Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Božanska muzika Johana Pahlbela

post objavio/la vasionka prije 3 godine 10 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

pachelbel,buxtehude, bruhns my choice :)

Objavio/la lula_mira prije 3 godine 10 mjeseci #

Interesantan odabir. Orgulje, taj veličanstveni duvački instrument. Samo je rog veličanstveniji. Nojz i blek metal su ponosni moderni nosioci te kakofonije.

Interesantno :-)

Objavio/la NOISe prije 3 godine 9 mjeseci #

može biti da sam osjećao neku povezanost, jer nekad upalim i blek metal. Kad dadnem ljudima blek kažu da je to previše 'jednostavna' muzika. Da li svi moramo slušat post-rock ili jazz da bismo imali sluha? Meni je u isto vrijeme i jednostavna i kompleksna. ALi orgulje, čvojek svira i nogama i rukama ba u isto vrijeme. Nisam neki ljubitelj bio dok nisam slučajno čuo od Baha nešto za orgulje, sad bwv 539 ako nije. Onda sam čuo Bruhnsa u nekoj igrici pa sam tražio kakva je to tako dobra muzika, još stara 300 godina. E za taj horn ćemo vidjeti zašto je veličanstveniji. Poslije orgulja lud sam za harfom baca me uvijek u antiku, u djetinjstvo u ono doba kad sam gledao grčke mitove na televiziji, pogotovo me podsjeća na Odiseja, Orfeja i Euridiku, Minotaura i mnoštvo priča
sa umotnim bradatim GRcima .)

Objavio/la lula_mira prije 3 godine 9 mjeseci #

Povezanost svi osjecamo, pozitivno ili negativno naelektrisanu, ma koliko nemoguce zvucalo. Genetsko pamcenje, sta ti je covjecanstvo :-)
Da, ima matematicara u muzici i drugih, ljubitelja zvuka (citaj osjecaja). Prvi znaju dotle otici da im je samo Sostakovic dovoljno uzbudljiv. Samo jednostavna muzika zna iznijeti sirovu ideju, a to je vanvremenski spoj.
Sto se roga tice, nisam mislila na orkestarski. Mislila sam na onaj sto doline koristi za postizanje akusticnog efekta, neprocjeniivo :-)

Harfa i djetinjstvo. I ja se osjecam veoma udobno u pripovijedanju, bilo ono ekranizovano ili ne.

Objavio/la NOISe prije 3 godine 9 mjeseci #

https://www.youtube.com/watch?v=CbQBhmTSbm8
Nadam se da će vam se dopasti i ova verzija

Objavio/la arhangelsk prije 3 godine 9 mjeseci #

Gledam u ovaj box za komentare i razmisljam da li biti polite ili.. Odlucih se, ponovo, ne zezati se s muzikom, suvise je ozbiljno.
Uspjela sam izdrzati manje od minut ili tako nesto, do prve "vrckave" varijacije. Bilo je kao da gledam divno ptice (mlado od ptice) s posjecenim krilima, izdise. Ubila zvuk, promijenila rezonancu.. Ne mogu, bilo je mucno.

Objavio/la NOISe prije 3 godine 9 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: