Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Gospođa Sumnja i razmontiravači

post objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 11 dana na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Sumnja je ovdje negativna sila, ali da li to baš mora biti tako? Sumnja bi mogla bit druga strana medalje znatiželje. I korisna, itekako korisna pri susretu sa raznim stvarima, teorijama, uvjerenjima.

Objavio/la Tvornicar prije 10 mjeseci 11 dana #

good piece of work

Objavio/la Gost_963 prije 10 mjeseci 11 dana #

@Tvornicar

i ja sam tako interpretirao. no, ima smisla i smatrati negativnom silom, iz razloga što su potpuni ekstremi opisani u djelu. sumnje ima, ili pak potpuno nema, skoro pa binaran izbor, osim kada je čistoća (ljubav, djeca, inicijalni balans) u pitanju. zanimljivo je što oba ekstrema vode ka nečemu lošem po pitanju ekstrema dinamičnosti nalik destrukciji (razmontirati, razbijanje atoma, nuklearna bomba?), odnosno ekstrema statičnosti nalik entropiji=0 (opasan san, manjak kretanja, smrt?). ako ću biti potpuno iskren, najradije bih dječački interpretirao - metafora apsolutne slobode, snage i neopterećenosti ranih godina, do postepenog razvijanja straha, odrasle sumnje, opterećenja, te skrnavljenja vodilje univerzalnog dobra/vrijednosti kako vremenski koontinum ide u smjeru prvog kvadranta (ograničene) xy ose.

@vasionka

dopada mi se kako povezuješ i proširuješ koncepte dualiteta iznova i iznova na svoj specifični način, dok vrlo suptilno definišeš naizgled nevidljive granice (blagi znak naučene discipline). primjetio sam prožimanje pomenutog i u prethodnim tekstovima, no sada mi je tek kliknulo. ne mogu a da ne pretpostavim kako si još uvijek pod utiskom od prethodnog teksta "Sang & Graal: Prilog epizodi Velike Krvave Tragedije o namjesništvu na Zemlji". pominjem iz razloga što vidim suštu razliku u idealističnom evropskom (usudio bih se reći grčkom) razmišljanju, u poređenju sa japanskim razmišljanjem, preciznije wabi-sabi filozofijom, slikovito prikazano Kintsugi tehnikom. iako nemam običaj smatrati viđenja pogrešnim u ovom kontekstu, tvoje razmišljanje po pitanju čistoće je bitak koji i sam gajim vrlo dugo, te subjektivno smatram najispravnijim.

ujedno koristim priliku da ti se zahvalim na Loftiju, iznimno dobra preporuka.

Objavio/la eryri prije 10 mjeseci 11 dana #

@eyri, mislin da je poanta ona točka kad sumnja pređe u paranoju.

Objavio/la Tvornicar prije 10 mjeseci 11 dana #

Ah Bože, hikaja je predivno osmišljena. Pitam se čime se baviš, je li inače pišeš priče?

Objavio/la Čitateljka prije 10 mjeseci 11 dana #

Hoćeš reći kad analitičnost postane destrukcija... Može se reći obrnuto, kad neanalitičnost postane destrukcija... Važno pitanje: treba li balans? Koliko se malo razumijem u fiziku nikada ne možeš uništiti sve, uvijek ostane nešto. I šta je problem ako uništiš sve, da bi nastalo novo (bolje, jah dobra zamka, ako je bolje) nešto...
Bliže sam destrukciji kao spoznaji (zvuči surovo), od nedestrukcije kao zablude... Nekako, koliko god želio pobjeći pojavljuje mi se pitanje morala. Sumnja kao sredstvo destrukcije idola... Uništiti ono što "treba" uništiti (ha, sumnja!, izražena u navodnicima). Dakle, korisna uloga sumnje, u kontroli umnoga ekstremizma. (Nisam baš najuspješniji za čitanje tvojih postova, nekako osjećam da si me uvukla u svoj način prezentacije, pa sam sebi izgledam malo čudan, a možda i plitak.)

Objavio/la teoreticar prije 10 mjeseci 11 dana #

Sumnja mozda kao konfrontacija izmedju racionalnog/logickog i emotivnog? Ili kao derivat racionalnog ili emotivnog stanja kod covjeka? (Povezujem s dijelom covjeka i razbijanje atoma, a druga poveznica ukucani,"Oprez i bojažljivost",djeca,ljubav kao medjuljudski odnosi ). Pokusavam ti razmontirati pricu :D

Objavio/la Silence_ prije 10 mjeseci 11 dana #

Sumnja kao skup i važan začin, izvrsno poboljšava okus života, uravnotežuje oporost navika i ljutinu promjene.

Važna je za ljudski napredak općenito, u praksi i bavljenjem svakodnevnim igračkama, montiranju i razmontiravanju.

U svijetu ideja, ona ne postoji, ideje su žive i vječne.

Kada kažem da vjerujem, to može biti rezultat znanja, a znanje je podložno sumnji.

Kada kažem da znam, to je spoznaja i tu sumnja nema nikakav pristup.

Zato je moguće iz vjerovanja otići u fatalizam. Iz spoznaje se rađa mjera.

Objavio/la Lovica prije 10 mjeseci 11 dana #

Lovice, čista desetka! Šta je ono Platonova akademija učila o broju 10? :-)
Čitaš me potpuno i neizostavno tačno u svakom detalju. Ogromna je dragocjenost imati takvu prijateljicu.

Eryri, svaki put kada sa tobom pričam osjetim nekakvu svečanost. Stvarno - svečan trenutak. Kako li si ovo samo uvezao i nadogradio!? Pola od ovoga niti mi je bila namjera, niti je uopšte osviješteno. A tako super funkcioniše kao sistem.
Mnogo mi je drago što si otkrio Lotfijev craft.

Teoretičar, tvoj komentar mi je najdraži. Ne znam, zbog nekog osjećaja. Lovica je odgovorila na tvoje dileme. Živi ćemo biti tek kada ustanemo, a tada neće biti sumnje.
Zanimljivo je da te neodređeniji kontekst (što namjerno radim, da bude svima čitljivo) odvukao ka dekonstrukciji idola, a moja vodilja je bila pogubnost dekonstrukcije Boga (smije li se ovo uopšte izreći?). To mi daje odgovor na pitanje kako, ustvari, mene sagledavaš. I korisno je, ništa nije slučajno.

Tvorničar, da, sumnja je ovdje negativna sila. Toliko jaka da se osmjelila dekonstruisati Boga. To je moja izjava, moja važna izjava. Ti ovaj tekst možeš čitati kao običnu pričicu, onoliko ili ovoliko zanimljivu.

Jarčica, pravi Razmontiravač :-) Ali te Bog nagradio. Ukapirala sam u više navrata da tvoja sumnja ima veoma zdravo uporište. Ne gutaš ti mnooooooogiiiiiiii crap. Ne može, odmah ga razmontiraš k'o zvečku! To je negdje dijete uspjelo ostati živo. To zdravlje je zdravlje djeteta. Svaka ti čast na tome.

Hvala Čitateljko :-) Gotovo sve koje sam napisala su na ova dva bloga. To je to.

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 10 dana #

Da bi nešto bilo dekonstruisano, prvo mora bit konstruisano. A ne virujen da Bog može bit stvoren. Dok koncept Boga može bit, i mislin da je i za spoznaju Boga dobro da se dekonstruiše koncept Boga. Jer spoznaja je izvan koncepta. Tako bar ja mislim, a nemam namjeru da te uvjeravam u to, prosto usput prosipam misli. :)

Objavio/la Tvornicar prije 10 mjeseci 10 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: