Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

ibid. - priče o fizici

post objavio/la vasionka prije 9 mjeseci na blogu va§IONia

Komentari na post

 

Ne znam sjećaš li se onih slikovnica koje prate stožernu fabulu i onda se čitaocu (kada dođe do ključnog događaja od kojeg zavisi rasplet priče) ponudi izbor: "ako krenete ovim putem, nastavite na toj i toj stranici, a ako odlučite ići drugim putem, otvorite tu i tu stranicu", ali je moj mozak, valjda po tom šablonu iz djetinjstva, ovu priču čitao kao jedan od mogućih završetaka posta "Dužine sadašnjosti".

Objavio/la rara prije 9 mjeseci #

Uživala sam u ovoj asocijaciji :-)
Sve mi je teže graničiti konekste, tako da se i ne mogu izjasniti šta je čemu nastavak ili; da li su nastavci hronološki sazreli, pa tako i vremenski poredani. Zato ću se osloniti na tvoj doživljaj :-)
Iako, i kod tebe vidim pisanje samo jedne, samo jedne priče. Priču, valjda, determinira isključivo njen smisao. Čak su i konteksti detalji.
Podravljam te Raro :-)

Objavio/la vasionka prije 8 mjeseci 28 dana #

A ja sam uživala u pričama, tim više što sam prvu priču čitala u lingvističkom kontekstu koji vrijeme definira kao apstraktnu lokaciju, dok se ova druga priča može čitati i sa aspekta (kvantne) fizike - teorije realtiviteta i "zakrivljavanja" prostora. Shvatam zašto je kontekst nebitan, ali nužan. I baš zato što tebi doživljaj diktira kontekst, a ne obrnuto, ova je moja asocijacija bila više podsvjesna želja da ona priča ne završi ondje, već da se još više razvije, kontekstualizira i nastavi unutar neke druge i drugačije priče.

Kada je nešto postojeće, ono se kontekstualizira na sve moguće načine, kao što je to ovdje slučaj: priče o egzistiranju prostora u čovjeku, a ne pukoj egzistenciji čovjeka u prostoru.

I, sve mi je zanimljivo!

Objavio/la rara prije 8 mjeseci 28 dana #

Nekada su ovo putovanja, nekada molitve, nekada terapije, nekada žeđ za lijepim, nekada žeđ za mirnim. Drago mi je što u mojoj -potrebi-, da to objedinim pod jednom riječju, pronalaziš inspirativne sastojke.

Ovdje, baš ovdje, analiza je tvoje polje. Bog ljudima, između ostalog, podari i najprikladnije čitaoce, a zapravo im je krajnja uloga u tom procesu da objasne. Iz perspektive autora, a onda - vice versa.

Objavio/la vasionka prije 8 mjeseci 27 dana #

Kada je u pitanju prostorna orijentacija, jednom si dimenzionirala profil optimalnih čitalaca sintagmom – „putnici u glavi“ :jedan-space-twist-otpozdrav:

Objavio/la rara prije 8 mjeseci 25 dana #

Ja msm da samo novo i postoji, jer je sve novo svakim novim sekundom.

Objavio/la Tvornicar prije 8 mjeseci 16 dana #

Raro, putniče ♥️

Da, može i tako Tvorničar :-) Tipovala sam na transformaciju istog.

Objavio/la vasionka prije 8 mjeseci 16 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: