Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Maldivi

post objavio/la srbijica prije 1 godinu na blogu Srbijica

Komentari na post

 

Akivizam i borba za glas onih kojima je glas ugušen je vridna svake hvale. Mada, to ne triba postat mjerilo vlastite sriće. Tribamo naučit bit sritni i u ovakvom društvu kakvo jest. Ko što bi Castaneda reka, bit ratnici. Onda naša srića neće ovisit o ishodu nepravdi u svitu. Mislin da se triba borit za bolji svit, ali da bi to mogli, prvo moram nać unutrašnji mir. Tek kad ukrotimo vlastite demone moremo imat pozitivan uticaj na društvo.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu #

Maldivi su precijenjeni, a grožđe nije kiselo, mada je to jako teško objasniti nekome ko misli da racionaliziram i da, ne samo da je kiselo, nego je i previsoko da ga dokukačim...

p.s. Jednom Tvorničaru pisah o intrizičnoj motivaciji, vidiš, Tvorničaru, na koje sam ljude mislila.

p.p.s. Za dobrog budala i dobar nisu isto, ali za budalu su identični.

p.p.p.s. e, da, tačno se prepoznah u ovoj paranoidnoj šizofreničnoj ludači.. ♡

Objavio/la rara prije 1 godinu #

Dragi Tvorničar, hvala, pohvala, ili bilo koja druga vrsta društvenog priznanja, je poslednja stvar na svetu do koje mi je stalo. Za borbu protiv zla motivišu me unutrašnji, a ne spoljašnji razlozi.

"Naučiti bit sritni i u ovakvom društvu kakvo jest".

Hmmm, pada mi na pamet jedan događaj od pre mnogo godina. Pričam ja sa jednim zapadnjakom koji živi u Kairu, kukam i kukumavčim na sav glas, sve prljavo, sve haotično, ne moš preć ulicu, svi lažljivi, svi pokušavaju da te prevare i oleše... Kaže: "Znam, tako je i meni bilo kad sam tek došao, ali posle sam se navikao." Pomislih: "Ali ja ne želim da se naviknem!" i pobegoh u Srbiju prvim avionom. Pa ima li išta pogubnije od navikavanja na pakao.

Otprilike tako nekako i sad. Ja prosto ne želim da budem srećna u bilo kom okruženju u kome zlo prosperira, a vrlina strada. Štaviše, ne verujem da je u takvom okruženju uopšte moguće osetiti istinsku sreću, već samo neki surogat u vidu "jedemo, pijemo, putujemo i šopingujemo, grlimo se i ljubimo i slavimo, i sve to snimamo i kačimo na društvene mreže, da crknu dušmani".

"Hygge" je ipak rezervisano za Skandinaviju.

Objavio/la srbijica prije 1 godinu #

Dobrodošla, Rara, odavno se nismo čuli. Od onda kad smo zajedno sa Ajni dizale revoluciju :)

Maldivi... za nekoga ko ima tako nizak prag tolerancije na dosadu kao što ga ja imam, Maldivi definitivno nisu izbor. Al donekle kapiram zašto su ljudi spremni da daju čitavo malo bogatstvo da bi videli raj na zemlji, jer je viđanje onog na nebu krajnje neizvesno.

"Za dobrog budala i dobar nisu isto, ali za budalu su identični." Odavno ne čuh bolju i tačniju rečenicu.

Za intrizničnu motivaciju moram da guglam da vidim šta je to. Otkad sam otišla u preduzetnike više ne čitam knjige, a otkad ne čitam knjige malo sam, da izvineš, zaglupavila.

Objavio/la srbijica prije 1 godinu #

Sreća ne dolazi izvana, ona dolazi iznutra. Moguće je pronać mir. Istražuj malo Budizam i Hinduizam, kod njih se dosta stvari vrti oko toga. Poanta je, svit je u redu. Nepravedan je, okrutan, al to je stanje stvari takvo kakvo jest, i ono ne može bit drukčije. Da bi nam bilo bolje tribamo svi bit svjesniji i tribamo otkrit mir u sebi. Možda si ga ti i otkrila, ne znam. Ja mislim da dok čovik ne svati da je u biti sve u redu sa svitom, koliko god stvari ne valjalo, ne može ni minjat svit. Jer minjanje svita dolazi iz unutarnjeg mira a ne nemira. Minjat nešto iz stanja nemira i nezadovoljstva, bez svjesnosti, je borba vatrom protiv vatre. Loše je ako čovik sebi uzme za misiju da mijenja svijet. Al ako pronađe mir, onda će moć minjat svijet prirodno, bez truda, jer svi širimo i zračimo onako kakvi smo unutra.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu #

Tvorničar, ja nisam "uzela sebi za misiju" da menjam svet. Ja samo nisam uspela da savladam impuls da reagujem na nepravdu. To nije isto.

Možda je tebi u redu svet u kome policijski službenik neometano prodaje informacije trgovcima drogom,dok protiv žene koja je snimila zlostavljanje i neovlašćeno snimanje siročadi biva podneta krivična prijava. Meni nije.

Zaista nisam čula da je iko ikada išta promenio "unutrašnjim mirom" i "zračenjem iznutra". Naprotiv, svi za koje sam ja čula, primera radi - Irena Sendler, Rosa Parks, Rangu Souriya... učinile su to nauštrb sopstvenog mira i blagostanja.

OK je nemati snage za borbu (ja prva je nemam) ali je samozavaravanje da se boljitak može postići bez borbe. Jer oni kojima je udobno i/ili profitabilno u određenom poretku braniće status quo svim sredstvima.

Objavio/la srbijica prije 1 godinu #

Evo jedan citat za tebe:

"Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has." - Margaret Mead

Objavio/la srbijica prije 1 godinu #

Ništa od toga što si ti navela meni nije u redu. Al san svjestan da je svit trenutno takav i da ne može bit drukčiji. Ako ga oću mijenjat, prvo se moran pomirit s tin da je stanje takvo kakvo jest i da je tako mora bit.

I to stanje kakvo jest ne bi tribalo uvjetovat tvoju sriću, jer ko što reko, srića dolazi iznutra. Kad čovik pronađe sriću i mir u sebi tek tada more minjat svit. Takav je bar moj stav. Jer dok god si ti u žaru borbe protiv nepravde i dok te to drži, ko što reko, gasiš vatru vatrom. Znam to po sebi, dok san radija stand up drža me je žar borbe protiv nacionalizma, kapitalizma, homofobije... Sad san svatija da je sve to dolazilo iz krive motivacije, iz moje frustracije i bijesa. I svatija san da ne možeš nikog minjat, a ja san tija minjat svit. U biti jedino što moreš, je nekoga ko je već sam spreman za promjenu, inspirirat, pokazat mu da nije sam i da ima i drugih koji misle ko i on. A nacionaliste i homofobe, i sve druge tog profila ne moš minjat. To je uzaludna misija. Tako san bar ja svatija. Trenutno želin pronać svoj mir i sriću i onda bi na neki način pomaga ljudima, vidija bi na koji, kad bi pronaša unutarnji mir.

A impuls da reaguješ na nepravdu je dobar, samo ko što reko, to ti ne triba uvjerovat vlastitu sriću. Možda ti je i ne uvjetuje, ne znam, ne poznajem te toliko. Da sumiram, triba prvo nać mir u sebi, da bi ga širija na druge.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu #

A Mead je dobra, čita san je, i citat je na mistu. Nemam ja ništa protiv minjanja svita, reko ti, samo je u pitanju kakva je motivacija.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: