Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

IRINEJEVE FLOSKULE O SRPSKOJ DRŽAVI U BOSNI

post objavio/la dobrasinbosnevi prije 2 godine 10 mjeseci na blogu Istina o proslosti i opća historija Bosne

Komentari na post

 

Slažem se sa dosta toga, ali tvrdnja "...Bošnjak nikada nije bio nešto drugo nego monotheist-musliman..." jednostavno ne stoji. Upravo taj stav kod Bošnjaka-muslimana doveo je do rastakanja bosanskog korpusa. Negiranjem Bošnjana, bogumilstva I crkve bosanske od strane muslimana, kroz duži period, pa I danas sa "nije to naše" dovelo je do toga da postane "njihovo" pa tako ono što je bilo bosansko postade srpsko I hrvatsko I u ostatku bošnjačko. U budućnosti je moguć I obrnuti process, ali da Bosna bude monokonfesionalna zajednica je utopija. Bosanci trebaju učiti od Albanaca koji imaju tri konfesije jer kod njih priča o religijama ne pije vode!

Objavio/la hsarajlic prije 2 godine 10 mjeseci #

Poštovani, bilo bi netačno ako bih za današnjeg Bošnjaka tvrdio da je u ranija vremena bio religiozno nešto drugo osim monoteista-musliman. Današnji bosanski Srbi i Hrvati, bili su Bošnjaci-Bosanci sve jedno, ali kako to negiraju ne mogu onda za bosanske muslimane ne tvrditi da su Bošnjaci i religiozno muslimani, jer se oni jedino i danas tako deklarišu, Dakle, deklarišu se onako kako su uvijek bili.
Ateisti Bošnjaci koji su potomci od Bošnjaka muslimana-teista svoj stav o stvaranju nisu naslijedili od roditelja od kojih su kao Bošnjaci genetski otpali. Dakle, vrijedi tvrdnja i za njih da su povijesno bili monoteisti-muslimani.
Bosanska je realnost, kada su u pitanji njeni narodi i pripadnost religijama, da je čine tri naroda: Hrvati katolici, Srbi pravoslavci i Bošnjaci muslimani, a ateisti kojih ima u sve tri naroda su njihove manjine i nisu bili njeni raniji povijesni činioci, jer u ranija vremena države su bile teokratije i svoje vladavine su zasnivale na vjeri. AKO JE BILO ATEISTA ONI SE NISU NI ČULI, a mislim da ih nije ni bilo jer ove ideologije o negiranju Boga kao stvaraoca su iz skorijih vremena.
Kada su u pitanju Albanci, njihpovi pravoslavci nemaju neku drugu albansku pravoslavnu, niti katolici Albanci, albansku katoličku. Kod njih je jezik i država ključ državnosti.
Kod ova druga dva bosanska naroda nije tako i tu je problem. Moj, Hajrudine nije problem u Bošnjacima nego u Bošnjačkim negatorima. A za negiranje Bosanske crkve evo ti jedan moj tekst sa ''Bošnjaci. net'' i vidjet ćeš kako se uspostavljala evropska civilizacija. I svaki onaj drugi tekst ima u sebi određenu tvrdnju koja se razlikuje od ''zvanične'' jer ovo što je zvanično sve je nametnuto i na konstrukcijama.http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55656

Objavio/la dobrasinbosnevi prije 2 godine 9 mjeseci #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.