Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Islamska literatura

post objavio/la tratincica prije 8 godina 6 mjeseci na blogu ... by Tratinčica

Komentari na post

 

jos je vece potreba za djecijom literaturom na temi islam..dobre bojanke ne mozes naci kamoli sta drugo ..ccc..

Objavio/la MayaBosanSka prije 8 godina 6 mjeseci #

Nisam baš stručan za ovu tematiku, ali mi se čini da si u pravu. Knjige koje bi pisale o Islamu, koji se prakticira u Bosni jesu malobrojne

Objavio/la zlaja1978 prije 8 godina 6 mjeseci #

''Kur'an ispred nauke i civilizacije'' autor Mustafa Mlivo. Odlična knjiga, vrlo jednostavno pisana. Ako je ne nađeš, evo link za elektronsku formu: http://www.dzematluzern.ch/doc/KURAN-MustafaMlivo.pdf.

Objavio/la kunja prije 8 godina 6 mjeseci #

mazabosanska: i djecija literatura na temu islam je isto nevjerovatno oskudna. jedino sto onako vrijedi jeste onaj set knjiga od Haruna Yahye. Knjige nisu prilagođene svim uzrastima, uglavnom je to za stariju djecu a ilustracije uglavnom neprivlačne.
zlaja: pa nisam sad ni ja neki stručnjak samo su moja zapažanja u pitanju. sa ovog i sa drugih sajmova
kunja: hvala i za preporuku i za link. izgleda zanimljivo

Objavio/la tratincica prije 8 godina 6 mjeseci #

Ja nisam vjernik, ali mi se ovo tvoje zapazanje jako dopada.

Objavio/la Cucaracha prije 8 godina 6 mjeseci #

otvoris arapske knjige i onda kazes: phew, lijepi bh islam!

Objavio/la iluzija prije 8 godina 6 mjeseci #

Drag, ti baš prst u oko! Kako ne bih doživljavala frasove, ja više ni ne otvaram tu vrstu vjerske literature. Naime, puno privatnih izdavača ili džematskih izdavača koji forsisraju svoje autore, uz to prijevodi sačinjeni uz pomoć goog.e translateora... Visoka ulema se napucava s visokim temama, štaviše i jezik prijevoda nekih naših učenjaka je nečitljiv i neupotrebljiv (ne mislim samo na običnog prosječnog građanina, već i na intelektualca iz oblasti humanističkih znanosti). Onako, od literature bliske prosječnom čitaocu - iako nisam čitala sve - mogu preporučit Bugarijeve knjige (vazove) u izdanju Konektuma, prijevode slikovnica o poslanicima i vjerovjesnicima u izdanju iste kuće (mada su ilustracije daleko ispod nivoa koji bih ja očekivala), te neke prijevode dova, hikaja i sl. u izdanju Harisa Grabusa, sve knjige hafiza Mehmeda Karahodžića (putopisi - gdje i kroz tu vrstu teksta daje lijep i prijemčiv vjerski sadržaj)...

Objavio/la Abla neulogirana prije 8 godina 6 mjeseci #

Vlak u snijegu

Objavio/la roque prije 8 godina 6 mjeseci #

Od srca preporucujem knjigu naseg mladog imama i hatiba, Abdulgafar Velica, Pod bosanskim kubetom. Knjiga je zbirka hutbi i autor je bas orjentisan na bosanski islam danas, kako da mladi covjek, Bosnjak, u danasnjem vremenu ostane na pravom putu, bez odbacivanja tradicije, a prilagodivsi se danasnjoj tehnici, razmisljanju i sl. Svidio mi se stav autora kad kaze da je Kur'an za sva vremena, ali da se tumacenje mora mijenjati i prilagodjavati vremenu u kojem zivimo. Tek sam knjigu pocela citati, ali ovo do sad sto sam procitala pravo mi je osvjezenje.

Objavio/la Gost_8350 prije 8 godina 6 mjeseci #

Spominješ izvorni Islam...e da znaš samo kako bih voljela sresti ili pročitati nešto na tu temu, od nekog kome se stvarno može vjerovati, u nadi da ću konačno u moru kontradikcija shvatiti neke stvari koje ne razumijem, a voljela bih.

Objavio/la oBloze prije 8 godina 6 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: