Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Muška karakterologija po stranama svijeta

post objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci na blogu va§IONia

Komentari na post

 

nice try BUT... previse stereotipno, na osnovu ustaljenih stereotipova o istoku, zapadu, sjeveru, jugu izvrsena je neka jos stereotipnija jlasifikacija licnosti :) dosta tih stereotipova je naravno pogresno-npr taj da covjek istoka ne forsira intimnost-come on, koliko ja poznajem te ljude istoka, nemaju oni 4 zene da s njima vodi filozoske rasprave o bitku hahh. opisani covjek sjevera je tipicni stereotip vikinga, sto danas uopce ne mora biti tako jer nit vode ratove nit odgajaju ratnike... and sta je onda s ljudima ekvatora? oni objedinjuju sve ove osobine? takodje, za ovu klasifikaciju, opis zene je svima jednak (tridesetih godina, lijepa...) ali je izostavljeno za ovaj text ono najbitnije- s koje strane svijeta je ona? haha

Objavio/la sfumato prije 1 godinu 8 mjeseci #

Zanimljivo. Zanima me kako bi se ova tipologija povezala sa vrstama temperamenta. Anyone? (Posto se ja ne usudjujem da pokusam).

Objavio/la rara prije 1 godinu 8 mjeseci #

Tesko je u samo par recenica navesti sve greske u takvom razmisljanju. Spoemnuti cu samo neke:

O vezi: Svaka veza je drugacija, svi odnos se stalno mijenjaju. Ako je covjek individua onda su njegove veze sa drugim individuama duplo individualne. Samo cetiri grane ni priblibizno ne mogu obuhvatiti sve eventuailtete i karakteristike jedne veze. A i kratka, manje intenzivna ili povrsna veza je ipak samo veza.

O muskarcu: Ovaj put si suvise analiticna. Muskarci obicno tako ne razmisljaju. U vecini slucajeva oni uopste ne planiraju ono sto rade. Ako muskarac moze objasniti zasto voli ili zeli onda on zapravo i ne voli ... niti zeli.

O osvajanju: Nije cilj pridobiti paznju ili “osvojiti” zenu. Cilj mora biti vlastito zadovoljstvo i sreca.

Objavio/la jasanstav prije 1 godinu 8 mjeseci #

Izgleda da su komentatori previdjeli tvoju napomenu da esej nije naučnog, već je imaginativnog karaktera. Tako da me je prenijela sklonost ka spekulaciji da se, ipak, usudim učestvovati u tvojim imaginativnim asocijacijama. Analitični ljudi, kojima je analilitički postupak bliži od sinteze, nikako ne znaju da tipologiziraju druge ljude i, zapravo, upravo obrnuto – izbjegavaju stereotipiju, ali lahko projiciraju svoje karakteristike na druge, pa ih tako više prepoznaju, nego što ih shvataju i razumiju. Sebe doživljavam kao ženu Sjevera koja se mahom zaljubljuje u muškarce Istoka, ali može da voli jedino muškarce Sjevera, jer su, ironije li, muškarci Sjevera topliji od muškaraca Istoka na emocionalnoj razini (čak, nešto zamišljam da muškarci Istoka imaju primarno zelene oči, eventualno svijetlosmeđe, dok muškarci zapada imaju smeđe, a Juga crne. Stereotip bi bilo da muškarci Sjevera imaju ledeno plave / sive oči – mislim da i oni mogu genetski imati smeđe oči, također nešto svjetlijih nijansi, jer su najotporniji u pogledu imuniteta i tih karafeka.)  Evo mog pokušaja da povežem ovu tipologiju sa Hipokritovim temperamentom: muškarci  Zapada (sangvinici), Juga (kolerici), Istoka (flegmatici) i Sjevera (melaholici) – naučno netačno, pišem o svom doživljaju tipova. Šta bi mi još moglo biti zanimljivo? Pa, upravo to, da smo tipološki evoluirali i izmiješali se u pogledu rasa, porijekla i da nema više mnogo „čistih“ tipova, pitanje je omjera i koliko genetski nosimo određeno naslijeđe, a koliko ga sami, socijalizacijom, modificiramo. Recimo – ja sam ona „najnapetija“ kontraverzna mješavina koja uglavnom ima sukoba sa samom sobom i unutarnje konflikte, dok sam sa drugima u prilično lahkim odnosima.

Objavio/la rara prije 1 godinu 8 mjeseci #

u taj okvir smjesti (to se jasno vidi iz komentara kao potreba)vise simbolike tako da to bude krug podijeljen na iste dijelove .Potom se ne libi svakoj kucici pridodati tacku polovila ( I spolovila)tako da se uoci ta nesvakidasnja imaginativna oplodnja spola I pola.Vrlo je bitno da se rijeci,rijeci sa kojima ispostavljas to sto znas sa svojim prijateljem navedenim u postu,prilagode ciljanoj populaciji tako sto se iz prvog nerazumljivog izvuce saznanje iz drugog pasusa ...razumljivog.Da ne duljim:Tako ces dobiti neku vrstu novog HOROSKOPA koji se NIKAKO ne smije zvati "horoskop".Izmislite ,da vam ne dajem izmisljeno u meni,neki naslov koji ce ispostovati I ovako I onako ali tako da se stari "horoskop"dezauvuira ili sta vec.

Objavio/la Gost_6846 prije 1 godinu 8 mjeseci #

:-) Citavo vrijeme citanja ovog posta nije mi silazio osmijeh s usana :-) Fenomenalno, tako mastovito, inteligentno, i mora se priznati vrlo zavidno poznavanje muske prirode s one strane odakle oni najmanje ocekuju :-)
Vise puta mi se oteo gotovo glasan smijeh, a kulminacija se desila pri citanju izraza - "nesklona panici" :-) hahahahaa.
Najvise sam se prepoznao bas u tom izrazu, i za sebe mogu reci da mi se kod zena dopada ta vrlina, "nesklona panici" :-) Moj savjet muskarcima koji citaju ovaj post je da pokusaju da se prepoznaju u necemu od onoga sto pise, (svaki muskarac u necemu bi se mogao prepoznati), a ne da traze detalje za koje oni misle da ih ne opisuju, a mozda ih ti detalji najbolje opisuju samo im tesko priznati :-)

Vjerovatno ces imati dosta posla objasnjavajuci svrhu i metod ovoga tvog posta, ali sama si kriva prihvativski se ovog zahtjevnog zadatka i poduhvata :-)

Za sebe mogu reci da sam uzivao citajuci ovaj tvoj post, toliko pozitivne energije i dobrog raspolozenja kao da je zracilo iz svakog slova :-)

Objavio/la katran prije 1 godinu 8 mjeseci #

hehe imas nekoliko fula,zapad moze bit nasilan i depresivan ponekad,sjever bi odabrao prezivljavanje kad zena umre al bi je i dalje volio stoji,istok si isto zeznula jer izgleda da se ne seksaju a nije to,seksa se al voli mozak
al u kompletu ovaj gornji komentator je upravu,dobro si nas smeknula :) dobar ti je stil pricanja isto.
ja sam jugoistok :)))
pozz Sionka :)

Objavio/la Gost_ prije 1 godinu 8 mjeseci #

Simpatije sjevero-istoka jugo-istoku :-) (da ne bude zabune, ne komentatoru koji se tako izjasnio :-)

Pratim, a šta bih drugo?! Nemam puno pameti po ovom pitanju osim prepoznavanja, a to i jeste jedan od ciljeva napisanog.

Objavio/la Lovica prije 1 godinu 8 mjeseci #

Baš si svestrana.
Zanimljiv post!

Objavio/la Gost_8009 prije 1 godinu 8 mjeseci #

Posvađali smo se sa pojmovima i značenjima Sfumato, čak i za tekst koji je u tagovima #igra i #zabava :-)
Da je klasifikacija ličnosti, pisalo bi “Klasifikacija ličnosti po stranama svijeta”, ne bi pisalo “Muška karakterologija...”.
Klasifikacija ličnosti ne utvrđuje se prema polu nikad, mislim, toliko je banalno, ali šta ću ja sada. Karakterologija se utvrđuje i prema polu i ona je podgrupa, nerijetko i nedominantna, u okviru utvrđivanja klasifikacije ličnosti. E sad, ima i to da je klasifikacija ličnosti veooooooma zastarjela praksa, tako kažu kretanja još od sredine sedamdesetih u psihologiji ličnosti i teoriji ličnosti zbog uzleta razvojne psihologije. Za razliku od klasifikacije ličnosti, tipologije i karakterologije, kao i proučavanja i klasifikovanje temperamenata naučno opstaju.

Ovo oko stereotipija je ok., nemaštovito za tvoje kriterije :-) Samo si malo i tu ugazio u svađu sa značenjima. Simbolički Istok, Zapad, simbolički Sjever i Jug ne znači doslovnu geografsku pretpostavku. Muškarca Sjevera (simbolika Sjevera) možemo pronaći na geografskom istoku itd. Ali, evo, i da posmatramo u bukvalnom, nesimboličkom značenju - Japanci, Kinezi, Rusi nemaju tradicije društveno dozvoljene poligamije. Drugo, ovo što je dobro naglasio Gost_ kao manu teksta - zaljubiti se i fizički “obaviti” nije isto, ali dobro, ta fina razlika zaista nije u tekstu dovoljno pažljivo razrađena.
Ženina katakterologija je neutvrđena, u tome i jeste fol, njenu kao glinu oblikujemo prema četiri muške dominantne karakterologije.

Btw., što su “stereotipovi”, a nisu -stereotipi-?

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Čini mi se da i ti, Jasnistave, pod karakter uguravaš ličnost, a pod karakterologiju teoriju ličnosti.
Iako je tu tekst pojmovno jasan, izgleda da nije jasan. Ne sadrži abecedu, my bad.

Ne, tekst nije psihološko savjetovalište za odnose među ličnostima, tu je muško-ženska podjela od neznatne važnosti.

Ne, neću upasti u stereotipiju da su muškarci jednostavni ili, preciznije, jednostavniji od žena. Ličnost muškarca i ličnost žene jednako su kompleksne.

“Cilj mora biti” ono što je cilj kod svake konkretne ličnosti, uključujući i to da cilj NE MORA biti. Ja branim tezu da, karakterološki, postoji i pridobijanje pažnje i osvajanje, a ta je teza očigledna, pa više i nije teza. Pridobijanje pažnje i osvajanje uglavnom i nisu cilj, nego sredstva.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Izgleda Posebnosti :-)

Zeznuto je karakterologiji prišivati klasifikaciju temperamenata, čak i ako je to toliko primamljivo jer ih kod Hipokrata ima također četiri, ali hajde da i ja odgovorim tvojoj špekulaciji.
Muškarac Juga - definitivno sangvinik
Muškarac Sjevera - kolerik (+ optimističan)
Muškarac Istoka - melanholik
Muškarac Zapada - flegmatik (- moralan)

Interesantno mi je da se ti zapravo ne držiš geografske banalizacije, ali vežeš rase uz karakterologiju. Iako mi je ovo posljednje potentno, više na razini intrigantnog, iz nekih uglova gledanja, ja u tekstu, odatle i napomena -simboličko-, ne činim ni jedno ni drugo.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Halide, loš ti je taj kont “moj neprijatelj mora biti i tvoj neprijatelj”, a posebno ti je loše izdavanje atesta za status neprijatelja. Osim što ima ljudi koji odlučuju nemati neprijatelja među ljudima, tvoje proizvođenje neprijatelja ih ne interesuje. Smatraju to štetočinskom rabotom. Ja sam od takvih ljudi.

Šta god da napišeš i kako god da to napišeš, ja razumijem tvoj jezik, a ne mora biti, ako ja to neću, da ćeš ti razumjeti moj. Ovo je jedan od komentara za koji je bolje da ga nisi napisao, jer svjedoči o gorčini, a sa spolovilima u kombinaciji i o nečemu što bi trebalo biti daleko ispod tvoga dostojanstva. Prije svega tvog dostojanstva.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Drago mi je da si se dobro zabavio Katrane :-)
Nesklonost panici je izrazito korisna osobina. Dobro je znati da se možeš osloniti na sebi blisku žensku ličnost u krajnjim situacijama i da će to biti to sa optimumom snage, koncentracije i smirenosti. Ko nije prošao ovakve vrste priča smatraće to perifernim, odnosno uopšte o tome neće razmišljati, a svakome život donese bar jednu takvu krajnju situaciju.

Njegujem i svoj muški princip unutra. Smatram to izrazito bitnim. Spasilo me je to nekoliko puta gadnih situacija. I muškarci trebaju njegovati svoj ženski princip unutra.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Jugoistok Veliki? Hmmm, hahahaha. Jesi li razmotrio kombinaciju juga i sjevera? :-)

Dobre su ti primjedbe. Oko Zapada škripi u smislu dominantne osobine za samo tu stranu svijeta, ali su druge dvije vrlo kvalitetne primjedbe.

Gdje vas neću šmeknuti, sa vama sam najduže :-)
Pozdrav druže.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Da, definitivno je jugoistok Lovice :-)))

“Nemam pameti”, vrijeme trenutno. Idemo u futur prvi sa izvjesnošću u futuru drugom, ako Bog da. Pa, ako ja tako dobro prognoziram kao što ti prepoznaješ.., znamo nastavak rečenice :-)

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Hvala Goste_8009.
Višestrana sam kao kocka :-)

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

.........njega i taj pogled slijepca ima dok zivi kraj slijepca nanoseci mu bezgranicno nepostojanje (h.d)
-vase lukavstvo I povjerenje raste istim korijenom.Razumijete me koliko vam dopusta lukavstvo I povjerenje
-Kada na blogu bloguje neimenvani sa mojim profilom vi to prihvacate kao vase normalno jer sam ga stvorio,tako vi kazujete, kao svog neprijatelja.Sto ta protuha moze pisati misli I poruke teroriste ispod moje opljackane profilne slike vas ne uznemirava.
Zato ti I tvoji prijatelji,orkerstrirano,napadate ovdje na bloggu blogericu sa tematikom "Bosna preko okeana" samo zato sto je nespretno izrazila zebnju o onome sto je tisti.Sta ste sve ispisali toj zeni ?Ima predbiljezeno I sacuvano
"Stoljecima mi se trazimo I prepoznajemo,uskoro necemo znati ni ko smo(ali zato znamo sve o sjeveru -jugu-istoku I zapadu),zaboravljamo da vec nesto hocemo,drugi nam cast cine da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo,mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzimo,najtuzniji vilajet na svijetu,najnesrecniji ljudi na svijetu,gubimo svoje lice a tudje ne mozemo da primimo,strani svakome,i onima ciji smo rod I onima koji nas u rod ne primaju'

p.s.zasto ne zatvoris komentare za goste.Neka ti komentarisu sa plavim slovima BEZIMENI a sam cu svoju napast tako obuzdati
Jos I ovo:Hvala @lovici na njenom stitu .Ona vec zna koliko covjeku znaci ono cime se dokazala covjekom

Objavio/la Gost_6846 prije 1 godinu 8 mjeseci #

Napisah nick i tih nakon što sam poslao komentar uvideh da mi je promenjen nick u Goste_8009. Nema na čemu! Ne bih se baš upuštao u tematiku nemam trenutno baš oformljeno mišljenje ali posmatram tvoj blog pa i s određenim divljenjem jer vešto barataš rečima a i vrlo pronicljivo braniš svoje poglede - tako i treba, i što mi se najviše dopada umeš bez sujete izvršiti analizu vlastitog teksta/stava što i jeste odlika umnih ljudi. Mislim da si se dotakla neke tačke... Možda banalno gledano s moje strane ali dopada mi se što jedno oblikuje drugo u celinu, i usudio bih se reći jedno ne isključuje nužno ono drugo budući da je stvar kompaktnosti. Moj osvrt je pre svega kompliment tebi. Rekoh, tek da se potpišem, imam glas.

Objavio/la dovlitlj prije 1 godinu 8 mjeseci #

Halide, da bi shvatio pojam -vi-, trebaš shvatiti pojam -mi-.
Nisam u množini, u jednini sam.
To što sam rekla da izdaješ atest za neprijatelje, nema nikakve veze sa krađom tvoje profilne slike. Projiciraš korelaciju. Da bih imala ulogu, moram pristati na nju. Ne pristajem na ulogu tvog neprijatelja. Stoga nastavi ili ne nastavi.
Uvodiš nove elemente u komentar, a ne izražavaš se oko svojih spolovila. Mislim da je dovoljno.
Nemam potrebe zaključavati komentare. Ono što posebno ružno svjedoči o tebi, to ću brisati. Riječ je o mojoj odluci.
Polako.

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Dovitljivi Dovlitlj, nisam vješta sa komplimentima. Hvala ti, ali definitivno nisam vješta :-)
Da, znam tvoj blog, odlično pišeš. Mislim da sam ti to i rekla. A ja se divim mladim osobama sa tako raskošnim jezikom i specifičnim logičkim i vezama impesija koje se sa lakoćom prenose. Njeguj to, kao i do sada. Zadovoljstvo čitanja je nešto divno :-)

Objavio/la vasionka prije 1 godinu 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: