Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Rat je stvorio čovjeka, a ideja dušu

post objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 14 dana na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

"Izgleda da će nam, kao ljudskoj vrsti, svanuti kad ukapiramo da stavovi nisu ideje." Provokativno.Stavovi se izražavaju kroz ideje,ne znam kako drugačije. Ako pod stavovi razumiješ ideologije, a pod ideje istinu onda mi je bolje razumljivo. Pojam ideologije ja razumijem kao osobni sistem ideja/stavova koji može biti ili ne biti istina. I tu je neka vododjelnica fundamentalizma/nefundamentalizma. Fundamentalisti vlastiti pogled drže kao univerzalnu istinu, eh, sad, opet se tu krije komplikacija. I nefundamentalsiti to isto čine, jer ne možeš istovremeno imati stav i misliti da on nije istina. Vjerovatno je razlika u egzekuciji ideologija, tj. vlastiog odnosa do vlastite ideologije...

Objavio/la teoreticar prije 10 mjeseci 14 dana #

Pokusajte ideju osmisliti idealom.Taman je to da vas napusti celjust ideologije I zub iz ostave stava.No,ovaj savjet se ne prima na drvo zivota koje vec ima svoj,zemljani,korijen odrastanja kao kavez za duhovno

Objavio/la Gost_3135 prije 10 mjeseci 14 dana #

Uzeću -provokativno- u kontekstu da izaziva razmišljanje.
Ako ideja dolazi sa mjesta koje je iznad potrebe za distinkcijama istina-neistina, jer je tamo sve prirodno odnosno istina, a takav koncept definišu i Platon i Hegel i Kant, čak i nestabilni Šopenhauer, onda je jasno šta ideja jeste. To je obrazac koji sam prihvatila i za vlastitu reprodukciju mišljenja.
Sjećam se kako je profesorica istorije umjetnosti snažno kritikovala nepotpisivanje književnih, umjetničkih i muzičkih djela u Srednjem vijeku, sa čime je u većini prekinuto tek u poodmakloj renesansnoj fazi. Autori nisu potpisivali umjetnička, literarna, čak u nekim slučajevima ni filozofska djela zbog svijesti da ideje za ista nisu njihovo vlasništvo. Iako tada nisam osvijestila značaj takvog čina, pa da se možda i usprotivim profesorici na način da odustane od gorljivog zastupanja teze kako je praksa nepotpisivanja mračnjačka i zla sa stanovišta afirmacije čovjeka i humanizma, dugo me razmišljanje o ovoj stvari pratilo.

Potpuno je netačno da ljudi, u većini slučajeva, koncipiraju stavove, pa iste zastupaju, crpeći ih iz basena onoga za što su uvjereni da je istina. Sasvim suprotno, najglasnije i najagresivnije se brane/zastupaju stavovi koji nisu u suglasju sa istinitosti/vrlinom ideje, a što svi koji se nađu/koji se nađemo u toj situaciji osjećamo, jer se isto osjeća kao nemir (neprirodno stanje). Zašto se onda takvi stavovi uopšte formiraju i zastupaju/brane? Zato što je to igra konformizna. To su, ustvari, stavovi grupe kojoj pripadamo, kojoj smo dodijeljeni (bili za to pitani ili ne) ili grupe čijoj pripadnosti, iz ovog ili onog motiva, želimo pripadati.
Rijetkost je da su stavovi usaglašeni sa istinom koju zaista prirodno (prirodnost definisana iznad) osjećamo istinom, to odgovorno tvrdim. Ako je to slučaj, riječ je o izrazito zdravom pojedincu koji samom sebi ne da na sopstveno dostojanstvo - razvija povjerene mu potencijale uz dužnu pažnju.

A što se tiče provokativnosti u svim značenjima, evo jedne: Ideje odlikuje forma jednostavnosti, a jednostavnost forma neodređenosti (pravolinijski gledano). Višedimenzionalno gledano, jednostavnost je slojevitost otvorena za svaku konkretnost (svako -ako- ima svoj poseban odgovor).

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 12 dana #

Hvala Halide. Dobar savjet.

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 12 dana #

Dobra tema :-)

"Igra konformizna. To su, ustvari, stavovi grupe kojoj pripadamo, kojoj smo dodijeljeni (bili za to pitani ili ne) ili grupe čijoj pripadnosti, iz ovog ili onog motiva, želimo pripadati."

Podsjeti me da je ljudsko bice oduvijek bilo sklono ili bolje reci ljudski mozak opreira i dalje na caveman softveru haha a to jeste instikt za prezviljavanjem a jedan od njih je da se identifikuje sa grupom ili stavovima grupe radi ugodnosti sto kreira tribal-izam na kraju, pa i ratove kasnije mi vs oni na bilo kojem nivou.Agresivno branjenje,zastupanje,nametanje stavova dolazi kad bocnes zicu pathosa drugome rekla bih haha :9 Sto znaci ideje kao ideje su neutralne i staticne, mi im dajemo slozene forme i neku dinamiku..

Objavio/la Silence_ prije 10 mjeseci 12 dana #

Good point Jarčice, posebno kada je riječ o uvođenju pojma tribalizam u pojašnjenje funkcionisanja sistema stavova.
Jedino sa čime se ne slažem je neutralnost ideja. Prirodan položaj što je mjesto ideje ne znači da je ideja neutralna spram dobrobiti ili zloćudnosti po čitav sistem.

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 11 dana #

to je morao onda biti veliki skok

Objavio/la lula_mira prije 10 mjeseci 11 dana #

Crvotočan 😎

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 11 dana #

da bi se podsjetio šta je crvotočina, morao sam preći brda i brda nekakve žute biljke

Objavio/la lula_mira prije 10 mjeseci 10 dana #

Nećeš vjerovat', po ovom sam komentaru (tek) skontala ko si još na ovome blogu :-) Vrlo ti je naglašeno asocijativno mišljenje i to te odalo.

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 10 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: