Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Misao ne zauzima prostor

post objavio/la vasionka prije 23 dana 23 sata na blogu va§IONka

Komentari na post

 

to ti pričaš o univerzalijama? :D

Objavio/la sfumato prije 23 dana 23 sata #

Mislim, dakle postojim. Postojim, dakle zauzimam prostor.

Objavio/la Брут prije 23 dana 23 sata #

Uglavnom o tome pričam u posljednje vrijeme, da.

Objavio/la vasionka prije 23 dana 23 sata #

I ko je ovo rekao ? Cije su ovo rijeci ?

Objavio/la ne_kontam_te_ba prije 23 dana 23 sata #

Evo ti i citata zašto to ne mora biti tako Brute:

“Tako sistematski možemo zamisliti da ništa za što nam se čini da je oko nas, ne postoji. Budući da je naše vlastito tijelo također materijalno, mi možemo zamisliti da čak niti tijelo nemamo. No, kada mislimo ne možemo zamisliti da upravo tada ne mislimo. To bi bila kontradikcija. Kada mislim ne može biti da ne mislim. S druge strane, materijalni objekti imaju svojstvo protežnosti: oni se nalaze u prostoru, zauzimaju određeni prostor, protežu se kroz prostor. No, ne čini se tako da misao ima neku protežnost – misao nije nešto što zauzima prostor. Ona nema, prema Descartesu, svojstvo protežnosti. Sada imamo po dva potpuno suprotna svojstva koja pridajemo tijelima i mislima – tijela su protežna te uvijek možemo zamisliti da u stvari ne postoje dok je misao neprotežna te ne možemo zamisliti da ne postoji kada mislimo.”

(izvor: http://vasionka.blogger.ba/arhiva/2017/08/23/4068973 odnosno https://www.hrstud.unizg.hr/images/50014310/Uvod_u_filozofiju_uma_e_skripta.pdf )

Objavio/la vasionka prije 23 dana 22 sata #

ti i lovica se opasno nafurale na filozofiju ovih dana :D

Objavio/la sfumato prije 23 dana 22 sata #

Moje, kontam_te_ba. Čim nisu pod navodnicima, moje su.

Objavio/la vasionka prije 23 dana 22 sata #

Nafuravale smo se u tvojim godinama Sfumato. Tvoje su godine za to.

(neću sad smajli, iako me vuče. mala je tu razlika između šuk smajlija i dobroćudnog smajlija koji prati istinu.)
Evo sada ću, nakon ovih tampon rečenica :-)

Objavio/la vasionka prije 23 dana 22 sata #

"Ako misao nije nešto što zauzima prostor, odnosno ako je Dekart u pravu da misao nema svojstvo protežnosti (da se proteže), onda je ona najbrže djelujuća sila. "

Misao je ustvari sinhroni rad miliardi i miliardi i miliardi mozdanih celija, sinapsi, i tako tih djelova mozga. Da bi misao postojala, mora postojati i taj prostor u kojem medjudjeluju te miliarde sinapsi, celija, nerava i sl. Svi ti signali se prenosese elektricnim putem, a komunikacija u sinapsama je putem hemijskih supstanci. Za medju djeovanje celija, za prenos informacija kroz sinapse, a i sama brzina svjetlosti ima ogranicenu brzinu. Jos kada se sve to sto je potrebno da se stvari kako treba poslazu sabire, na kraju se pokaze da bi se dobio produkt medjudjelovanja tih celija i sinapsi itd je itekako vremenski ogranicen i zahtjeva vrijeme. Mozda se to nama cini kao veoma kratko, ali ono postoji.
" Definitivno brža od brzine svjetlosti, jer nema nikakvog prostora koji bi trebala osvajati, odnosno kojim bi se morala protezati. " - Kao sto sam gore naveo, za stvaranje misli itekako ima posla i to itekako uzima vremena.

Objavio/la ne_kontam_te_ba prije 23 dana 22 sata #

miliardi i miliardi i miliardi [2]

Objavio/la Брут prije 23 dana 22 sata #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: