Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Istražuje li Bog Samog Sebe?

post objavio/la vasionka prije 2 godine na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

“Nepomicno tijelo moze da posjeduje nepromjenjiv identitet samo ako je njegova energija nepromjenjiva i dovoljno jaka da na nju ne uticu tijela koja nailaze na njega ili se krecu u njegovoj blizini.“

Čitaš me kao knjigu koju si sam napisao Legal :-) Zadivljujuća je ta pažnja i posvećenost s kojom prilaziš mislima drugih ljudi. Ta vrsta poštovanja drugog bitka divna je osobina.

Da, stvaranje je u Njegovoj Imaginaciji. A, koji je koncept radi shvatanja toga čovjeku bliži od koncepta riječi? Frekvencija - isuviše smo prirodom ograničeni za to. Matematika - netačne su nam početne mjerne jedinice, iako su izgradile funkcionalan svijet ispod našeg neba (i samo do vrha našeg neba). Slikarstvo i oblici - počivaju na prirodi, a samo ona nije Bog. Informacija - previše uopšteno za našu moć shvatanja. Ostaje misao. A za njeno prenošenje kod ljudi (doduše manjkavo) - riječ.

Objavio/la vasionka prije 2 godine #

Uživanje je imati čitaoce sa takvom kvalitetom predznanja Eryri :-) Kvalitet nije u samom predznanju, nego i u dedukciji i sintezi. Bliski su mi deduktičari.

Stagnacija? Ako je kretanje transformacija, statičnost je čistoća.
Transformacija nije loša, ne pričamo u dobro-loše postavkama. Pravo ime za tvoju stagnaciju je čistoća, a zašto je čistoća loša? Čistoća se čistom čistoćom degradira i, naposlijetku, propada? Mislim da se apsolutno čisto, inače apsolutistički pojmovi, ne ponašaju entropično jer ne slijede prirodne zakone. Zakoni su za nivo ispod, apsolut je zakonodavna energija. Ovdje bi bilo zanimljivo istražiti ranije pomenut koncept Aristotelovog Nepomičnog/Nepokretnog Pokretača, te toransku strukturu stvaranja, od izvora ka dnu. Postavljena je kao ilustracija/shema negdje u starijim postovima.

Koncept teorije polja je ono što sam podosta istraživala u posljednje vrijeme. Daje stvaralački zamah kvantnoj mehanici u njenim rupama, a praktično obesmišljava elementarne čestice, ako ćemo ih konzervativno shvatati kao materiju.

“Ne postoji ništa u bilo kojem smislu” - misao, posebno velikog tijela (na način na koji je to sažeo i pojednostavio Legal u njegovom citatu koji sam prenijela), oslobođena je odnosa -sa- i bilo kakve uslovljenosti od elementarnih čestica. Ili razmišljaš drugačije?

I onda, citiram uz fanfare: “veoma lijepo opisana transformacija. svijest, kao i duša, i jesu i nisu, u isto vrijeme. krećemo se i na kraju, eventualno postanemo ono što jesmo i nismo, ono što jesmo i nismo trebali biti. no, bitak ostaje isti. varijable koje idu poslije bitka ga ne mogu promijeniti, ali postoji velika mogućnost da krajnji rezultat biva promijenjen.” Upravo je to to na što sam ciljala. Religijski bi se to nazvalo slobodnom voljom.

Hvala tebi Eryri, zadovoljstvo je moje :-)

Objavio/la vasionka prije 2 godine #

zahvaljujem na lijepim riječima. još veće uživanje je imati priliku čitati kvalitetan i unikatan sadržaj prožet mudrošću koju nesebično dijeliš.

izgleda da se malkice konceptualno nismo složili. potpuno se slažem sa pojašnjenjem u apsolutistički nastrojenom kontekstu i logičnije je tvoje gledište jer si se više bazirala na apsolutističkim pojmovima. s druge strane, uzeo sam u obzir entropiju, kretanje i energiju, odnosno isključivo su pojmovi iz fizike bili u igri, što je relativno ograničavajuće u odnosu na ono što si htjela da kažeš. upoznat sam sa Aristotelovim Nepokretnim Pokretačem, ima itekako smisla u ovom kontekstu. nije mi palo na pamet.

kvantna teorija polja, ne samo da obesmišljava elementarne čestice, već i dobar dio kvantne mehanike. smatram da je prerano donositi bilo kakve zaključke po tom pitanju jer je navedeno još uvijek - teorija. tek je nešto površina zagrebana sa LHC-om, no opet nema nikakvih konkretnih ili definitivnih pomaka koji mogu rasvjetliti goruće teme ove problematike. jedino što se može reći sa sigurnošću je to da sve počinje i završava sa energijom... što opet postavlja više pitanja nego što daje odgovora. ako još u jednačinu ubacimo i malo filozofije, onda situacija postaje zaista zanimljiva.

pojednostavit ću - izostanak kretanja => izostanak energije => izostanak života => izostanak postojanja. na transcedentalnom nivou ništa od navedenog nije bitno, već je apsolutno i uslovi ili ograničenja ne postoje. ono što je apsolutno ujedno i jeste čisto, te transformacija (kretanje) poput one što sam pomenuo na primitivnom nivou nema smisla, jer transformacija (kretanje) neće ništa promijeniti ili učiniti boljim. pretpostavljam da je to još jedan dio slagalice što si htjela predstaviti.

drago mi je da sam barem djelimično shvatio suštinu posta kako si zamislila. često je teško diskutovati o ovakvim temama, jer u većini slučajeva imamo svoje ideje i interpretacije (sa ograničenjima ili manjkom ograničenja) transcedentalnog. prilično grubo pišem, jer kada bih probao malo detaljnije, maltene svaka rečenica inicijalnog posta i komentara ima materijala za nastavak diskusije ili pak potpuno novu diskusiju.

hvala još jednom, i ujedno nema na čemu, zadovoljstvo je obostrano.

Objavio/la eryri prije 1 godinu 11 mjeseci #

Zapravo ne vjerujem da su ideje naše, a propos nesebičnosti. Ali, to je druga tema.

Da, da, skužila sam da si se držao strogo fizikalnog riječnika i šifrarnika značenja. Dopalo mi se što kontaš to i što to negdje, poput mene, doživljavaš važnim. Recimo da uvijek sanjam naveliko. Šta god to značilo. Sinteza fizike, filozofije, kosmogonije i kosmologije, pa i religije (jer je usko vezana za potonje dvoje, pa i filozofiju).

Složili smo se mi u svemu čim si potpuno skontao poentu. Više nije ni bitno da li je ta poenta održiva ili nije, bitno je da je moguće eksterno iskomunicirati (što meni, u najvećem broju slučajeva, ne uspijeva).

Hej, Eryri, :-)

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 11 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: