Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Mama Tratinčica savjetuje (2) - Izdajanje

post objavio/la tratincica prije 12 godina na blogu ... by Tratinčica

Komentari na post

 

Ponuda i potražnja - potpisivam:
Moj prijatlj tvrdi da je prestao dojiti kada se prvog školskog dana vratio kući i majka mu rekla "E što je dosta - dosta je!"

Objavio/la roque prije 12 godina #

roque: :D

Objavio/la tratincica prije 12 godina #

ovaj roque isti moj muz, provali nesto i covjek se nadje iznenadjen a vako ozbiljna tema ccc

Moja jedna prijateljica mi je objasnjavala da nije lako nauciti dijete kako da doji, da se ona napatila ali ga i naucila i onda joj uopste nije bio problem vise da je boli ili da beba guta zrak previse. nesjecam se detalja kako sta gdje ide u bebina usta ali i bolje za ovaj narod sto te cita hahah

Objavio/la puzzled prije 12 godina #

svaka beba je drugacija - moja prva je jela svakih 4-5 sati a sa 6 sedmica je vec spavala 8 sati u komadu, dok druga beba jela svakih sat i po dva i nije spavala kroz noc do 6 mjeseci...

Objavio/la eureka prije 12 godina #

majcine muke su najsladje, vjeruj, nisam protiv tih masina, ali te masine nikad ne mogu da mi daju one emocije kao kad prislonim svoje dijete na grudi :-)

Objavio/la xlady11 prije 12 godina #

meni je stara dala grah sa 4 mjeseca nije mogla vise

Objavio/la alankihot1717 prije 12 godina #

pa ima nesto sto se zove instinkt,kao i trial and error.

Objavio/la Farfromeyes prije 12 godina #

Ja se lično nikad nisam odvajala od svoje bebe dok je dojila-jer mamina sika i toplina mame nemaju zamjenu. Svako korištenje flašice ili dude skraćuje preiod dojenja-naučno je dokazano. Također je dokazano da je u periodu dojenja blizina majke (a ne plastične flašice i naninog naručja) neophodna za razvoj i sreću djeteta. Mamu niko ne može zamijeniti.
Bila sam napola mrtva, neispavana, ali i ponosna što sam na prirodan način dojila svoje dijete. I dan danas se odvajam od njega samo kad moram, a inače mi ja najbolji provod s mojim djetetom, vodimo ga na izložbe, na SFF, na rođendane i svuda.
Priroda nema zamjenu, mada je i izdajanje 100x bolje od adaptiranog mlijeka.
Ipak, najbolje je rekao dr. Spock-da svaki roditelj odlučuje individualno koliko dojenja, nespavanja, nosanja i ostalog može podnijeti i svako je u pravu na svoj način. Ovo je samo način kako ja shvatam roditeljstvo i abd, tako ću podići i svu narednu djecu.

Objavio/la oBloze prije 12 godina #

Kao bivša muška beba, osjećam potrebu da vam naglasim da nije stvar toliko u mlijeku, koliko je u sisama.

Objavio/la CortoM prije 12 godina #

puzzled: iskreno, i ja sam mislila da staviš dijete na dojku i to je to. Šta tu ima komplikovano ...međutim, zaista ima, i zbog toga mnoge majke i odustaju od dojenja prerano
eureka: apsolutno je tačno da je svaka beba drugačija. pa čak i da se njen raspored mijenja dok raste. u početku kažu da bebu ipak treba probuditi ako ne traži da jede više od 3 sata, a kasnije, kako raste želudac može i do 3-4 sata u komadu bez jela.
xlady: joj slatka si :) ..naravno da ništa ne može zamijeniti majčinu blizinu ali tu ima jedan vrlo važan detalj. Prvo, ti si uz dijete stalno 24 sata, dojiš 8-10 puta dnevno, znači blizine i ljubavi neće zafaliti ako jedno hranjenje, i to ne svaku noć ili dan, zamijeniš bočicom. A najvažnije od svega što sam zaboravila napisati, a dodaću, je da daješ priliku ocu da ostvari intimniji kontakt sa svojom bebom. Osim što to piše u svim knjigama i člancima o izdajanju, ja iz lilčnog iskustva mogu potvrditi da je taj trenutak kada otac hrani bebu za njega nešto nezamjenjivo...s jedne strane se osjeća korisnim jer tebi pomaže da se odmoriš a sa druge je taj kontakt sa bebom...
alan: zato si narastao veliki :)
far: ima, tačno, ali neke mame nikada ne shvate gdje je error i odustanu..ni ja nisam znala, ali kada se nađeš u situaciji da imaš dijete čuješ priče sa svih strana..a nešto i vidiš svojim očima..
sweetie: ma ne samo žena, generalno nam je svijest na minimumu :) i pored toga što su sve informacije dostupne na "klik udaljenosti" :)
obloze:molim te vidi odgovor koji sam dala xlady
corto: :)..očekivala sam barem jedan sličan komentar ovog tipa :)

Objavio/la tratincica prije 12 godina #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: