Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Ogled o čovjeku

post objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Zaljubljena sam u niz misli u zadnja dva posta. Samo da se zna!

Objavio/la Čitateljka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Interesantne misli... Ideje su te koje razmeđuju vrijeme. Meni je nekako više blisko duh. Ideje su u osnovi linearne dok je duh "eksplozija", entitet koji mijenja agregatna stanja i generira vječito nove entitete... Tako nekako prolazi ideja o duhu kroz moje ramazanom remontirane moždane ćelije. E, sad ko je u pravu, ja ili ti? Evo, već sam zakuhao za jednu novu epohu. Dakle, kako doći do Istine? Moja percepcija se razlikuje od tvoje i one mogu biti a) dimenzije iste realnosti, b) suprostavljeni entiteti različitih realnosti. U prvom slučaju oboje smo u pravu u drugom neko je u pravu a neko ne. Zar ne?
Evo, zakačio sam se za samoga sebe (i druge tvoje misli ne komentiram jer bi mi trebalo baš vremena) pa ću zaključiti ovu samopretvorenu debatu o spoznaji jednom anegdotom o Ibni Rušdu i Ibni Arebiju. Navodno (mada u odnosu na izvore u kojima nađoh ovu angdotu mogoa bih izostviti navodno, ali pošto je u skladu s tim da sumnjam u sve ovakve historijske naracije ostavio sam ovaj blagi oblak sumnje i moga osobnog otklona). Helem, sreli se Ibni Rušd i Ibni Arebi i Arebi kaže, onako sebi, ili njemu, ili čisto glasno razmišljajući: Na'm (arapski) da. Ibni Rušdu se lice ozari, a Arebi će ti onda, opet sam sa sobom pospremajući, ili je svjestan da je već ušao u konverzaciju s mladim filozofom, za ovoga i za samoga sebe vjerovatno iznenada reće: La (arapski) ne. Ibni Rušdovo lice se rastuži i pokri ga blaga sjena straha i razočarenja. Zatim Arebi, vidjevši da je vrag odnio šalu u smislu može ispasti neozbiljan i provokativan reče za mene čubvenu misao, a i cijela anegdota mi je čuvena i mogao bih dodati još koju elaboraciju, ali ona je inteligentnim toliko smaoočita i toliko samosimbolična da nije potrebna ni jedna moja riječ više). (N'm ve la) Da i ne, ali između toga pucaju ljudske šije i drobi se duh.
(PS: Ovi komentari između u anegdoti su moje autorsko djelo i ne naslaze se u originalu. Da se zna.)

Objavio/la teoreticar prije 1 godinu 8 mjeseci #

Rekla sam nekako me podsjecas na hermetika, bar mi tvoje misli ovdje ostavljaju takvu sliku..jako jako meni zanimljivo.. 😁 mamita💕🐐

Objavio/la Silencia_u_prolazu prije 1 godinu 8 mjeseci #

Divne riječi, Čitateljko :-)

Teoretičaru, zanimljivo promišljanje.. I nit. Neko jeste u pravu u takvom uglu gledanja i, moram primijetiti, tvoj je ugao romantičniji, u pravom značenju tog pojma. Dovoljno je da je neko zacijelo u pravu.
Sukusna je priča, vanredne snage. Drago mi je da si je prenio. Nešto razmišljam da je razgovor vođen između Ibn Rušda i oca od Ibn Arabija, jer je Arabi bio mlađi od Rušda, a ova dvojica su se družili.
“Da i ne, ali između toga pucaju ljudske šije i drobi se duh” - dragi Bože, kako silovita misao!

Jarčice, volim kad mi dođeš ♥️
Hermetik? Vrlo sam obična, sa neobičnom žudnjom za čitanjem i meditiranjem upravo dok pišem.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 7 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: