Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

oj dzevojko dzidzo moja

post objavio/la soe prije 15 godina na blogu NAPRĐIVANJE

Komentari na post

 

ako zelis iz zene istjerati zlo, utjeraj joj dobro

Objavio/la mudrost sirovina prije 15 godina #

a jes te ta potrefila :)

Objavio/la soe prije 15 godina #

u ovim stihovima postoji jedan ociti paradoks. evidentna je prisutnost sirovosti kod pjesnika (a i ovog sto pita :)), no unatoc njoj on dolazi do jednog velikog zakljucka. on otkriva jednu veliku istinu o zenama. iz tog dijela o samom pjesniku mozemo izvuci par zakljucaka. rijec je o jednom pametnom covjeku, koji dobro percepira stvarnost. time on dokazuje da intelektualnost nije nuzno vezana za urbane sredine, te na ovaj nacin razbija jednu od neutemeljenih predrasuda. takodjer se vidi da on ima sklonosti ka zenama, ali pri tome ne misli samo na svoje osjecaje. on pokusava da razumije i njih tako da bi mogao da im ugodi. osim ovog primjera, kao dokaz sirine njegovog duha moze se uzeti i cinjenica da on nije svoje zakljucke zadrzao za sebe, vec ih je podijelio sa svima. na taj nacin on pomaze citavom covjecanstvu da se izgradi u jednu bolju zajednicu.
sada dolazi paradoks. ipak los odgoj i uticaj sredine u kojoj obitava progovara iz njega. nakon sto je doslo do intelektualnog umora, on pocinje da reaguje instinktivno te se sirovost u najizvornijem obliku pomalja pred svima. nakon svih donesenih zakljucaka on ipak stavlja na kraju snagu kao jednu bitnu osobinu. bitnu za uspjesno komuniciranje sa zenom i stavljanje na mjesto koje joj pripada....itd.itd.

Objavio/la mudrost sirovina prije 15 godina #

tematika je ipak unekoliko drugacija, a i da nije, opet ne mislim brisati tu mudrost jer je totalni beton :)

Objavio/la soe prije 15 godina #

To je prije nekoliko godina bila najomiljenija pjesma onog istog koji je ispjevao "Mamice, mamaro" :))) A i da sam ja TAJ nebih se ljutio za "sirovost", jer - hebiga JESAM i ja sam. Zato molim te slijedeci put bez smjalija i zagrada. :))))))

U vezi Eskima. Odakle ti te informacije?

Objavio/la roque prije 15 godina #

:D))

Objavio/la Shining prije 15 godina #

@roque - imas u najmanju ruku zanimljivog jarana :). misao o sirovosti je proistekla iz nacina na koji je postavljeno pitanje, a tu si ipak ti kljucna licnost sirovino jedna (evo bez smajlija. zadovoljan?).
sto se tice informacija, one su produkt dugogodisnjeg izucavanja, gdje sam saznao vecinu stvari vezanih za ovaj svijet. posto sm humanista zelio sam da to znanje ucinim dostupnim i drugima

@shining - :P :)

Objavio/la soe prije 15 godina #

Poslacu ti sliku doticnog. Vidjet ces da se lik i djelo u ovom slucaju potpuno slazu. (zadovoljan, nego sta!)

Objavio/la roque prije 15 godina #

unaprjed se radujem :)

Objavio/la soe prije 15 godina #

dzidzala te majka tvoja, nadzidzanu meni dala, dala pa se pokajala ;)

Objavio/la Jedna prije 15 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: