Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Keridven

post objavio/la vasionka prije 3 godine 5 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

sta je keridven ? bas zanimljiva pricica,a kao lirika

Objavio/la Gost_ prije 3 godine 5 mjeseci #

samo si kraj mogla drukcije,ko da nesto fali.

Objavio/la Gost_ prije 3 godine 5 mjeseci #

sjajno ! kao da citam izgubljeni zapis drevnog asteckog hronicara. tvoja sposobnost da udjes i vjerodostojno izrazis- iz prve ruke docaras neke druge mitoloske stvarnosti, bile ona iz ugla nase mitoloske stvarnosti vjerodostojne ili ne, fantasticna je.

Gost probaj sa Ceridwen

Objavio/la gost227 prije 3 godine 5 mjeseci #

Recimo da je to transformacija Goste. U raznim kulturama (uključujući i "predkulture" kako to današnji čovjek nadmeno naziva) nosila je različita imena. Ovo je velška verzija kako bi zvučala u izgovoru na našem jeziku.

Za kraj.. Pa, u pravu si. Izgleda da mi nije bilo jasno šta je kedriven učinila, pa sam tu i prekinula. Tačno, moglo se to tečnije, s više pažnje učiniti.

Pozdravljam te.

Objavio/la NOISe prije 3 godine 5 mjeseci #

Dvjestodvadesetsedmice, počelo je kao upis o intimnoj pratnji, nekada integrisanoj, nekada razdvojenoj od moga bitka. Nečemu što može biti u svim vremenima, odnosno u svim intimnim i geografskim prostorima. Odlučila sam, negdje usput, tome dati poseban lik, gotovo osobnost, pa sam onda tražila i ime i prikaz koji bi toj lirici (kako je to nazvao gost) nekako odgovaralo. Prema mome instinktu. Zato je mitološki nedosljedno ili, kako bih ja to rekla, udrobljeno.
Ali mi se svidja, da, jer je u riječima bazično, kao predložak koji može promijeniti značenje u zavisnosti od pakovanja.

Hvala ti, činiš da se samoobjašnjavam :-)

Objavio/la NOISe prije 3 godine 5 mjeseci #

ne ! nisi me uspjela ubjediti da ovo nije nista posebno zato jer ne odgovara nekoj tvojoj predodzbi o licnom i predpoznavanju kako to treba izgledati :) upravo zato sto se radi o licnom sam i rekao iz prvog lica. i vrijednost toga je u tom licnom i tom nepoznavanju koje uzrokuje trazenje kako si ti to jednom meni lijepo rekla.
ni keridven nije slucajno odabrana, jer ispod te poznate price stoji jedna manje poznata prica o zeni pramajci i zenskoj potisnutoj kreativnoj i stvaralackoj energiji. ima puno vise u tome nego sto ici mogu vidjet.

Objavio/la gost227 prije 3 godine 5 mjeseci #

Nisam tvrdila Dvjestodvadesetsedmice, opisala sam kako je nastalo. Mnogo mi je drago što ti je posebno. I meni se sviđa.
Da, lično je i negdje usput, nekada, shvatila sam da to prvo treba pustiti na papir/zaslon, pa tek ga onda, uslovno rečeno, tematski pakovati, bar u mome slučaju.
I "pakovanje" sam učinila instinktivno, zato keridven i odgovara, a negdje na nekoj ravni vjerovatno i astečki crtež savremenog meksičkog autora. Da, vjerujem u taj podtekst ispod naslaga keridven mitologije o pramajci i stvaralačkoj energiji. Krenula sam od te sile dajući joj osobnost, insistirajući na njenom aspektu transformacije kao predlošku za novost, novo stvaranje.

Da, "nepoznavanje koje uzrokuje traženje", ponovo si vrlo jezgrovito rekao nešto za šta je meni sigurno trebalo bar nekoliko rečenica. Treba mi manje omeđavanja u pisanju, kao potreba. Ne znam kako je kod tebe, ali slutim.
Volim pričati sa tobom :-)

Objavio/la NOISe prije 3 godine 5 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: