Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Obezglavljena Epistema

post objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 26 dana na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Ja jedino znam da je "saznanje" - znanje sviranje saza, kao i "saznati" - učiti svirati isti.

Objavio/la brut950xl prije 11 mjeseci 26 dana #

Muči me peto pitanje, ako bi neko odgovorio, kupila bih mu čokoladu po izboru.

Objavio/la rara prije 11 mjeseci 26 dana #

Prvo: Znanje je informacija koja je dokazana kao tačna. Sad šta je kome vrednovanje i koji su mu kriteriji je relativno. Npr znamo da je zemlja okrugla i da se vrti oko sunca zbog teleskopa i matematike i fizike kao nauke. A vrednovanje može bit i lično iskustvo. Meni je znanje to da je sve što postoji Ljubav, jer san je iskusija, kao suštinu svega što postoji. Nekom vjerniku je možda Kur'an otvorio oči i njemu su riječi iz Kur'ana znanje.

Tako da, znanje može bit svašta, ključan je kriterij koji se postavlja kao mjerilo, a taj kriterij je individualan. Mada kad bi mora birat, izabra bi da je znanje samo ono što smo iskusili lično (kao ja ljubav). Ako bi mora izabrat jedan jedini kriterij, taj mi je na prvom mistu, pa onda ostali.

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 26 dana #

jesu li ovo pitanja sa nekog ispita? :D

Objavio/la graciasalavida prije 11 mjeseci 26 dana #

Rara, da ti ja odgovorin peto? Mislim da znanje može biti osjećaj. Npr kad te neko srčano zagrli, u tebi se javlja osjećaj ljubavi i ti znaš da te ta osoba voli. I to je znanje.

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 26 dana #

Tvorničaru, imaš li osjećaj da bih ti trebala kupiti čokoladu ili pouzdano znaš da ću je kupiti? :D I zašto me sad ovo peto pitanje vraća na prvo? :D

Objavio/la rara prije 11 mjeseci 26 dana #

Pa da, šta je znanje. Onda možemo reć da znanje može bit i osjećaj, ali da je znanje širi pojam, koji u sebi sadrži o ono stečeno putem osjećaja, a i stečeno nekim drugim načinom.

Objavio/la Tvornicar prije 11 mjeseci 26 dana #

Bez zezancije, jednom sam se zaljubila u jedan Vasionkin post o intuitivnom znanju, tj. o osjećaju kao instrumentu znanja. Možda sintagma "intuitivno znanje" nije najsretnije sročena, jer intuicija nije znanje(?!) , ali bi mogla biti informacija što me onda baca na posljednje pitanje. Ja, iskreno, nemam odgovor niti na jedno od postavljenih pitanja, ali ž-u-d-i-m da pročitam vaše odgovore. Pouzdano imate čokoladu :)

Objavio/la r. prije 11 mjeseci 26 dana #

Nista ne znam sestro, osim onog sta rijecima iskazati ne mogu :D

Objavio/la crystalmeth prije 11 mjeseci 26 dana #

Tvorničaru, ne mogu da odolim, mada znam da svjesno gnjavim, a da moj kontrolor propusti da cenzurira potpitanje na drugi tvoj odgovor: misliš li da znaš ili znaš (da te ta osoba voli)?

Objavio/la r. prije 11 mjeseci 26 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: