Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Evropo, jebem ti mater zbog izbjeglica!

post objavio/la vasionka prije 3 godine 8 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

I ja.

Objavio/la Viator prije 3 godine 8 mjeseci #

Evropa je divan san. I još uvijek jeste...samo san!

Objavio/la Lovica prije 3 godine 8 mjeseci #

i svega ostalog nastalog u zadnjih 50 godina

Objavio/la zulj prije 3 godine 8 mjeseci #

Vrlo emotivan post a emocije nisu dobar saveznik kada je politika u pitanju i obicno nas navedu na pogresne zakljucke.

Objavio/la katran prije 3 godine 8 mjeseci #

I ja, još jednom, Viatore.

Nadam se da se neće preobratiti u košmar Lovice. 1940-a, pa nadalje je bila i previše uvjerljiva.

Nisam raspoložena da budem TOLIKO kritična Žulj.

Tačno Katrane. Samo, ovo nije politika. Između ostalog, u pitanju su i novorođena djeca, a ja, sasvim namjerno, majka.

Objavio/la NOISe prije 3 godine 8 mjeseci #

Meni je drago sto si ti, sasvim namjerno, majka, i k tome ponosna i odlucna. Isto mi je drago i sto nisi izbjeglica, a mislim da onih par miliona izbjeglica medju kojima i stotine hiljada nesretnih majki sa novorodjenom djecom koje su nasle utociste u Europi ne dijele misljene iz naslova tvoga posta vec su upravo suprotno, zahvalne toj istoj Europi na pruzenom zbrinjavanju i zastiti.
Misljenja sam da ako vec psujemo majke prvo treba da se sjetimo onih koji su te jadne ljude doveli do egzodusa i ocaja, a tu prije svega mislim na Rusiju koja svakodnevno bombarduje i ubija stanovnistvo Sirije a prezivjele tjera u bjekstvo da ih mi kasnije vidimo na televiziji kako ocajni i jadni cuce u nekom blatu na pragu Europe. Svakako da se onda trebamo sjetiti i ruskog pobratima, nemilosrdnog diktatora, Baschara al-Assada, a nikako ne smijemo zaboraviti ni krvozednu placenicku zvijer Baghdadija. To su glavni krivci za epohalno stradanje sirijskog naroda, i misljenja sam da bi naslov tvog posta imao puno vise smisla da je umjesto imena Europe stajalo ime Rusije.
Mocna njemacka obavjestajna sluzba (BND) ovih je dana dosla do vjerodostojnih saznanja da Rusija koristi izbjeglicku krizu kao pritisak na Europu u pokusaju njenog razjedinjena i nestabilnosti. Treba napomenuti da je EU skoro produzila sankcije Rusiji, a to moze samo ako je jedinstvena i stabilna. Ubrzo ce se razmatrati i poostrenja sankcija od kojih vec sad Rusija trpi velike gubitke.
Rusiji odgovara razjedinjena, nestabilna ili u najboljem slucaju raspadnuta Europa. Izbjeglice tu dodju kao sredstvo specijlnog ili hladnog rata. A sta nama, ziteljima Bosne i Hercegovine odgovara?
Nama odgovara sto stabilnija, jaca i jedinstvenija EU. To je nasa perspektiva. A kad je tako onda nije korisno perspektivi psovati majku, ne zbog nas samih, vise zbog one djece kojima smo sasvim namjerno majke ili sasvim namjerno ocevi.

Vec dugo htjedoh da ti ostavim komentar na neke prijasnje tvoje izuzetne postove, koji su me fascinirali i kojima sam se ponovo vracao, zadivljen ljepotom i nesvakidasnjom mistikom, a evo ispade da ostavih komentar manje bitnim povodom :)

Puno pozdrava

Objavio/la katran prije 3 godine 8 mjeseci #

Zadržaću pravo da slobodno biram razloge govora, sadržaj i termin istoga, kao što ću zadržati pravo da slobodno govorim o kršenju relevantnih konvencija - izbjeglice iz ratom zahvaćenih zona se MORAJU primiti, nema tu ako, niti je poštovanje istih držati ih zatočene u kampovima bez slobode kretanja, prava na život(u Idomeniju, konkretno, niti imaju dovoljno hrane, niti imaju lijekova, niti imaju ogreva), prava na obrazovanje za djecu itd.

Tebi hvala za širi, politički kontekst. Dobro ga je imati na umu, ali raspredanju o istom mora prethoditi poštovanje ljudskih prava tih ljudi, tih porodica.

Perspektiva moga djeteta je ostvareno državljanstvo zemlje u kojoj ima šira prava nego u zemljama EU, a sve da to i nije tako, uvijek ću je učiti da se sa ljudskim pravima, prije svega pravom na život, ni slučajno nije igrati, jer, u suprotnom, perspektiva više i nije nikakva perspektiva, nego zločin.

P.S. Rusija je odavno pukla, tog političkog zločinca samo treba, s vremena na vrijeme, po prstima, da ne bi u svoj ponor povukla i nedužne, što je, istorija nas uči, neutaživa želja režima pred propašću.

Svaka misao je dobrodošla.
I ja tebe pozdravljam :-)

Objavio/la NOISe prije 3 godine 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: