Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

(a)Teološka rasprava

post objavio/la vasionka prije 8 godina 3 mjeseca na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Pa oni su pali na svoj ego.
Šejtan da bi ispunio riječ koju je rekao još dok je Adam a.s. bio na nebu (prije spuštanja na Zemlju) treba da i uradi takvo djelo.
Takvo djelo bi više nazvala PRKOŠENJE ALLAHU ili eto ispunjena riječ a ogledaju se u tome da preokrenu Allahov zakon, zakon prirode ili ispravnog djela kod ljudi.
Znači, šejtan nagovori ljude koji ne vjeruju u Allaha da rade kontra normalnom.
To se vidi i kod ovih 'mislilca'.
Pali na egu (uzdižući sebe) i kontriraju Allahu s.v.a. i sve pod pokroviteljstvom šejtana. Neki kažu da šejtan i ne postoji. Da je to jedna ljudska zamisao, ali Kuran i sunnet dokazuju suprotno.

Objavio/la MejjaSu prije 8 godina 3 mjeseca #

Zato se ja izjasnjavam kao agnostik i mirna Bosna.. ;)
Mejjasu: svaka recenica koja sadrzava formulu "Kur'an (ili Biblija, nebitno) dokazuju ...." je kontradiktorna i onaj ko je izgovara gubi na kredibilitetu. Zato sto vjerske knjige ne dokazuju apsolutno nista. :) Ubuduce koristi glagol uvjeravati i mirna Bosna i sa tvoje strane rijeke.. :)
Zanimljiv tekst, Noise.

Objavio/la sjtrr prije 8 godina 3 mjeseca #

sjtrr* Svaki razgovor u kojem se izbacuje postojanje Allaha s.v.a. i Njegovog savršenog stvaranja gubi na kredibilitetu.

Ti imaš slobodu da se uvjeruješ u šta hoćeš, a i ja imam slobodu da vjerujem u šta hoću.
Zato tebi tvoja vjera, a meni moja, čekaj pa ćemo vidjeti... svijet je pred nama.

Objavio/la MejjaSu prije 8 godina 3 mjeseca #

Htio sam reci da tu nema ni najmanjeg traga od konkretnih dokaza, sve se zasniva na tvome vjerovanju (koje iznimno postujem, naravno). Kontradiktorna si kad pricas o dokazima, tu je kvaka. A sloboda vjerovanja je nesto za sto se borim svakodnevno, i nastavicu to raditi. :) Pa sa te tacke gledista nema bojazni od bilo kakvog konflikta izmedju nas, koliko god virtualan i neopipljiv isti bio.. :)

Objavio/la sjtrr prije 8 godina 3 mjeseca #

MejjaSu - tek sad sam otisao na tvoj blog i procitao tvoj post o pedercinama i lezbejkama. Tu negdje i sva nasa komunikacija zavrsava, a tebi neka dragi allah podari malo sabura, pameti i razumijevanja, kad vec nije do danas. :)

Objavio/la sjtrr prije 8 godina 3 mjeseca #

Dokazi?? Ko je iznosio dokaze?? Ja sam samo komentarisala po svom dosadašnjem shvaćanju kao i svi ostali blogeri!

A odkad se agnosti služi dokazima??? To je ono baš pravo čudo!

Objavio/la MejjaSu prije 8 godina 3 mjeseca #

prilazem ti ,sopstvenu,oprecnu misao u odnosu na ispisivaca na ovom linku

http://www.6yka.com/za-citanje-i-promisljanje-vladan-desnica-laz-i-umjestnost

Necu ulaziti u radnu autora clanka kad trpa M.Krlezu i I.Andrica skupa u jedan kos.To je suludo jer sam Krlezu poznavao koliko mi je i sam dopustao da ga upoznam.Radili smo u jednoj zgradi sa ulazima u rasponu od sto(100) metara.

Komentara na članak (2)
izdanak

Objavljeno: 16.07.2011 - 12:40

"Ta je scena zacijelo prenesena sasvim vjerno iz života?
Pisac (obradovan):
- Jest. Po čemu ste pogodili?
Slušalac:
- Po tome što je ona najslabija u čitavoj stvari.

Krugovi, Zagreb, 1952."

Vrlo nezahvalni pasus koji bi trebao posluziti mladom za naukovanje.
Citirano je nista drugo do relacija tvrdih rijeci koje razum rabi da covjeka usmjerava na linije crno-bijelo.
Kako umjetnik nije ,nikad zadan,sa crno bijelim vec sa spektrom boja koje plave jedna drugu ili cine blagi prelaz to je i citirano nista drugo do silovanje umjetnosti.
Umjetnik je covjek a covjek je zadan sa dvije konstante koje ga u praksi potvrdzuju.Te konstante su dobr-zlo.
Misljenja sam da je covjek zadan istima,kod po lisci Pocela,i te konstante pronosi u svom okruzenju
Okruzenje je nepobitni laboratorij karaktera covjeka-umjetnika i u tom ,neprikosnovenom prozimanju zadate konstante se plave i prelijevaju u dugine boje koje umjetnik hvata svojim osjetilima i razumom veze u snop iznoseci sebe drugima za precitavanje realnog u nijansama prelijevanja duge.
Nikad nije bilo niti ce biti da je covjek-umjetnik apstrahirao ,bilo u pisanju bilo u sopstvenoj duhovnoj gradzevini,te dvije konstante.
Ali,nadareni covjek-umjetnik ,pri odgoju,prilazi rafu knjiznice sopstvene ,po kodovanoj lisci,i precitava celijsko vrenje poslanja ljudskog koje ga upucuje na ljubav i harmoniju koja trazi mostove sopstvene bipolarnosti kroz konstante dobro -zlo.
Tako ce i nastati ljepota dobra ili grozomornost zla koja se ocituje u sredini kojom je umjetnik ili "umjetnik" stvarao i davao sebe da reproducira svoju bit u nadolazecim generacijama koji iscitavaju pjesnike,romanopisce,psihologe,filozofe itd.
Tako ces imati u svojoj biblioteci Andrica koji je iscitavao lisku zla i ovozemaljskim alfabetom ustolicio zlo kao neophodnost dobra.
Dakle,ustolicio zlo...sto ce reci da je Sotona sveukupni stvaralac Svemira,a onda je zahtjevao ljudsku apokalipsu da se dobro suprostavi zlu cineci spiralu zla.Drugacije ne moze niti biti .Po samoj sotonskoj liniji u kojem je zlo stavljeno na pijadestal da vlada civilizacijom,proizlazi da se zlo kula u nadmetanju sa dobrom.To je jasno dokazano u povijesti a egzaktan primjer je u stradanju bosanskog covjeka kojeg je Andric imao u fokusu kad se prihvatio ispisivanja Sotoninih liski.

Za razliku od citiranog i Andrica iz tvoje biblioteke preporucujem Ghete-a ili Jesenjina koji postoji itekako kada uzvisene rijeci razjasnjavaju i opisuju stvaranost kroz svoj brod ukotvljen u zadatoj okolini i prozimanju sa istom.


http://www.youtube.com/watch?v=TnzGGN9Q__s


..............................
.............................

Zar te tugo moram budit'

Zar zvonarom ,puni,sat da kucam

Da ti zvonu smisla dajem

I kad dajem sebe da odajem...zar bas moram tugo


Zar budzenje tvoje...samnom hodi
Zar kad hodim mene vodis
Navodzenjem mene robis

U okove prelijevas godine

Prinos snujes...zagrljajem slugu da okujes

Krhki sanduk od krhkih godina

Klopis kljucem iz trezora Mocnog
...........................................
............................................
(H.Dizdarevic)

Objavio/la odlogovani prije 8 godina 3 mjeseca #

Svima - inspirisali ste me. Mislim da moj osvrt zaslužuje novi tekst na teme koje ste pokrenuli. Do tada, pozdravljam vas.

Objavio/la NOISe prije 8 godina 3 mjeseca #

http://www.youtube.com/watch?v=9I8XFkuPrMw&feature=player_embedded

Povodom oporuke Perovica...gromovnikom u kod nezahvalnih

zanovijetanja Poljar-a

I dok sam korakom cvijetnih polja i cuvar...poljar bez nadoknade za za trud u koraku...leptiri moje livade me razuvjeravaju ...umorni mi korak cvijet mirisom lijeci i sve moje neisplaceno ,arijom Vilinskog konjica, namirujem.Kulam bogatstvo za buduca pokoljenja

Da ne ostanem nedorecen,po tragovima rose sabaha...po izlogu serdzade sa cvijetnim motivima ... poljane u zenitu Sunca...po hajvanima koji se provalom u ogradzene poljane najedaju i izmetom serdzadu prljaju...dajem na uvid ,sljedecim videom,rajsku bascu i molim da se sapat iste osluhne kako bi ,basce,svi cuvari-poljari postali.Grlio sam...grljen nisam bio.

Od grljenja oklop sastavio

Da oklopom tijelo okujem

Pruzah korak da tecem niz rijeku

Uscu mi je rukavac privesti

Da umorom u koraku

Uviranjem Viteza razvlastim

Sa oklopom

I "Modrom" ga rijekom potopiti

Tu nek' bdije...zemljom naka snije

Studen ledi..proljece zamrlo

Duhu svome njime sam sudio.

Sad ogoljen i ledom se smaram-

Bez oklopa svoju sjenu stvaram.

Svojom sjenom zdencem se otapam

Sa dubinom njegovom se stapam

Snenog pozdrav snenoj Bosni

Korjeniti i prkosni

(Napomena; ovih par redaka je nastalo na osnovu spoznavanja duha M.Selimovica u posljednjim danima njegovog zivota.)

H.Dizdarevic

Objavio/la odlogovani prije 8 godina 3 mjeseca #

Necu se osvrtati na prethodne komentare, jer mi bas i nisu u bliskoj vezi sa temom i postavljenim pitanjem.

Sto se licno mene tice i mog stanovista ateisti nisu hrabriji od teista, cak sta vise, meni djeluje bas suprotno. Velika je hrabrost prihvatiti cinjenicu da postoji zivot poslije smrti i da postoji kazna ili nagrada za ono sto si bio i cinio na ovom svijetu.
Da odmah razjasnimo stvari na pocetku, niti jedan vjernik (mislim na istinskog, iskonskog, vjernika iz dubine kalba) ne moze biti siguran da je on bolji od bilo kojeg covjeka na svijetu i da su njegova djela nesto vrijednija od djela drugih ljudi (mislim i na ateiste i teiste). Bog obecava nagradu, ali samo On zna ko je radio neke stvari radi Njega i u Njegovo ime i ko je te stvari radio radi sebe i radi svjeta.

Ateisti ne prihvataju cinjenicu da postoji Bog, jer bi time morali da sputaju svoj ego, morali bi da robuju Njemu, a ne svojim strastima. Morali bi prihvatiti cinjenicu da iznad njih postoji jos neko veci, snazniji, neko ko upravlja njihovim zivotima i neko ko donosi konacan sud. Boje se i kazne. Vjernik je spreman prihvatiti i nagradu i kaznu, pokoravajuci se Njegovoj odluci i ne sumnjajuci u Njegovu pravdu i pravednost.

Zivot na ovom svijetu i sve nedace podnose lakse i time manje opterecuju sebe i svijet oko sebe.

Zelja za materijalizacijom duhovnog, pa i Stvoritelja, zelja da se prirodno pretvori u umjetno dovodi do opceg haosa u nasim zivotima, trkom za nadmetanjem, prestizom i medjusobnim ratom ega...

Ego je najveci covjekov neprijatelj... (moj stav i moje misljenje)...

Objavio/la lebisol prije 8 godina 3 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: