Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Istražuje li Bog Samog Sebe?

post objavio/la vasionka prije 1 godinu 5 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Čovjek je dokaz da Bog istražuje Samog Sebe. Ne zbog toga što ne zna, nego baš što Svojim znanjem sve obuhvata. Nezahvalan ne može razumjeti kakva nam je blagodat predočena.

Objavio/la Lovica prije 1 godinu 5 mjeseci #

uh,cisto me preznoji bona :)

Objavio/la Gost_ prije 1 godinu 5 mjeseci #

citam 3 puta, pokusavam nesto da iskopam iz uma i iscijedim nesto uvijek na ovako pitanje.. drago mi je da je jedan od mogucih odgovora nadosao, ili da je potpunije vec na ono veliko-malo odnos prije par postova..

"posmatrač ispunjava uslove da bude posmatrač samo ukoliko, kao velika (s)tvar, postiže tačku referentnosti svojom veličinom u odnosu na kvark - malu (s)tvar ili ukoliko, kao posmatrač, tačku referentnosti postiže velikom udaljenošću od kvarka. Zašto su ogromnost tijela i/ili ogromna udaljenost -od- uslovi za postizanje referentnosti tačke, težišta posmatranja? Zato što pružaju iluziju nepokretnosti, odnosno u poređenju sa malom (s)tvari - kvarkom zaista djeluju efektom nepokretnosti. "

(nad)konformizam i (nad)hedonizam cista entropija,ekstaticno monotono stanje.. nisu mi bas dragi

siromasni smo rijecima i idejama da bi pokrili Apsolut, svaki put me vrati na pocetak..

Objavio/la Silence_ prije 1 godinu 5 mjeseci #

... I ja sam talas u oceanu sreće!
"Imagine"! - možeš li to zamisliti?

petak, 21.septembar 2018. u 00,35 h.

Objavio/la elTango_Tango prije 1 godinu 5 mjeseci #

Vrlo klizav teren!
O Bogu znamo samo ono što On kaže o Sebi. Nije mnogo rečeno, jer se odmah suočimo s problemom interpretacija.
Svidja mi se tvoja obazrivost, jer definitivno se lahko polomiš.
Istražuje li Bog samoga Sebe? mi u prvi momenat zvuči blasfemično, u drugi pa ne. I tu je baš u toj poziciji neizvjesnosti neka izvjesnost. U tome neznanju, neko znanje.
Pitanje implicira "prirodu Boga". Hadis nas usmjerava da ne razmišljamo o "zatu" (prirodi, suštini) Boga, nego o Njegovim stvorenjima. Iz toga se je razvio islamski misticizam (sufizam).
"Priroda" Boga i kako dovesti Boga u realnost su dva pitanja na kojima suštinski stoji sva filozofija i misitika. Filozofija, Aristotel i Platon, su Boga ostavili izvan realnosti. Ono Bog je stvorio svijet, i umaknuo se, dao je pravila (kroz svete knjige) i sad nas promatra, odnekud iz Svoje neobjašnjive i nedotakljive Prirode, a misticizam kroz iskustvo pokušava dovesti Boga u realnost (ma šta to značilo). Na kraju sve završava u Spinozinom panteizmu, koji se na neki način podsmjehuje i razumu i iskustvu.
Wallahu e'alemu.

Objavio/la teoreticar prije 1 godinu 5 mjeseci #

Sve sto je u pokretu nema identiteta?
Dakle identitet mozes imati samo ako se ne mijenjas? Cudna teorija!
Identitet nije ono sto kopiras od drugih nego je skup karakteristika jedne individue. Te karakteristike se moraju mijenjati.

Dusa nije identitet … ali ona nije ni narav, karakter, temperament ili cud.

Objavio/la jasanstav prije 1 godinu 5 mjeseci #

Budući da smo stalno u pokretu, naš identitet je u principu iluzoran. To su temelji advaite i budizma. Ali, možda u nama ima nešto nepromjenjivo i isto bez obzira na sve okolnonosti. Naš unutarnji posmatrač. Možda smo kombinacija promjenjivog i nepromjenjivog. A opet, ja više naginjem toj točci u kojoj nemamo fiksni identitet, jer se stalno mijenjamo. Činjenica je da smo u konstantnoj promjeni,, to se ne može negirat.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 5 mjeseci #

Aa Bog možda istražuje samog sebe kroz nas same. Jer ako smi mo okean, ako smo mi To, a istražujemo sami sebe, onda Bog istražuje samog sebe jer je on mi.

Objavio/la Tvornicar prije 1 godinu 5 mjeseci #

Dobro prozires vizionarskim pristupom i iznosis neke bitne misli o nekim naocigled banalnim pojavama i odnosima u onome cime se bavi nauka (kinematika, dinamika, i cijela energetika). Ovo ne bih ja nazvao teorijom samo... Vise je ovdje stvar pitanja filozofije nauke, ne naučne filozofije.

Kratko samo mi daje smjer ovaj tekst, ne da pravim osvrt na njega nego misao koju su napisati ovdje kao pravac u kom mi je insprirativno razmisljati.

Tijelo koje se kreće neprestano je izlozeno promjenama osobina, samim tim i promjenama identiteta, jer se njegova unutarnja energija mjenja shodno kretanju.
wikipedia kaze ovako "Identitet (lat.: identitas = karakteristična jedinica) je individualna karakteristika odnosno osobina po kojoj je predmet ili osoba prepoznatljiva ili znana. Pitanje u vezi ličnog identiteta se bavi uslovima, pod kojima je neka osoba u jednom vremenu, ista osoba u drugom vremenu, što je poznato kao lični kontinuitet. Ova vrsta analize ličnog identiteta osigurava skup potrebnih i dovoljnih uslova za identitet neke osobe, kroz vrijeme."
Kretanje je tako uslovljeno njegovoj promjenjivoj energiji i energijama koje uticu na te promjene pa i samo kretanje tog tijela. Nepomicno tijelo moze da posjeduje nepromjenjiv identitet samo ako je njegova energija nepromjenjiva i dovoljno jaka da na nju ne uticu tijela koja nailaze na njega ili se krecu u njegovoj blizini. Pitanje je da li poznajemo u prirodi ili u kosmosu takva tijela? ja mislim da ne poznajemo.

Inace, odavno prije sam lično ( za sebe ) teoriju relativiteta odbio kao dovoljnu, bas zbog ovog pravca razmisljanja i pokusaja da sam stvorim viziju o tome.

a dalje moje razmisljanje ide u pravcu

1
PROSLOV
U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga
i Riječ bijaše Bog.
2Ona bijaše u početku u Boga.
3Sve postade po njoj
i bez nje ne postade ništa.

Objavio/la Legal prije 1 godinu 5 mjeseci #

citajuci komentare svi se nekako drzimo nauceni koncepata, 'moderna' ideja panteizma bi mogao biti kao nesto poput mehanizma ogledala i perpetual motion.U pocetku bijase rijec bi bilo vezano za neku definiranu tacku u proslosti hmmmmm..tesko bilo cega da se dotaknem..

Objavio/la Silence_ prije 1 godinu 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: