Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Praznovjerje

post objavio/la tratincica prije 10 godina 8 mjeseci na blogu ... by Tratinčica

Komentari na post

 

preduhitri ti mene yidiza:D
svejedno ha ti, ha ja

Objavio/la dahzivota prije 10 godina 8 mjeseci #

eni, ja nisam kao ti...znas da ja nisam zena od instinkta, vec zena od reda, organizacije, rasporeda, logike i tome slicno te nemam isti pristup kao ti. no svaki insan je drugačiji što ne znači da manje cijenim onoga ko ima drugačiji pristup od mog. :)) samo sto nasem narodu,a ni cijelom svijetu nikako ne polazi za rukom da se ujedinimo u razlicitostima vec da ih drzimo kao debeli bedem između nas. (kuzi filozofije :)

Objavio/la tratincica prije 10 godina 8 mjeseci #

Ne mogu da i ja u ovu čorbu ne stavim malo soli :-)
Hafiz Sulejman Bugari je prihvatio obavljati dužnost imama - i on u molitvi predvodi skupine ljudi, e sad moja Traty, uzmi kakav nam je prosjek u gradu i državi, pa ne može svakom na istom nivou predavanje održat! Ne možeš ti sad dovest svog Cvjetića pred Rusmira Mahmutćehajića i pustit je da s njim raspravlja o Martinu Lingsu!!! Dakle, hafiz je opredijeljen da s mimbera, ali i medija govori za mase, najšire. Nažalost, priroda mog posla mi rijetko dopusti da vidim stvarnu sliku društva, al ona je takva kakva je. Hafiz, svakako, u privatnoj komunikaciji, može dići priču na viši nivo, imati vrlo zanimljiva opažanja, jer on zna. Al se ne klinči s filozofijom pred djecom, eto to sam htjela reć. A i ti i ja - bujrum nam, imaju knjige Adnana Silajdžića, Reše Hafizovića, Enesa Karića, autorske i prijevodi, pa raspalit. Imaš knjiga i na engleskom i na turskom, a znam da neki koji pođahkad poslušaju Bugarija, vjeruj, knjige se od osnone ne sjećaju.Valja ih dovest dotle da otvore knjigu, i to referentnu, a ne trash tipa onih knjiga Haruna Jahjaa. Kad dođeš do prave literature i zaroviš se - tek si tada svjestan koliko puno ne znaš, i koliko puno cijeniš svaku recepciju koja ne vodi u zlo i glupost, teiziranu ili ateiziranu.

Objavio/la Abla neulogovana prije 10 godina 8 mjeseci #

"dotle da otvore knjigu, i to referentnu, a ne trash tipa "
hahaha joj abla legendo..
sta vise reci nego slazem se...
nemam ja nista protiv covjeka i moja zamjerka na njegov rad nije nivo na kome on komunicira sa masama.
moj problem sa tim cvojekom je vise generalan...ja jednostavno ne volim ljude pred kojima mase padaju na trepavice..odmah pomislim da tu nesto nije u redu.
onda poslusam par puta i cujem neke recenice koje mi se ne slazu sa nekim islamskim stajalistima i onda se zapitam. jer znas...kako ima ubacenih hadisa, ima ubacenih i ljudi ;)

Objavio/la tratincica prije 10 godina 8 mjeseci #

Jarane, da natjeraš mase da te slušaju moraš ih malo znat ložit, ako ih ne znaš ložit, ne šišaju te ni tri posto. Onda su dosadni akademci (ko ja i ti - istina ja vrlo često iskočim iz ovih tračnica), a na to se narod ne loži. Jer ukus mase je - turbo folk, a ne klasika. A ja s Bugarijem nemam problem, dapače, ja imam problem sa licemjerima, sa ljudima koji pričaju o idealima a ganjaju dunjalučke blagodeti, sa korupcijom, sa nekorektnim obavljanjem svog posla ma kakav on bio, sa vilenjacima i jahtenjacima... i svak kaže da sam ters. :-)(Uh, vala nam valja popit kahvu!)

Objavio/la Abla neulogovana prije 10 godina 8 mjeseci #

Dragi moji i drage moje, trosite se na nadgovaranju drugog, a sebe ne cujete. Stvar je jednostavna: Bozja stvorenja ne mogu razumjeti logiku stvaranja! Prema tome ko god trazi logiku stvorenja u logici Stvoritelja taj cini sirk (prijestup, haram najgore vrste). Da li je moguce da tv aparat moze imati logiku svoga autora? NE!!!
Stoga mili moji, kazite koju lijepu rijec i razvijajte ljubav medjusobnu. Kad se zavolite bice vam dati svi odgovori za kojima dugo tragate; u suprotnom samo idete dalje sa sve vise pitanja i sve manje odgovora.
Ja sam 60-togodisnjak i kao dijete sam zapamtio savjet od moje nane: kad su mi govorili da nesto nije lijepo raditi-ja to nisam radila i bilo mi je dobro!
Pazite mudrosti starih! Nemojte odmah ovo komentarisati, dajte sebi vremena i analizirajte ove rijeci. Vidjet cete da se u ovo nije mogao uvuci petak 13-ti i slicne gluposti. Ali isto tako, nisu svi vremenski toponimi jednaki: petak nije jednak ostalim danima, mjesec Ramadan nije jednak ostalim mjesecima; godina kad obavite hadz nije ista kao druge godine u vasem zivotu itd.
Istina je da je srijeda (hadisom) potvrdjena kao lijep dan za otpocinjanje hajirli i halal poslova, da u utorku (hadis) ima trenutak, pa ako pustite krv u tom trenutku mozete biti sebeb za svoju smrt izazvanu krvoliptanjem; cetvrtak (hadis) je preporucen dan za pustanje krvi itd.
Ako je svaki vremenski toponm jednak zasto je Uzviseni Hafiz swt zabranio namaz u odredjenom trenutku dana?
Nemojte odmah skakati i davati odgovore. Vjerujte da vi mladi, ma koliko uceni bili, nemate dovoljno iskustva (i znanja) da date validan i neosporiv odgovor.
Vidim da vecina govori u svoje ime kao da je to vase znanje; ne moze tako-preporuka Pejgambera s.a.v.s. je da se za bilo koji odgovor iz oblasti vjere uvijek kaze: na pocetku "ja mislim " a na kraju "a Allah najbolje zna".
Halalite mi svi, vallahi nisam imao namjeru da nekog uvrijedim ili na bilo koji nacin degradiram, samo sam htio da svi budemo jedno srce, da sirimo Njegov Mir (Selam) i da se potpomazemo u svemu sto nam je Milostivi podario. Neka je na vas (na nas) Njegov swt Mir i neka je On zadovoljan vama (nama).! Amin!

Objavio/la Gost_364 prije 9 godina 5 mjeseci #

SellamAlejkum

Ja sam rodila mog sina 27/10/11 utorak 17:44 ziv i zdrav hvala Allahu a isto tako i ja,ja mislim da je to samo praznovjerja,svaki dan je Boziji dan a sto se tice Hafiza Sulejmana Bugarija da mu dragi Allah podari svako dobro.

Objavio/la Gost_7283 prije 8 godina 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: