Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Odlomci iz Knjige Zohar (Knjiga zračenja/Knjiga sjaja)

post objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 2 dana na blogu va§IONka

Komentari na post

 

ako večeri pripremaš ovako "laganu" hranu kao što objavljuješ "lagane" postove, bgm teško ukućanima hahah :D ovo moram pročitam ujutro abd, za doručak, teško se ovo vari za večeru hahah :D

Objavio/la sfumato prije 10 mjeseci 2 dana #

Hehe, teže ćeš za doručak nego u ponoć :-)

Evo jedan citat iz iste knjige koji bi mogao objasniti zašto:
"Pa tako krenuše da se pridruže svom domaćinu, a kad siđoše zamoliše ga: "Reci nam ponovo ono što si rekao, a što je zvučalo tako valjano. Gde si čuo o tome?" Gostioničar odgo­vori: "Moj deda mi je to saopštio. Rekao mi je da su anđeli tužitelji zauzeti oko donjeg sveta u toku prva tri sata noći, ali tačno u ponoć optuživanje prestaje, jer u tom času Bog ulazi u Edenski Vrt." Zatim nastavi: "Ove ceremonije u gornjem svetu zbivaju se svake noći tačno u ponoć i ovo znamo iz onoga što je napisano o Avramu, da 'udari na njih noću' (Postanje 14:15) i iz stiha 'a oko ponoći pobi Gospod sve . . . ' (Izlazak 12:29), i iz brojnih drugih poglavlja u Svetom Pismu. David je znao za to, tako govoraše moj stari, zato što je od toga zavisilo njegovo carstvo. I on je imao običaj da ustaje u ovaj čas i peva pohvale, i zato je oslovio Boga sa 'Ponoć'. On je takođe rekao 'ustajem da te slavim za pravedne sudove tvoje', pošto je ovu sferu poznao kao izvor pravde, iz koje se donose presude zemaljskim carevima, te tako David nije nikad izostavio ustajanje i veličanje Gospoda u ovaj čas." Rabin Aba ustade i poljubi ga, rekavši: "Zacelo je tako kao što zboriš. Bogu hvala što me put nanese ovde. Na svim mes­tima se presude izvršavaju noću, i to smo utvrdili besedeći o tome pred rabinom Šimonom." Utom se oglasi mladi gostioničarev sin: "Zašto onda kaže 'Ponoć'?" "Ustanovljeno je da nebeski Kralj ustaje u ponoć.", odgovori Rabin Aba. "Ja imam drugačije objašnjenje.", reče dečak. Tada reče rabin Aba: "Govori, dete moje, zato što će kroz tvoja usta da progovori glas Luči." On odgovori : "Reći ću vam šta sam ja čuo. Istina je da je noć doba prekog suda, suda čija nepristrasnost dopire svuda. Ali ponoć se primiče sa dve strane, od strane suda i od strane milosrđa, samo prva polovina noći pripada sudu, dok druga polovina dobija prosvetljenje od strane milosrđa (hesed) . Otu­da je David rekao 'Ponoć'."

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 2 dana #

o iskopala je pravovjerne kabaliste :)))
svastara ti je sve zanimljivija.fakat,citas ti to sve ?

Objavio/la Gost_ prije 10 mjeseci 2 dana #

Pomalo, sporo, paralelno..
Vidim ti neobaviješten, pa sasvim slučajno ubadaš da je pravovjerni :-)

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 2 dana #

Pročitah haha :D darov'o mi knjigu rabin, ubojitu k'o karabin, ako umiješ laž od laži probrati... :D baš je tako, ima razumnih stavri koje bi se mogle uzeti kao neka istina, a ima i očitih kontradikcija kao npr „Zbog toga što na početku likovi i oblici još ne behu stvoreni, ON ne imađaše ni oblika niti prilike.“ To ON sam sebe stvorio, pa nije bio finalizirao lik?! Dakle, ima razumnih stavri, poput one pričice o čovjeku koji je svima praštao, a ima i nebuloza poput ove :D ona slika na kraju posta meni liči na neki nacrt za strujno kolo hahah ništa više od toga :D

Što se tiče tvog komentara kojeg si ostavila da komentarišem, o važnosti tih pojedinih termina noću, jedino što mi pada na um i čime bih iole mogao dati smisao tom textu iz knjige, to su ove predaje:
Sufjan es-Sevri kaže: „Bog je stvorio jednu posebnu vrstu vjetra koji puše izjutra i nosi Stvoritelju molbu za oprost i druge dove....“ dalje on nastavlja: „U prvom dijelu noći ustaju pobožni i mole se, u pnoć ustaju pokorni i mole se sve do pred zoru, a pred zoru ustaju oni koji traže oprost i mole Allaha da im oprosti grijehe“

Ahmed ibn-Hanbel navodi u knjizi o zuhdu da je Davud s.a.w.s pitao Džibrila: “Koja je noć najbolja?”, a Džibril mu je odgovorio: “Ne znam, osim što znam da se Arš, Allahov prijesto, zatresa u zoru.”

Allahov Poslanik s.a.w.s je rekao:"Nad vama naizmjenično bdiju meleki dana i meleki noći, a sastaju se na sabahskom i na ikindijskom namazu. Zatim se oni koji su među vama noćili penju (na nebesa), pa ih Allah pita, a On najbolje zna: "U kakvom ste stanju ostavili Moje robove?" Oni odgovaraju: "Ostavili smo ih da klanjaju, a i zatekli smo ih da klanjaju." (bilježi Buharija)

Rekao je Poslanik s.a.w.s:“Silazi naš Gospodar s.w.t svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći, On kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene nešto tražiti pa da mu dam, ko će Mi istigfar činiti pa da mu oprostim.“

Objavio/la sfumato prije 10 mjeseci 2 dana #

Kod tebe cista eklektika od bloga ni manje ni vise,"svega svasta" :D .. jos da nam pocnes iznositi materijal o geneteskom inzinjerginu ljudskog roda,vise o elohizmu i sefirotima kao DNK..etc TOTALNO ti stoji taj vasionski niknejm :))

shema na dnu je nesto iz drevne kvantne fizike, ako se ne varam :)

Objavio/la Silence_ prije 10 mjeseci 2 dana #

ja sam moro bit obavjesten Sionka :)

Objavio/la Gost_ prije 10 mjeseci 2 dana #

Ooo, neee Sfumato, kako sam Sebe?
(do mene je. ne čita se Zohar, čak ni u odlomcima, dok se ne pročita Tora.)
Imaš u početku predbilješku o beskonačnosti. Volja za stvaranjem je početak stvaranja nižih svjetova (prvo stvaranje koncepta forme, kasnije i materije), a Suština se ne proučava, niti se može proučavati. Zato je to tvoje, kako ga nazva, "strujno kolo" korisno.
Vjera je jedna, religija je više :-)

Dobro si to primijetila Jarčice, eklektična sam. Svi putevi neminovno vode u jedan, dosta dugo to provjeravam i potvrđujem.
Kažu da je šema kabalistička, ali moja saznanja kažu da je starija. Dugo bi uzelo da objasnim. Da, odgovara nalazima kvantne fizike/mehanike. Normalno je da odgovara, s obzirom na značaj proučavanja fotona za kvantnu mehaniku u korelacijom sa značajem proučavanja svjetlosti kod kabalista (priča sa svijećom).

Tajanstven si Veliki :-)
Dobro, pretpostavljam zašto.

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 2 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: