Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Mater i Eter

post objavio/la vasionka prije 8 mjeseci 27 dana na blogu va§IONia

Komentari na post

 

kad si vec spomenula filozofski dualizam, mene jos muce neki odgovori na koje ne dobijam konkretan odgovor,kao tipa koji je prvobitni korijen dualisticke koncepcije svijeta kojem zivimo od samog pocetka, zasto ga poimamo kroz jednu takvu prizmu 🤔 rekla sam ti nekad da te povezujem sa alkemijom mamita 🐐😋😘

Objavio/la Silence_ prije 8 mjeseci 26 dana #

Teško se iznijeti sa dualizmom u odnosu na Jednoću, kad je naspram Nje mnoštvo, par, par naspram Nepara.

Perspektive su fascinantne.

Tvoja misao u rastu, također.

Objavio/la Lovica prije 8 mjeseci 24 dana #

Jarčice, vozeći se juče u autobusu, u povratku kući s posla, napisala sam: Da bi bilo koje mjerenje bilo validno, mora se temeljiti na referentnoj tački koja je apsolutna i u prostorvremenskom stanju mirovanja. Svi mjerni sistemi ustanovljeni na referentnim tačkama za koje nije dokazano da ispunjavaju ovaj condicio sine qua non, imaju se smatrati podobnim isključivo za izgradnju mjernog sistema koji će uspjeti zabilježiti samo pojedina svojstva stvarnosti.

Dualistička koncepcija svijeta, koju pominješ, sistem je, fizikalnim rječnikom rečeno, koji mjeri samo pojedina svojstva stvarnosti. To je filozofija stalnog sukoba i stalnog pokreta iz tog sukoba, koji je istovremeno i obnavljačka i destruktivna sila. Mi prosto nismo vlastitim snagama dovoljno istražili koncepciju Jednoće, koja je i terminološki i na sve moguće načine cjelost, cjelina, sva stvarnost. Vjerujem, jer kažem - nismo to civilizacijski dovoljno istraživali, da je to filozofija jednotočja, sila koja voljno uživa u pokretu i kojoj ne treba motiv, poput sukoba, da bi to činila.

Svete knjige kažu da je korijen dualističke koncepcije svijeta zavist, a psihologija kaže da je korijen zavisti stanje nezaslužene nagrađenosti, nezasluženog blagoslova. S tim da sva dugotrajna stanja izazivaju naviku bivanja u tim stanjima, a naviku znaju podsticati i održavati i drugi mehanizmi - tvrdoglavost, pretjeran ponos, nadmenost i slično.

Objavio/la vasionka prije 8 mjeseci 23 dana #

Ti razumiješ, moja Lovice ♥️

Nije teško, upravo je fascinantno imati i inspiraciju i vrijeme i uslove.. A da, teško je primjenjivati i to nam je (mi je) odraz u ogledalu.
Zahvala pripada Jednoći!

Hvala ti.

Objavio/la vasionka prije 8 mjeseci 23 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: