Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Možda nekima od vas ovaj slučaj neće biti zanimljiv...

post objavio/la Ruyah prije 7 godina 4 mjeseca na blogu Sve na ovom svijetu prašina je

Komentari na post

 

post je dugačak, no ti i pišeš uglavnom duge postove... argumentirane za svaku riječ ili misao koji napišeš...

za slučaj znam od prvog dana.... pročitala vijest kao vijest, i prestala o tome razmišljat.... s obzirom na suđenje i sam događaj se vratio na online novine (u zadnje vrijeme ne čitam štampana izdanja), podsjetilo me, ali i dalje nisam razmišljala o tome šta je istina, čija je istina istinitija....

amerika ko amerika.... puna je nasilja kojeg brižno ako već ne uspiju sakrit, onda barem zakamuflirat...

tko stoji iza tih akcija kamuflaže? s jednim se potpuno slažem, agencija zadužena za firearms i lobi koji je u americi dovoljno jak da spriječi sve što bi zdrav, racionalan, razuman, obrazovan čovjek makar pokušao promijeniti ako ne u cjelini, onda barem jedan dio i to onaj koji donosi okrutne posljedice apsolutno svima...

s druge strane, šta god da je istina, američko pravosuđe sa svojim odvjetnicima i odvjetničkim firmama, je jedan poseban svijet. kod njih nije bitna istina, nego (ne)poštivanje formalnosti i procedura, na osnovu kojih, ukoliko se dese, čak i najočigledniji krivci, vrlo lako mogu išetati iz sudnice, ako ne oslobođeni potpune krivice, a onda oslobođeni zbog nedostatka dokaza.... takvih slučajeva i presedana ima u američkom pravosuđu napretek...

dovoljno da spomenem OJ Simpsona, zar ne? :)

Objavio/la graciasalavida prije 7 godina 4 mjeseca #

Eh Gracijo moja, da!
Daleko je njihovo pravosuđe od istine i pravde, doduše tako je to svugdje. Teško je postići pravdu po zakonima koje tako lahko donosiš i mijenjaš, koji su uvijek na kraju falični.
Šta se stvarno desilo i čija je istina istinitija, zna On.
S druge strane, vidljivo je i kako mogu manipulisati našim mislima i tako lahko nas (a da to i ne osjetimo!) dovesti do mišljenja koje njima godi. Nije ovdje slučaj Zimmerman sam po sebi bitan, bitni su svi drugi slučajevi, pogotovo oni koji se tiču direktno nas.
Ako mi jedno ubistvo može ovako izvitoperiti i sasvim drugačijim ga prikazati i uvjeriti me u to, šta li mi onda rade kad ratove povedu ili druge velike stvari?
Ih, koliko je tu tek laži, photoshopa, montiranja, prisluškivanja, podvala, zavjera, itd. itd.

Amerika je zemlja nasilja i bandi. Imaju veoma stroge zakone, ali im ni to ne pomaže.
Advokati i njihove komore su baš kao što si i rekla. Sve se vrti oko dolara. Istina, ubica i žrtva nisu bitni..bitno je koliko si sposoban ubicu prikazati kao nevinog. I za to ćeš biti plaćen.

Ali slučaj Zimmerman je drugačiji po svemu. Pitam se zašto im je sve ovo trebalo. Neki kažu da iza svega stoje lobiji koji žele progurati zakon o zabrani nošenja oružja. Ne znam. Svako svoj interes ganja i ti na kraju progutaš neke laži i poluistine radi tuđeg tamo interesa i novca i biznisa. Eh, to je ono što je u ovom svijetu čudno!

A meni je baš bio zanimljiv ovaj slučaj kad sam vidjela kako se slika okrutnog Zimmermana pred mojim očima istopila u nešto sasvim drugo. Zato me samo vuklo dalje..
I zamisli koliko je još takvih Zimmermana. Zimmerman je bilo ko koga oni na zub uzmu. Koliko su tako državnika i vođa satanizirali samo zato što im zbog nečega nisu godili.
Strašna je ta medijska propaganda. Medijski rat je gori od rata na terenu.
Koga oni kamerom naciljaju, teško mu više obraz oprati..ali eto, sve ima svoju cijenu. I svoje zašto.

Hvala ti na čitanju i komentaru :)

Objavio/la Ruyah prije 7 godina 4 mjeseca #

filtriranje i, neminovno, cinizam dođu s godinama i iskustvom.... isto tako naučiš prepoznavat bilo kakav pokušaj manipulacije.... tada imaš dvije mogućnosti: stat u obranu istine (no na koncu sam ispadneš najveća žrtva, jer daješ i trošiš sebe) ili dozvolit da te dotiče samo ono tebi bitno....

weltschmerz je oduvijek bio unaprijed izgubljena bitka.... u tu kategoriju spada i ona "kruha i igara".... dok se mi zabavljamo traženjem i branjenjem istine, neko drugi koristi situacije za svoje (ne)materijalne i druge interese....

Objavio/la graciasalavida prije 7 godina 4 mjeseca #

Ako drugi koristi situaciju za svoje materijalne i druge interese dok se mi "zabavljamo" istraženjem i branjenjem istine, šta onda drugo treba da radimo da oni ne bi koristili situaciju za materijalne i druge interese? :)

Sve drugo što radimo, bit će gore.
Jedino je borba na putu razotkrivanja njihovih podmetaljki ono što ih može pomesti. :)
Svaka druga pasivnost i indiferentnost im sigurno neće pasati više nego traženje istine od strane javnosti. Zar nije tako? :P

Objavio/la Ruyah prije 7 godina 4 mjeseca #

je, tako je.... al onda jednom, nekad, sagledaš posljedice: ništa se ne mijenja, ništa se nije promijenilo, svi naši dokazi o lažima, prevarama, manipulacijama najčešće ne donose ono za što smo se davali i trošili.... sve je to samo postalo sofisticiranije....

novac se lijepi na novac... interes na interes.... a mi? mi smo samo expendable....

u jednom si u pravu... istina je voda.... i voda je istina....

Objavio/la graciasalavida prije 7 godina 4 mjeseca #

nisam ni rekla da je sve crno... samo biram za sebe bitke u kojima mogu pobijedit... tu sam egoista :D

laka noć i tebi :)

Objavio/la graciasalavida prije 7 godina 4 mjeseca #

Ih ja izbrisa ovaj komentar da prepravim grešku i dodam nešto. Dakle, komentar koji prethodi tvome:

Nije uzalud, ima drugi svijet, i meleci koji pišu svako slovo, riječ, djelo. :)
Bitno je reći i moći reći da si rekao. A hoće li ko čuti, više nije do tebe. Čut će On. :)

Doduše, sve zavisi šta je kome trošenje. Da, ima stvari na kojima se trošiš a koje ne donesu vidljivi ovosvjetski rezultat (mada svako djelo uvijek nešto donese, pa makar i malo, makar i tebi nepoznato i neznatno). A na budućem svakako donese.
Ali ima i stvari koje su ti zanimljive pa ti bavljenje istim nije trošenje. :)

Lijepu noć želim, draga Gracija :))
P.S. Nije sve tako crno :P
Nismo mi expendable nego svako svijet za sebe. A mnoge oni ne mogu da pokore, mada misle da mogu. :)
Svaki je čovjek bitan. :)

Objavio/la Ruyah prije 7 godina 4 mjeseca #

Selam pametnici :) i :*

Objavio/la Punina prije 7 godina 4 mjeseca #

Esselamu alejkum
Veoma, veoma zanimljiv post, iz vise razloga.
Sve pohvale na tvome trudu i iscrpnosti da nam predstavis kompletnu sliku desavanja vezanih za ovaj slucaj kojim se bavis u svom postu.

Propaganda je vrlo mocno oruzje, to je postala cijela jedna sofisticirana nauka koja uspijeva i najdobronamjernijim ljudima svojim uticajem da promjeni misljenje.

Htio sam da se posluzim tvojim postom, postovana moja @Ruyah i da konstatujem da si ti ustvari "svojim istrazivanjem" propagandno izmanipulirana a da to vjerovatno i ne slutis:-)To "istrazivanje" koje si ti provela, to je mogao svako i namjerno je dostupno da tako "istrazivanje" mozes sprovesti.

Moj ti je savjet da ne gledas plaho americke show emisije niti emisije slicnog tipa, jer je sve to u vecini slucajeva inscenirano, namjesteno, dogovoreno, dobro uigrana predstava za siroke narodne mase koja kroji stav i misljenje prosjecnog americkog stanovnika.

Tvoj stav koji si izrekla a vezano za ubicu;
"A meni je baš bio zanimljiv ovaj slučaj kad sam vidjela kako se slika okrutnog Zimmermana pred mojim očima istopila u nešto sasvim drugo. Zato me samo vuklo dalje..
I zamisli koliko je još takvih Zimmermana. Zimmerman je bilo ko koga oni na zub uzmu."
Ovakvim svojim stavom ti si se priklonila vecini americkog stanovnistva i stala na stranu ubice koji zbog ubistva maloljetnika nije kaznjen ni na kakav nacin.
To i jest bio cilj propagande, da neko moze ubiti nenaoruzanog covjeka i da za to djelo ne odgovara i jos da javnost bude na njegovoj strani.
Perfektno odradjen propagandni posao, a mene samo cudi kako su uspjeli i tebe da preokrenu, i time se samo potvrdjuje moja tvrdnja koliko je propaganda zaista mocno i djelotvorno oruzje.

U danasnje vrijeme svakojakih informacija, dvolicnosti i poluistina zaista cesto bude tesko razluciti istinu od manipulacije, pogotovo sto znamo da su svakojaki interesni mesetari aktivni i da po svaku cijenu navode vodu na svoj mlin.

Govoricu o ovome slucaju samo ono sto si ti napisala, bicu najveci laik u vezi ovog slucaja i samo na osnovu informacija koje ti nudis pokusati doci do istine.

Kada se radi o slucajevima kada ne znamo kako bi se oprijedelili da bi dosli do sto blize istine trebamo se onda sluziti iskljucivo nepobitnim cinjenicama i jednom metodom koju sam usavrsio, a to je da se sami stavimo u dati slucaj i da sebe zamislimo u datim okolnostima i upitamo sami sebe kako bi mi reagovali u datoj situaciji, uz napomenu, da moramo iskljuciti bilo koju pristrasnost i biti potpuno neutralni.

Ovo je moj licni metod kojeg toplo preporucujem bilo kome.

Cinjenice su.

-Ubijen je maloljetnik.
-Maloljetnik je bio nenaoruzan, nikakvo oruzje nije imao, ni vatreno ni hladno.
-Maloljetnik je ubijen vatrenim oruzjem od strane korpulentnijeg i snaznijeg muskarca.
-Ubica se branio time da je ubistvo pocinio u samoodbrani i oslobodjen je svake krivice.

Imamo situaciju gdje se korpulentan muskarac dobrovoljno, cuj dobrovoljno, prijavljuje da bude kao cuvar, strazar, u tom nekom svom kvartu, i pri tom je naoruzan.
E sad trebamo zamisliti sebe i pitati sami sebe da li bi mi takvo sto uradili? Uradili bi kada bi bilo tako odredjeno i kada bi dosao red na nas, ali dobrovoljno da izadjemo na ulicu naoruzani i da cuvamo kvart, znaci da mi to volimo, da smo napucani tim nekim rambo folovima, i da koristimo priliku da uzimamo pravdu u svoje ruke.

E sad, ako se prihvatimo tog zadatka, nocnog strazarenja, svjesni smo koga mozemo sresti i svjesni smo kakve postupke trebamo poduzimati.

Ja mogu zamisliti sebe u takvoj ulozi, nekog nocnog strazara u kvartu i da pri tome ne budem naoruzan, vec jednostavno da pozovem policiju ako sta sumnjivo primjetim, dakle u pravu su oni koji se zalazu za stroziju kontrolu u vezi vatrenog oruzja, jer da te noci ubica nije bio naoruzan vjerovatno do ubistva ne bi ni doslo.

Te noci maloljetnij je setao i bio je sam a moglo ih je biti trojica, petorica, ali on je bio sam, i iz nekog razloga se ucinio sumnjiv rambo cuvaru, mada maloljetnik nista nije otudjio niti je bio u bilo kakvom pokusaju nekog krivicnog djela.
Ubica obavjestava policiju o sumnjivom tipu i time bi njegov zadatak bio okoncan, ali rambo cuvar odlucuje da prati maloljetnika i sad se u ovom momentu trebamo staviti u ulogu cuvara i maloljetnika. Kako bi ste se osjecali da ste maloljetnik i da razgovarate sa djevojkom preko telefona i primjetite da vas neko prati, ide za vama, a sami ste, noc je.. I kakva je to pobuda i karakter da vidite nekog kako prolazi a vi odlucite da ga pratite, mada taj neko nista protizakonito ne cini vec je po vasoj prosudbi sumnjiv?

Dolazi do konflikta, tuce, i borbe za pistolj i ubica ubije maloljetnika, navodno u samoodbrani.

Trebamo dakle analizirati suhe cinjenice. To sta je nadjeno u telefonu maloljetnika nema nikave veze sa onim sto se dogodilo, i ako je bila slika pistolja i marihuane u maloljetnikovom telefonu to je irelevantan podatak i klasican primjer manipulacije i uticaja na nase stvaranje dojma. Sta da je nadjena slika lava ili dinosaurusa kakvog, sta bi onda to znacilo i kakve to veze ima sa stvarnim desavanjima.

Bitne su cinjenice sa lica mjesta i sve da je ubica bio hafiz a maloljetnik okorjeli kriminalac to ne mora znaciti da je u datom slucaju pravda bliza bilo kojem od njih dvojice.

To su samo detalji koji stvaraju sliku i uticu na nase predrasude na osnovu kojih donosimo zakljucke, jer kako ti @Ruyah govoris o tome kako su manipulativno lose na pocetku prestavili ubicu a pozitivno ubijenog, tako i ti isto to radis, samo u obrnutom smjeru, prestavljas nam pozitivnim ubicu a negativnim ubijenog maloljetnika, sto u sustini nema veze sa stvarnim desavanjem, vec je obicni tok propagandnog djelovanja koji utice na nase misljenje.

Dakle, recimo, pretpostavimo, da je sve istina ono sto si ti "istrazila" i da je ubica zaista takav kakvim ga opisujes, smijesno mi je ono kad kazes da ubica prica kao kulturno i tako, nije bitno:-)
Ali recimo da je sve tako, da je bila samoodbrana, da je maloljetnik bio napastan i tako dalje, zar pored svega toga, ovaj rambo cuvar ne bi trebao da bar malo odgovara zato sto je ubijen jedan mladi zivot?
Zar ne bi trebao da ogovara za ubistvo iz nehata, za prekomjernu upotrebu sile, za ugrozavanje javnog reda i mira, za nepropisno parkiranje svog automobila, zar bas da bude slobodan kao da se nista nije dogodilo???

I jos ga treba zaliti, kao tesko mu je sada, okolina i tako to, a zaboravili smo skroz na ubijen mladi zivot, na djevojku od tog ubijenog maloljetnika, na roditelje, familiju, sve smo zaboravili, mi mislimo na ubicu i njegove probleme i zalimo ga pri tom, cak suosjecamo sa njim!!!
Pa zar ne vidimo kako proganda uspjesno moze da manipulise tokom nasih misli?

I onda se osvrcemo na Siriju, a mozemo i na Afganistan, pa cemo zaliti nekog rambo cuvara koji je u samoodbrani ubiog nekog Sirijca ili Afganistabca i pri tom maloljetnika koji je bio nenaoruzan ali je u telefonu imao svasta nesta od Al-Kaide i nedvosmisleno se moze zakljuciti da je bila klasicna samoodbrana.

Ubistvo maloljetnika, nenaoruzanog, vatrenim oruzjem, mora biti sankcionisano s obzirom na okolnosti, nezamislivo je da takvo djelo prodje nekaznjeno, bez obzira na okolnosti.

Meni licno, jos je vise nezamislivo da mozemo opravdati i podrzati takvo sto.

Selamim te od srca i svako dobro zelim.

Objavio/la katran prije 7 godina 4 mjeseca #

Esselamu 'alejkum sestro,
Zašto nam je kako nam je?
Zato što smo kakvi smo!
A do kada?
"Sve dok smo ovakvi oni će biti takvi."
Sve ostalo su posljedice našeg stanja.
Komentirati ovaj slučaj nezahvalno je.
Zašto?
U izvor vodu (istinitost) ulile su se vode smutnje (interesi).
O mnipulaciji najbolje znaju manipulatori, ali ničija nije gorilaa do zore pa neće ni njihova.
Mahsuz selam sestri i mubarek Ti ramazansku dani!,hn. :)

Objavio/la hajjenezir prije 7 godina 4 mjeseca #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.