Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Zapisi na kamenu, pogled u misli

post objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 5 dana na blogu va§IONka

Komentari na post

 "Stećak je za mene ono što nije za druge, ono što na njem i u njemu nisu drugi unijeli ni znali da vide. Jest kamen, ali jeste i riječ, jest zemlja, ali jeste i nebo, jeste materija, ali jeste i duh, jest krik, ali jeste i pjesma, jest smrt, ali jeste i život, jest prošlost, ali jeste i budućnost."

Pogled u misli; hvala ti na ovom postu. ❤

Objavio/la Zena_vojnik prije 11 mjeseci 5 dana #

Foča, Humsko, 1174.

Svako ce izabrati u cemu se ugleda nj sudbina, misao ili naklonost. Ako das dovoljno vremena, ko zeli moze da izuči dio zivota. I ne mislim da je to znanje.. Mislim da su to samo informacije. Znanje je ono sto stoji u duhu bića u čije ime je uklesan kam.. Znanje je od osjecaja do postupka i umijeća vođenja po informaciji. Oni Zapisima nisu širili znanje već samo informaciju da su Tragali i ono sto su spoznali.

Objavio/la Legal prije 11 mjeseci 4 dana #

uvijek iznova fascinira taj duh koji se , ne moze biti slucajno , prenosio stotinama godina, jos ko zna otkad. to jedno otvoreno, zapitano, duboko vidjenje svijeta, tako divno , milozvucno ukomponovano rijecima. nekog ko nije toliko mario samo za njihovu estetsku komponentu kao mi danas, vec je ta divota poticala od neceg sasvim drugog, od izgradjenog cula za ljepotu i harmoniju, za pretvaranje bezoblicnog u oblik.
drustvo drevnih pjesnika i drustvo drevnih filozofa je ocito u tim ljudima naslo odredjenu vrstu nenametljivog kontinuiteta.
mi se danas nekako smatramo vecim, zato iznenadjuje i vise, ali otisli smo mozda dalje samo u konkretizaciji i utilizaciji svijeta. oni su bili blizi njegovom dubokom, apstraktnom, istinskom razumijevanju. jasno je to iz poruka u boci koje su nam ostavili na tim kamovima. jasno je to kad uporedimo te poruke s onim sto mi ostavljamo na kraju svog ovozivotnog puta.

svaki uci na svoj nacin, svaki je svjetionik tog duha i tog vremena, mislim da bi uporedjivanje i pravljenje top listi ljudima tog mentaliteta bilo strano

nek odmaraju u starini, na svojini, na livadi ili u hladu drveta

Objavio/la Gost_u_prolazu prije 11 mjeseci 4 dana #

Mak, naš dragi i tanani Mak kod koga je kolektivno pamćenje bilo toliko snažno, presnažno. Toliko da je ta čista voda iz unutrašnjeg izvora mogla podojiti sve glavice koje osjete. Kamen, riječ, zemlja, nebo, materija, duh, krik, pjesma, smrt, život, prošlost, budućnost.
Mjesto doma. Domovina.
❤️

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 4 dana #

Stolac, Radimlja, 1094. i Stolac, Hodovo, 1447.
:-)

Svi mi specifičan filigran svoga detalja možemo prepoznati u specifičnom filigranu detalja našeg konkretnog oca i majke. A, onda, kad vrijeme ne bude kao ovaj trenutak, taj naš specifični filigran detalja može i biće drugačiji, pa će nas povući ka specifičnom filigranu detalja drugog oca i majke. To je ta interaktivnost koju prepoznah i koja me fascinira.

Promišljeno (i osjećeno) gledište Legal, dopada mi se.

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 4 dana #

" (...) uvijek i svagdi, samo sebe može najti, ili ne najti. (...)"

" (...) Al' zbog toga budutceg trena, vridlo me i rodit. (...)"

" (...) I kadah bih bil, kakor vi jeste, opeta bih bil isti kakor ja bih. Vi nikdar necte biti kakor ja, a ja ne mogu biti ko tsto nekdar bi. (...)"

" (...) I u sobi, gdje bjeh, bješe prozor, a iza prozora beskraj. Al' ja uporno gledah u pod. (...)"

" (...) I da znaš, više vrijedi crv koji se sad kretje, no sva dobra djela koja zajedno učinismo za života svojih i Badača i ja. (...)"

" (...) Bože, ako ovud projdeš i projtcitaš Dinkov kam još dulgo ćemo se glijdati u otci. (...)"

" (...) I rodi se sumnja u duši mojoj, sumnji nesklonoj, da i Ti negdje, ko ja ovdi, uzalud ne tcekas spasenje od mene. I s' tom terzkom mišlju legoh po ovi biljeg i tu miso usijekoh u tverdi kam, da oni koji protcitaju vide tko tce od nas dvojice pervi dočekat spasenje. (...)"

" (...) Namjernice, ne tiči mi kam, nek oni koji netcine utcine tsto ja ne utcinih, jer ja tek sad znam kako dušu perže neispunjena davanja. (...)"

" (...) Ne preturi nam ovi kami, jer nam se i sad na mjesetcini kostji raspravljaju ko je i kolko u pravu, a ko ne, pa i u smerti svojoj postajemo jos i vetci stranci, no što u življenju bjesmo. Al' ako nam kostji razdvojiš jedno bez drugog bi zmreli ponovo i konatcno i u našoj drugoj smerti. (...)"

Amin.
Pozdravljam te Dvjestodvadasetsedmice :-)

Objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 4 dana #

ostale su mi jos jedna dvije stvari koje bi zelio ovdje da zamijetim, zabiljezim .

mozda grijesim, ali prva impresija, kad sam prvi put nekadprocitao "odavde do zvijezda", je bila, nevjerovatno moderan pogled na nebo za ljude iz tog vremena. ocekivati je bio neki vise mehanicki pristup , kao dio opsteg geocentricnog pristupa tog vremena, gdje su zvijezde bile tacke na nebu, vjerovatno vrlo blizu, ne neka velika , daleka tijela za sebe, sto nekako , cini mi se, implicitno zraci iz ove kovanice.

drugo, pojam druge smrti i inace taj, makar zbog konceptualne povezanosti nazvan "svjetonazor", se srecu vrlo cesto u raznim gnostickim ucenjima, koja su nekako najobjektivniji , najotvoreniji reprezent tog vremena , i dugo vremena prije i poslije. nesto kao alternativni pogled tog vremena, koji se vrlo skriveno i stidlljivo, bijuci u opoziciji sa zvanicnim, zadrzao do danas.

Objavio/la gost227 prije 10 mjeseci 29 dana #

Moderan? Možda prije stari pogled, s obzirom na vrijeme nastanka ovog zapisa (30-ak godina nakon raskola crkve). Ponavljan pogled Majanskog kalendara, mesopotamijskih i staroegipatskih sveštenika, ovdje vjerovatno utisnut kombinacijom uticaja zoroastrizma na manihejstvo (oblik i bogumilske misli) i keltske, druidske, zaostavštine (ovjekovječene u Stonehenge-u) na prostoru Balkana. Bosna je tada i dugo nakon "zona hereze" :-)

"Zona hereze", zato, siguran je teren za gnostičke koncepte, poput onog o -drugoj smrti-, no meni je, ovdje, nešto drugo zapelo za oko, jer to osjećam kao neku autentičnost baš ovoga područja. Naravno, ta autentičnost je nedokaziva bez jednog ozbiljnog, ooozbiljnog istraživanja. Vidi dio ovog zapisa iz 1327. godine: " (...) Bože, ako ovud projdeš i projtcitaš Dinkov kam još dulgo ćemo se glijdati u otci. (...)". Zapazi ovu neposrednost, ovu bliskost, a odvojenost koja kao da ima naučiti međusobno i Dinka i Boga. Na ovoliku količinu i kvalitet "hereze" rijetko bi se nailazilo, bar ja na to tako gledam. Ovo me najviše intrigira i zato što sam, neznajući za ovaj zapis, razvijala sličnu misao u "Preskakačima u odmah".

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 29 dana #

ne znajući*

Objavio/la vasionka prije 10 mjeseci 29 dana #

naravno. mea culpa. zaboravio sam s kim pricam :) pa sam cudjenje prilagodio prosjecnom danasnjen gledistu koje obicno ne ide tako daleko u povezivanju.
itekako sam svjestan te veze, koju sam, pod anonimnim komentarom i podvukao. bas preko zoroastrizma, koji ima dosta slicnih polazista sa Islamom, pa preko mahinejstva s jedne strane i keltsko druidske ostavstine sa druge strane.

odlicno si rekla kvalitet i kolicinu hereze.
to se s jedne strane moze objasniti izolovanoscu bosne pa su stoga "moderni" uticaji uvijek kasnili, a s druge strane , ovo mi se precesto pojavljuje u zadnje vrijeme idejom tipa
Na rubu znanosti - DUHOVNO NASLJEĐE DREVNIH CIVILizacija balkana…: http://youtu.be/8x8OHVQuGQ0

s kojom se vjerovatno i bavis i na koju aludiras

citao sam preskakace u odmah, mislim i komentarisao, da sad ne trazim. ideja obostranog ucenja kroz iskustvo mi nije strana , ni kao ideja ni kao svjesnost.
.

Objavio/la gost227 prije 10 mjeseci 28 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: