebom on tebe kamenom. Karakter im je veoma nestabilan tako da ponekad ni oni sami ne znaju sta su.Nekad su Bosnjaci povremeno Albanci a i Srbi (ovisno od situacije) Srecom jos uvijek nisu zaboravili za boze, bureke i razne poslastice :)

Objavio/la Gost_5880 prije 10 godina #

e to je vazno, gost 5880, da nisu zaboravili praviti boze, bureke i razne poslastice a ako oni ne znaju sta su-znamo mi!:)))

Objavio/la burekblog prije 10 godina #

Sve najbolje Sulejmaniju, ali i mi imamo svoga Miralema, i to je on joü mlađi, a slabiji nije garant, Pjanić! Evo dobio je zvaničnu ponudu Barce!

Objavio/la Gost_9225 prije 10 godina #

Goranci sa Kosova stoje najblize nama Albancima.Goranci i Albanci su braca i uvjek tako ce da bude.Imaju sva prava na Kosovu.Imamu gotovo slicne tradicije i nacin zivota.Mi smo braca muslimana i tako ce uvjek da bude.Miralem Sulejmani moze da igra i za Srbiju i za Rusiju pa cak i za Tanzaniju al on uvjek je Kosovar i ostace Kosovar.Goranci na Kosovu zive u veliku harmoniju sa Albancima vjekovima i vjekovima.Albanci i Goranci braca za uvjek.

Objavio/la Gost_3483 prije 9 godina 9 mjeseci #

pozdravljam Miralema i zelim mu sve najlepse .zao mi je sto nas svrstavate u albance iako to nismo.mi smo GORANCI i uvek cemo to i biti svidelo se to nekima ili ne.cuvamo od zaborava starosrpski jezik a sto se prezimena tice vraticemo kako su nam nekad bila kad tad.sa albancima nemamo slicnosti jer se pre svega uopste ne razumemo .govorimo razlicitim jezicima..HVALA

Objavio/la Gost_3362 prije 9 godina 8 mjeseci #

to sto govorimo raylicitim jeyikom ne ynaci da se ne rayumemo, mi se upotpunosti rayumemo mi smo braca po veri a to je mnogo bitnije.cestitam mom yemljaku Miralemu na uspeh i prelay u ajax i yelim insanlah da uskoro yaigra ya repreyentaciju kosova hvala.

Objavio/la Gost_4563 prije 9 godina 8 mjeseci #

sta pricas ti 7044??nema veze sto je musliman,decko je rodjen u Beogradu,nema veze sa bosnjacima.jesi ti normalan ili si samo bosnjak??
:)

Objavio/la srky prije 9 godina 4 mjeseca #

Hvala vam na komentarima. Sve je lepo napisano (donekle!). Ono što mi se nije svidelo jesu tekstovi o Goran(c)ima koje sam našao na Wikipediji. Naravno, tu piše tekstove svako ko mu se prohte bez obzira na tačnost informacija (pisca bih uzeo u obzir kao pojedinac a ne kao predstavnik nekog naroda). Tu stoji da je su Oni počeli primati islam tek u 16. veku, što bi rekli nakon dolaska Turaka. Kao Goranac, mogu vam samo reći da tu postoji jedan podatak koji bi to kategorično opovrgao, a to je da je u selu Mlike (odakle naš Miralem Sulejmani i potiče-kakva slučajnost) sagrađena prva džamija na ovim prostorima i to u 13 veku (ako se ne varam 1218. godine), što znači pre dolaska Turaka. Džamija i njeni natpisi vezani za izgradnju još uvek postoje pa mislim da je lako da se to dokaže. Ako ovo uzemo u obzir onda veoma je teško reći da su Goranci slovenskog porekla jer muslimanski narod pre Turaka sigurno nije bio tog porekla. Veruje se da se radi o narodu koji je počeo sa migracijama iz Azije i koji je jednim delom naseliu Anadoliju (danasnju Tursku) a jednim delom nastavio svoj put ka Španiji, pritom šireći islam. Da taj narod sigurno nije bio slovenskog porekla to je sigurno, a da li je došlo do mešanja sa starosedeocima na današnjoj teritoriji Gore (koji su bili Sloveni, Bogumili ili ne znam već kojem su narodi pripadali, to je još uvek otvoreno pitanje i bilo kakvi komentari bez dokaza su neosnovani. Eto malog podsetnika za sve one koje interesuje poreklo Goranaca. Istina je to da smo trenutno po veri bliski s Bosancima (Bosnjacima), da većina nas ima Albanska prezimena, Tursku tradiciju i kulturu, te da jedan broj živi u Srbiji, Makedoniji, Turskoj a u poslednje vreme i Evropi. Što se tiče jezika, tačno je da je najbliži Makedonskom, ima dosta reči iz Jugoslovenskog rekao bih (jer nema bitne razlike između Srpskog, Bosanskog i Hrvatskog), sa par reči iz Albanskog a najviče svakako je ostalo pozajmljenica iz Turskog, koji je do početka Balkanskih ratova bio zvanični jezik. Mnogi nas poznaju kao burekdžije i pečalbari, ali ja bih rekao da je to zbog skromnosti našeg naroda. Iz ovog kraja je ‚‚izašlo‚‚ mnogo intelektualaca, stručnjaka i sportista, kao što je bio Jusufi (legendarni Partizanovac i reprezentativac SFRJ) a sada i mladi Miralem Sulejmani (svaka mu čast, samo napred majstore). Sva politička (ne)opredeljenja Goranaca su rezultat dešavanja u poslednjih 20 godina. Tačno je to da kod nas nema mržnje i da možemo živeti i sa Srbima, i Bosancima, i Albancima (i koga već ima na Balkanu), što je po meni bilo teško u poslednjih 20 god. a veruj te mi još uvek je teško. pozdrav svima.

Objavio/la Gost_579 prije 8 godina 3 mjeseca #

sulejmani je sinu da ime luka pa vi sad vidite ko je tu sta

Objavio/la Gost_7002 prije 6 godina 4 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: