Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Istražuje li Bog Samog Sebe?

post objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

veoma zanimljiv osvrt na koncepte iz fizike - superpozicija i entropija, u nešto drugačijem ruhu.

kretanje je dakle, transformacija, no statičnost bi onda trebala biti... stagnacija? zašto je transformacija uopće loša? ako bitak ostaje isti, a fundamentalne vrijednosti se ne mijenjaju (uzimajući u obzir da navedena duša nosi određenu spiritualnu težinu i da je svijest potkrijepljena određenom intelektualnom težinom), onda stagnacija postepeno vodi ka degradaciji, i naposlijetku, degradacija vodi ka potpunoj propasti.

manjak kretanja u prirodi rezultira manjkom života, dok potpuno odsustvo kretanja znači smrt. ili ako navedeno predstavimo kroz osnovne čestice, nepokretnost je stanje minimuma entropije i entalpije (odnosno, vrijednost entropije i entalpije su jednake 0), kretanje ne postoji i života nema. nepokretnost je u ovom slučaju izuzmanje svega, ne postoji ni jeste, ni nije. drugim riječima, ne postoji ništa u bilo kojem smislu. ultimativna smrt svemira kojeg znamo.

ovaj post me je blago zaintrigirao jer se kosi sa određenim uvjerenjima koja postoje u meni otkad sam došao do određene granice svjesti. no, shvatio sam da, iako su moja uvjerenja dijametralno suprotna, krajnja želja ostaje ista - težnja ka kontinuitetu i balansu.

"Da znamo zbog čega, da tome znamo dati ime, to ne bi bilo trajno ime."

veoma lijepo opisana transformacija. svijest, kao i duša, i jesu i nisu, u isto vrijeme. krećemo se i na kraju, eventualno postanemo ono što jesmo i nismo, ono što jesmo i nismo trebali biti. no, bitak ostaje isti. varijable koje idu poslije bitka ga ne mogu promijeniti, ali postoji velika mogućnost da krajnji rezultat biva promijenjen.

što se tiče inicijalnog pitanja - sve je u domenu mogućnosti. čak i najmanja mogućnost je velika, jer stavlja pod upitnik apsolutnu moć više sile. viša sila bez apsolutne moći nije viša sila.

hvala za tekst, odavno nisam imao misaoni eksperiment ovakvog tipa.

Objavio/la eryri prije 1 godinu 10 mjeseci #

Silence ; to o Bogu sto navedoh i jeste samo jedna referentna tafka na koju se ogleda ( ili ne ogleda) znanje iz kojega crpimo ideje vodilje za vizije i premise o nečemu. Sama definicija Boga, ili ako razmatramo najzastupljenije definicije Boga, dolazimo do zbunjenosti ili ograničenosti da logično shvatimo ili prihvatimo o čemu se radi. Pozicija referentnosti u koju shvatimo Boga, najčešće je pomirljiviji način prihvatanja definicija koje smo naučili i prihvatili ih u obliku vjere u to.

Ako prihvatimo panteizam tj da je sve bog, onda se gubi pojam početka i kraja nečega.
Ali opet;
Iz perpetul mobile se tvrdi da energija ne može nestati ili nastati iz ničega, ona moze samo da mjenja oblike iz jednog energijskog stanja u drugi. možda je opravdanje ili nije, to sto mislim da mi ne poznajemo dovoljno energijskih stanja, ili iz ne prihvatamo zbog ne iznalazenja načina da ih povežemo sa ovim koje poznajemo i o kojima smo nesto kao naučili i o kojima znamo koliko znamo.

Objavio/la Legal prije 1 godinu 10 mjeseci #

prosto stvar epistemologije- primjer: Kako uopce znamo za Boga kao vrhovni objekt i prvi impuls i odakle potice znanje? Ili smo prosto ograniceni da spoznamo, ili taj Objekt posmatra/istrazuje sebe kroz prizmu subjekta, jer ne zna kako je biti subjekt..jos jedna ideja

Objavio/la Silence_ prije 1 godinu 10 mjeseci #

Bog je ovdje Subjekat. Neko je u komentarima odlično napravio tu distinkciju između Boga kao, uslovno rečeno, Opšteg Objekta i Boga kao Subjekta. Izgleda da mi je i zbog toga zanimljivo razmišljati o ovome Lovice.
A zahvalnost? Ogromno je, jako je!

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Veliki, granične teme za tvoju (a)teističku deklaraciju? :-) Paa, razmotri :-)))

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Jarčice, entropija je i meni neminovno naišla. Da nije oformljena kao dobro znani koncept, da li bi nam naišla? Izgleda da Aristotelu nije, jer je on prvi (bar ja ne skontah prethodnicu) Boga nazvao Nepokretnim Pokretačem.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Mogu Tango, mogu :-)

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

I meni se dopada tvoja obazrivost Teoretičaru. I mekoća :-)
Znam za taj hadis. A onda često izaberem biti “bliže”, odgovoriti ovako na Najbližu Blizinu. Izbor za koji odgovaram, naravno. Dilema je da li to trebam pisati da drugi čitaju. Tu je sklisko, baš.

Za mene je Bog tu, a propos Njegovog dovođenja u realnost. Valjda će se nekad reći (meni, subjektivno) da li je to zbog toga što ja to želim ili zato što znam. Mislim da razumiješ distinkciju, važna je.

Panteizam ne. Ovo bi trebalo biti upravo suprotstavljanje tom konceptu, zbog nepomičnosti. Možda griješim.

Da, Allah najbolje zna.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Jasnistave, iz usko psihološko-sociološkog ugla posmatranja besmisleno je, da. Ako pokušaš iz usko filozofsko-fizikalnog ugla, možda..

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Tvorničaru, upratila sam ranije da tako razmišljaš. Znamo ponešto o istim stvarima. Ovaj tekst, između ostalog, možeš shvatiti i kao direktno obraćanje tebi i tom konceptu.

Ne mislim da Bog istražuje sebe kroz nas - između ostalih svjesnosti. Mislim da istražuje naše istraživanje Njega; mi taj proces moramo izvrtiti u pravolinijskom vremenu, iako On oduvijek zna krajnji rezultat i Svoju Volju (u nečemu što bih nazvala skupno vrijeme). No, On je dao i ljudsku slobodnu volju. Negdje bi tu bio prostor za pitanje iz naslova.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: