Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Mali ogled o semantici

post objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 21 dan na blogu va§IONia

Komentari na post

 

Znas, vec dvije godine pokusavam napraviti djelo, koje je na neki nacin jedan mali dio te s-tvarnosti koja obitava u postojanju. Previse mi se cini teskim to obrađivati u vremenskom obitavanju. Volio bih jednom, da dostojanstveno mogu da ti ponudim taj rukopis, dovoljno dobro poredan... Naravno uz zelju da i zavrsim sto sam naumio. Volio bih i da jos mogu dovoljno spoznati od onoga sto bi Altan mogao da mi kaze, kao tvorcu njegovog lika.

Objavio/la Legal prije 11 mjeseci 21 dan #

http://svakimdanomsvevise.blogger.ba

Ovo ti nije smetalo?
Nije pravo mesto za pitanje... Ali nek ide.

Objavio/la V777969 prije 11 mjeseci 20 dana #

Nisam vidjela, ali nema veze što nisam, ne volim ni ja četnike. Pobili su dosta mojh predaka partizana, antifašista, srpske nacionalnosti, u Drugom svjetskom ratu. Previše. Inače, četnici su klali, palili, silovali, pljačkali, otimali, a žrtve su im bile više civilne nego što pobili naoružanih vojnika - partizana. Oni su, pored ustaša, bili definicija za zločin s domaćim porijeklom. Nažalost, i danas su, a to se i više nego potvrdilo u posljednjim ratovima na prostoru bivše SFRJ, posebno u Bosni i Hercegovini. Skidale se petokrake i stavljale kokarde ponovo.

Tako smo, npr., imali jednog četničkog vojvodu iz Gacka koji je ubijao sa svojom kćerkom, a “trofeji” su mu bili ljudski zubi koje bi kačio oko vrata. Za razliku od lavova iz sarajevske Pionirske doline koji su “jeli srpsku djecu”, to nije mit. Možemo otići kod moje bake da ti posvjedoči. Da ne bude zabune, govorimo o periodu 1992-1995. Ili, primjer drugi, kuća živa lomača u Pionirskoj ulici u Višegradu, 1992. godina. Živo je spaljeno više od 70 civila - žena, djece, staraca. Najmlađa žrtva bila je beba koja je živa spaljena nakon samo dva dana života ( http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/godisnjica-zive-lomace-u-pionirskoj-o-kostima-spaljenih-u-visegrad-se-suti ). Preslikan patern četničkih zločina iz Drugog svjetskog rata kada bi civile vezali oko sijena i žive spaljivali ili ih spaljivali u njihovim domovima.

I da, ali ne i najmanje važno, četnici su bili saradnici, kolaboratori, i nacista i fašista iz Italije. Pitam se zašto, očigledno su “imali prepreke” za saradnju ideološke naravi.

Postoje pouzdani podaci da su pobili više ljudi koji su se izjašnjavali kao Srbi, nego pripadnika drugih naroda, u Drugom svjetskom ratu na našim prostorima. Iako je to izjašnjavanje tada bilo tricky, mnogi su se tadašnji muslimani izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati, jer im nije bilo dopušteno izjašnjavati se kako žele i onako kako jesu.

Hoćeš još? Mogu ja još nabrajati, tih potpisa zla na svakom pedlju Bosne i Hercegovine (ali i Crne Gore i Srbije u Drugom svjetskom ratu) ima.

Znaš, svi Srbi nisu četnici. Tvoj lični saosjećaj za “četničke muke” nemoj projicirati na cijeli srpski narod. I, kao što taj bloger ili blogerica zna da nije dobro mrziti i da je bolje strpiti se od vraćanja “oko za oko, zub za zub”, tako bi i ti, goste ili gošćo, trebao/la znati da bi ti korisnije bilo iskoristiti dobru stranu Interneta i tragati o činjenicama o četničkim zločinima i u Drugom svjetskom ratu i u ratovima devedesetih, a ne preturati po blogu u potrazi za grijesima naroda koji se itekako, posebno tokom 1994. i 1995., mogao osvetiti za sva zla koja su mu načinjena u neslućenim, monstruoznim količinama, pa nije.

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=35558 - ovo na fotografiji je masovna grobnica u Zaklopači, a to na fotografiji su pletenice Naide Hodžić, djeteta koje je, u vrijeme kada je ubijena, imala četiti i po godine. Evo ti svjedočenja i preživjelih žrtava Bošnjaka i Srba: http://m.youtube.com/watch?v=s4DpO0733OM

Preporučujem da, sljedeći put, razmisliš bar dva puta prije nego što se zauzimaš za četničke potpise zla!

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 20 dana #

očekivao sam semantiku, ali sam dobio vielesophie :)

Objavio/la brut-tooth prije 11 mjeseci 20 dana #

Legal, mislim da nikad to nećeš uhvatiti, da nikad to neću uhvatiti, na papiru, onako kako obitava u izmaglici. Gotovo neizdrživo prisutno i nezadrživo besformično.

Ali, vrijeme.. usavršava, perfetti. Treba ga uzeti za saveznika.

Altan, sjetila sam se :-)

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 20 dana #

Mnogo mudrosti ili mnogo šuplje? Hahaha :-)

Zub, moja s-tvar započe niz. Legal proširi na svoju s-tvarnost. Čekamo semantičkog vratoloma :-)

(semantika, maćeha konteksta i slijepo dijete svrhe.)

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 20 dana #

Znas ti jako dobro da se ovde misli na sve Srbe, a ne na pripadnike tzv.ravnogorskog pokreta.
Nije ni bitno. Pokazala si da ti je licemerje pravo lice. Sta i ocekivati od jednog stranog placenika?
Jesu li ti tvoji bili od onih sto su trpali Srbe i Rome u vozove za Jasenovac?

Objavio/la V777969 prije 11 mjeseci 20 dana #

@V777969 Nakon onakve lekcije iz prvog komentara,da imaš imalo u glavi,treba da se povučeš i nikad više ne proviriš na ovaj blog. Žena te uništila argumentovano. Stidi se .

Objavio/la Gost_7688 prije 11 mjeseci 20 dana #

A, ne, ne, ne, pogrešno si shvatio. Za razliku od civila, preživjeli su vojno sposobni, pa su hvatali četnike. I evo, tako je ostalo do danas.

Sada doduše, imamo lokatore, NATO nam dao, pa možemo locirati Putnike četnike, bez obzira da li su pijani ili ne i po kojim se planinama veru. Tu Putniku ne može pomoći ni vlaška magija :-) Lociramo ih i kada svrate do BiH.

Eto, izdade te i kristalna kugla jer ti nisi budućnost :-)

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 20 dana #

7688, ne trudi se. Kad svojevoljno odlučuje da rasuđuje mimo argumenata, tu samo Bog može pomoći.

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 20 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: