Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Rodu o jeziku

post objavio/la bosnian4dummies prije 14 godina 2 mjeseca na blogu Bosanski jezik

Komentari na post

 

hmm, interesantno, pitanje je, da li je 'novogovor' zaista to ili tek jezik izvucen iz zaborava, kako su nasi preci govorili ili stariji clanovi nasih familija koji su jos uvijek tu
--

To je dobro funkcionisalo, no sedmi dan sam osjetio neku tugu. Osjećaj nemogućnosti izražavanja svih misli, pravog i potpunog doživljaja, odnosno nemogućnosti da se ta misao u svom pravom obimu prenese drugima, čini čovjeka na neki način oštećenim.

Odlican znak da treba strani jezik na cijoj se teritoriji nalazimo poboljsati. TUgu jednostavno pretociti u pokretacku snagu

Objavio/la The_Fluid prije 14 godina 2 mjeseca #

baš lijepo. samo, na šta se osvrćemo kao na referencu kada govorimo o "Bosanskom jeziku" ? gdje pišu ta pravila? ko ih piše? ko ih usvaja, potvrđuje, priznaje? dajte mi rječnik da mogu da govorim!
u srednjim školama se mijenjaju pravila svaki dan, više nije "drugačije" već "drugojačije", nije SEmafor već seMAfor (nemam akcente na tastaturi) itd.
možda ne trebam staviti pod navodnike, ali nažalost se naš jezik danas zove bosanski, srpski, hrvatski jezik. prije samo par godina je bio bosanski, hrvatski. šta će biti sutra? "српски, hrvatski, bosanski" ? ili, српски, хрватски, бошњачки; hrvatski, srpski, bosanski; bosanski hrvatski, srpski ?

Objavio/la Sensation prije 14 godina 2 mjeseca #

Bosanski jezik je bas mix izmedju hrvatskog i srpskog i tacno znam na koju stranu pripadaju neke rijeci a koje su tipicno bosanske. A sad slijedi nesto najbolje...ha ha. Ovu kritiku si je priustio neko ko nikad nije ucio bosanski...ha ha....Slovenac!!!

Objavio/la nebraska prije 14 godina 2 mjeseca #

MR: Ja u pisanoj riječi koristim ovo "t(i)" na kraju infinitiva, a u govornom jeziku ne baš tako konsekventno. Razlog je u mom tehničkom pristupu stvarima i razmišljanju koje ide u pravcu pojenostavljivanja. O detaljima nekom drugom prilikom.


F: I ja to tako nekako vidim. Nama je 20, 30 ili 40 godina, a jezik se konstantno mijenja i prilagođava stoljećima. Dakle, nije jezikov problem što smo mi tako kratko u njemu da nam sječanja sežu samo do naše osnovne škole. Ja sam da se čuvaju i osobenosti i stariji izrazi, kao i da se kritički obrade novi.

S: Ne znam u kojim je školama tako, ali se evo trudim da započnem nešto za šta "naši" "odgovorni" "političari" primaju visoke plate i poneku debelu dnevnicu. Jezik rođenih Bosanaca i Hercegovaca na kojem se svi razumijemo uz poštovanje nekoliko desetina izuzetakja se zove SAMO bosanski jezik i to kao jedini prav(n)i naslijednik prijašnjeg "srpskohrvatskog-hrvatskosrpskog" jezika, kojeg su se oba imenovana naroda odavno odrekli.. Sve ostalo je politika zavađanja i niskih šovinističkih pobuda. (moje mišljenje koje ne treba nikoga da uvrijedi).

N: Riječi nisu ničije vlasništvo i ne pripadaju eksluzivno nikome posebno: Pripadaju onima koji ih aktivno koriste. Hvala na mišljenju :)

Objavio/la roque prije 14 godina 1 mjesec #

NATUREN,Nametnut,Indoktriniran srBsko-------Rvatski koji nije bio na mapi kada je pisana povelja KULINABANA, BOSANSKIM pismom na BOSANSKOM jeziku.
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee sad nastaju nevolj treba se PRESTROJITI------------
prihvatiti Bosansaki dogradyivati i njegovati GA.,,,,,,,,,hamo

Objavio/la Gost_5178 hamo prije 14 godina 1 mjesec #

Cuj bosanski jezik !?
Mislis srpsko-hrvatski ?!
Kakvo uporno sortiranje gluposti, pa to stvarno nema kraja, narocito proucavanje nastajanja takozvanog bosanskog jezika.

Objavio/la Gost_3641 prije 14 godina 1 mjesec #

Ako je "bosanski " za vas vas jezik, sto se niste bunili u Titovo vrijeme kad ste tako ponosni? Ja govorim srpskim jezikom i ponosim se time kao sto se vi ponosite bosanskim.

krank

P.S.
Hamo, jesi li ti mozda iz Srebrenice? ;)

Objavio/la krank prije 13 godina 11 mjeseci #

Da li je pravilno PRIMJETITI, NEPRIMJETNO ili PRIMIJETITI, NEPRIMIJETNO?
Molim, odgovorite sto prije.

Unaprijed hvala.

Objavio/la Bosanchica prije 13 godina 8 mjeseci #

primijetiti, neprimjetno.

Komentar, bez ljutnje: ceo bosanski se može smatrati za novogovor, jer je kao jezik - nov. Nije postojao pre rata. Srbi i Hrvati se busaju svojim srpskim i hrvatskim, i istina je da postoje neznatne razlike između ta dva jezika, te da bi se mogli nazvati jednim.
(kada kažem neznatne - pod tim podrazumevam da su gramatički neznatne)

No, taj, kako Srbi i Hrvati tvrde "veštački" srpsko-hrvatski (ili hrvatsko-srpski, kako vam drago), postojao je zaista, ne veštački nego sasvim prirodno, baš u Bosni.

Jasno mi je da je iz političkih razloga bilo nužno razdvajati nerazdvojivo, kao i da je u svrhu razdvajanja bilo najzgodnije smisliti nova imena za "nove" jezike.

Činjenica je, ipak, da su gramatičke razlike između bosanskog, hrvatskog, crnogorskog i srpskog zanemarljive, te da se to, ukoliko se očistimo od predrasuda, mora nazvati jednim jezikom.

No, koje ime smisliti, a da to ne povredi bilo čije nacionalne osećaje?

Imam dva predloga: prvi je prosto "naški".
Drugi: da mu damo ime po najfrekventnijoj reči u sva tri jezika, te da bude "jebemtski" :D

Mala šala. :D
ma nek se zovu kako god, važno da se mi razumemo.

E, da, svrnite mi na forum:
www.komsiluk.forumotion.com

Živi bili.

Objavio/la snohvatice prije 13 godina 3 mjeseca #

snohvatice: "Komentar, bez ljutnje: ceo bosanski se može smatrati za novogovor, jer je kao jezik - nov. Nije postojao pre rata. Srbi i Hrvati se busaju svojim srpskim i hrvatskim, i istina je da postoje neznatne razlike između ta dva jezika, te da bi se mogli nazvati jednim." - BULAŽNJENJE, TRABUNJANJE, DELIRIJ, POKUŠAJ JEZIČKOG GENOCIDA(bez ljutnje)...
Bosanski na ovim prostorima može biti uzor-jezik, a Bosanci(posebno Bošnjaci) imaju i puno pravo na to jer su i "najčišći" Slaveni!!!

Objavio/la inverted prije 13 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: