Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

RODNA KUĆA KNJIŽEVNIKA HASANA KIKIĆA

post objavio/la mirzaavdicevic prije 6 godina 7 mjeseci na blogu GRADAČAC I NJEGOVE ZNAMENITOSTI KROZ HISTORIJU

Komentari na post

 

Za današnje pripovijedanje, odlično izabranu temu, kao i sjajne fotografije, od mene čista desetka ... :)
p.p.

Objavio/la Gost_8056 prije 6 godina 7 mjeseci #

Hvala ti za ovu objavu ispred svih generacija gimnazije koja je sa ponosom nosila ime Hasan Kikic ...#

Objavio/la gost-s.k.. prije 6 godina 7 mjeseci #

Prilog je za svaku pohvalu. Za mnoge cinjenice iz ove price nikada nisam cuo. Ti nas bas ucis kako treba cuvati uspomene na sve sto je u vezi naseg Gradacca. Da nije tebe mlada generacija nikad ne bi saznala za ovoliko podataka o Hasanu Kikicu, a pogotovo o njegovoj porodici. Jos jedna desetka.

Objavio/la gost 800 prije 6 godina 7 mjeseci #

Pozdravljam Mirzu, a od mene jos jedna desetka za ovaj post.

Objavio/la ebasic prije 6 godina 7 mjeseci #

Sta je ovo, danas sve same desetke. Hvala vam na lijepim komentarima. Zadovoljstvo je pisati za ovakve citaoce.

Objavio/la mirzaavdicevic prije 6 godina 7 mjeseci #

Eh od mene imas deset plus dajdzo svaka cast.

Objavio/la Gost_3540 prije 6 godina 7 mjeseci #

Selamim i toplo pozdravljam lijepo i nada sve pohvalno je kad čovjek jedan svoje slobodno vrjeme upotrejbi za jednog knjizevnika, pisca, pjesnika, umjetnika.
I sam umjetnik i najveće ,bogastvo je baš to što će neko nekad napraviti osvrt na nas mi imamo svoj život, nekad je tmuran i nerazumljiv nekad nas ignorišu
i misle da nismo svjesni svoje poruke, radnje ali naše je postojanje je za to što će nekada neko reći ovu su riječi ili djela jednog umjetnika. Stim on živi vječno hvala ti na ovom blogu jer ovakvo je nešto dio našeg bogastva i nezaborava
Safet.Fatkić

Objavio/la saptacVatri prije 6 godina 7 mjeseci #

Bio sam na mjestu gdje su četnici u jednoj uvali ispod ceste Skender Vakuf _travnik zaklali književnika Hasana Kikića, a zati msu ga na jednoj pletenoj list odnijeli i bacili u neku jamu na tome području. To mi je pričao očevidac toga dogašđajamjedan srbin , prvoborac toga kraja. Imao sam sve podatke zapisane o tome događaju, koje sam pribavio negdje 1978. godine ili nešto kasnije, ali mi je to sve nestalo u ovm zadnjem ratu.

Objavio/la Gost_266, Šipad - Sebešić prije 3 godine 10 mjeseci #

Poštovanje. Pridružujem se čestitkama na ovom radu. Radim u školi koja nosi njegovo ime što je dovoljno da me jako zanima sve o toj osobi iako me ništa drugo me ne veže za tog našeg velikana. A pišem iz sljedećeg razloga: i mene su fascinirale fotografije i podaci iz privatnog života, koje po prvi put čujem (a dosta ih je). No rekao bi čovjek, davno se desilo, nije bilo ovih tehnologija da se zabilježi. I onda čujem da ima sina, koji je vrlo vjerovatno živ, tu negdje radi i nevjerovatno mi je da se ne zna ništa o njemu a i da se on ne javi. i da od njega saznamo više o njegovom ocu. i da se sada u doba interneta, Face-a, instagrama, whatsappa vibera i svega ostalog ne može doći do njega. Također i da je supruga bila živa do ovog rata, a isto da se malo zna. Ipak po njemu mnoge škole nose ime i njegova djela se čitaju kao lektira. Nije to malo!

Objavio/la Gost_3022 prije 7 mjeseci 9 dana #

Hvala puno. Iskreno receno ni ja ne mogu vjerovati da niko do sada nije pokusavao pronaci Hasanovog sina i dovesti ga u rodni grad njegovog oca, ako nista, a ono bar na Kikiceve susrete. Puno je toga sto se moglo i sto je trebalo uciniti. Kad je pravljena osnovna skola na Bukvi onda je nekome smetala rodna kuca Hasana Kikica pa su je srusili, a sada se na istom tom mjestu pravi nova velika kuca. A mogla se ponovo izgraditi Hasanova rodna kuca i napraviti u njoj mali muzej njegovih knjiga i eventualno drugih stvari koje je mozda imala njegova supruga koja je doskora bila ziva. Mozda i Zlatko ima nesto od licnih Hasanovih stvari. Mogla je i ta skola nositi Hasanovo ime tako da bude sve na jednom mjestu. Sto metara od Hasanove kuce, preko puta ulice nalazi se rodna kuca i od drugog gradacackog knjizevnika, Ahmeda Muradbegovica.
Eh, kako je sve to trebalo sacuvati i ponositi se sa znamenitostima naseg grada. A te kuce jesu bile znamenite, bas kao sto su bili Kikic i Muradbegovic. Mirza Avdicevic

Objavio/la mirzaavdicevic prije 7 mjeseci 5 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: