Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Sarabanda

post objavio/la vasionka prije 11 mjeseci 20 dana na blogu va§IONka

Komentari na post

 

barry lyndon, čudan film, al Bože moj Kubrick in action

Objavio/la lula_mira prije 11 mjeseci 19 dana #

Heh, Kjubrik.. On ga dodje i kao standard, jedan od nekoliko. Sve što ima intelektualnog potencijala pogledace ove njegove filmove s "B side" liste, samoinicijativno, voljno i pri zdravoj pameti, pa kad-tad.
Zapravo je moj utisak o svakom njegovom filmu isti, kad se očiste detalji s protokom vremena: Ta konstantna hladna dedukcija u nizu strogo induktivnih scena i to onih koje bilježe krajnje situacije. Kod Kjubrika ni bijes nije nagonski, ni tišina nije samo tišina. Bilo kakvo osjećanje nije kod Kjubrika zapravo osjećanje. Postoji samo jedna nota koja usisava baš sve - razmišljanje. I to strogo objektivizirano razmišljanje i junaka i kamere i Kjubrika, pa i samog gledaoca. Njegovi uradci se, svi do jednog, bave opitom subjektivnog, a ukupan proizvod je subjektivnog potpuno oslobodjen. Impresivno je to, monumentalno.

Objavio/la NOISe prije 11 mjeseci 19 dana #

gledao prvo Clockwork Orange prije desetak godina i bio sam šokiran. Pa onda Berija Lindona. Možda da ubacim još nešto kako bih primijetio stvari o kojima govoriš

Objavio/la lula_mira prije 11 mjeseci 18 dana #

Da, Clockwork Orange je pravi predstavnik ovoga o čemu govorim, i više od Lyndona. Možda to primijetiš, možda i drugačije definišeš.
Čudna je čovjek zvjerka, subjektivna. Opažanja i doživljaje teško je konsenzusno upakovat', zato to i ne treba činiti.

Objavio/la NOISe prije 11 mjeseci 15 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: