Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Dilema

post objavio/la vasionka prije 8 godina 10 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Ja sam tako isto reagirala kada sam vidjela Tita naslikanog kao zenu u jednoj prekoookeanskoj zemlji.
Pojasnili su mi.
Tito je bio majka nacije.
Hitler je bio i mater i otac fasista i neofasista.
Ima smisla. Stvorio ih je (skoro) bezgresno, produkt su njegovog ludila. Nije on zena, on je u ovom slucaju izjednacen sa stvaraocem.

(a vjerovatno nemam pojma sta pricam, mrtva sam drunk!) :D :D :D

Objavio/la AliceHarford prije 8 godina 10 mjeseci #

Pa...gledao cojo previse pornice na YU-trubu i pojavila se iskra nesvakidasnja i hop...Hitler razgolicen
Slusam danas vijesti kad sta...covik (58 godinica i u USA)gledio i gledio pornice i u poslu ga prekine zena sa kojom je 30-ak god.On ce ti trkom do noza i bodi i bodi zenu dok se nije umorio.

Slusaj...ja bih,rec'ce Mo..,postavio ovak;
magarac pase nedze u Salzburskim nedodzijama i svakakve se travke napase...jel.
E...akoli se napase svakave travke to je za pretpostaviti da travka metamorfozom upija kretanje u svemiru i sad to kretanje po inerciji dolazi u zeludcek magarcu.
Magarac se naduhava jer se stvaraju plinovi iz one metamorfoze i sta ce ti biti...magarac rodi isprdak u vidu praska.
Kako su Mojsijevci skloni bili i jesu da cistocom zraka vladaju a magarce i njihove metamorfoze i praskove drze pod kontrolom to se i hitler-cic ,u vidu praska i smrada magareceg , zazelio svjeze have da jasno zajolda nebeskom silom.
I bi sta bi
Nego...reci ti meni...jel usretno onaj porodiljski koji si jednom,skoro,najavila.Hocel kad zapjevati sin bosanski namjesto sto place na vjesalama??

Objavio/la neinformisani prije 8 godina 10 mjeseci #

Ne bih da budem prost, al situacija to nalaže.
Ovo je nešta od ovce, a ne umjetnost.
Ovaj postmodernizam mi se gadi.

Objavio/la tramvajsexualac prije 8 godina 10 mjeseci #

meni je to degutantno... jer vidim to kao pozitivnu propagandu nacizma i fašizma, rasizma, netolerancije, .....
Stavljanje Anne Frank uz bok Hitleru šta poručuje svijetu?
Da je kojim slučajem Zlata Filipović globalno poznata, poput Anne Frank, da li bi mi pristali da se njeno ime, lik, djelo povezuje sa svojim krvnicima? A mi smo imali stotine i stotine naših Zlata, Anna.....

Objavio/la graciasalavida prije 8 godina 10 mjeseci #

Već sat razmišljam i pokušavam napraviti neki smisao u glavi. Mislim da ideja teče od teze da su Židovi razapeli Isusa, a kršćani se kasnije stoljećima zbog toga svetili. Pa sad neka paralela, kršćanstvo - Hitler. Zanimljivo je.

Objavio/la clandestine prije 8 godina 10 mjeseci #

možda umjetnik (pod navodnim znacima) isprobanom metodom šokiranja privlači pažnju na sebe. i dok ljudi raspravljaju je li to u redu ili nije, šta jest a šta nije mislio reći sa svojim radom, naće se neka budala koja će taj isti rad dobro platit a glupost istog biće nagrađena gledanjem kupljene gadosti na zidu spavaće sobe (nadam se da ga neće navest na razmnožavanje). ma, najbolje je kad neki 'umjetnik' kojem je najveća patnja u životu što predugo čeka da mu donesu kavu stane interpretirat inkarnaciju zla koji je mogao spoznati samo posredno.
enivej, nemam ja pojma o bilo čemu.

Objavio/la sullengirl prije 8 godina 10 mjeseci #

Meni definitivno fali informacija, ali da sam i ja isprovocirana - jesam. Rekla bih da je to bila osnovna namjera autora, pa je samim tim i uspješna. Unekoliko bih se složila i sa Clandestine; unekoliko i sa Graciasalavida i to u dijelu da je degutantno, ali ne zato što je pozitivna propaganda fašizma. Više kao moralno pitanje/potrebu/svrhu stavljanja krvnika i žrtve rame uz rame. I još sam onim Appleovim laptopom specijalno iziritirana... Skoro da mi smeta više od trudnog Hitlera... Sve u svemu - jaka je ovo zamisao, ali ja za nju nekako nemam želudac...

Objavio/la estragon off line prije 8 godina 10 mjeseci #

@AliceHarford... Hmmm, interesantno, nisam znala da uopšte postoji ta, hajde da kažem iako je gruba riječ u ovom kontekstu, tradicija predstavljanja diktatora (iako Tita ne bih u potpunosti tako okarakterisala) u liku žene. Objašnjenje koje su ti dali da je to zato što je "majka nacije" djeluje mi nelogično, stoga i naivno. Zašto majka, kada istorija odavno poznaje termin "otac nacije"?

Ne bih se složila ni sa konstatacijom da ima smisla to da je Hitler skoro bezgrešno stvorio fašiste, samim tim i potonje neofašiste. Nema tu nikakve "skoro bezgrešnosti", bar je ja ne vidim. Mislim ima, ako si saglasna sa relativno novouvedenom premisom u međunarodnom krivičnom pravu da ne postoji kolektivna odgovornost za masovne zločine. Ja mislim da takva odgovornost i postoji i da treba da postoji! Mislim da je svaki narod (ili skupina naroda) koji javno odobravajući ili ćuteći i zatvarajući oči u počinjenju masovnih zločina (u ovom slučaju genocida) u njihovo ime ustvari podržao činjenje tih zločina, svjesno ili nesvjesno, odnosno da je dozvolio kukolju proisteklom iz sebe da projicira svoje ludilo na šire mase. Ako je to uopšte ludilo u konvecionalnom smislu riječi?!

Nije Hitler bio nikakav stvaralac, zna se ko je stvaralac, čak nije ni rodio s obzirom da se ne zna da je imao vlastitu djecu. Bio je klasični sužanj destrukcije ogromnih srazmjera. Nije bio ni sinonim zla, po mom mišljenju više utjelovljenje istog.

Objavio/la NOISe prije 8 godina 9 mjeseci #

Ma, izdanče, da nije ovako za*ebana tema u pitanju još bih se nasmijala tvojoj dosjetki u vezi s ovim oko pornića.
U ovom dijelu ima smisla: "Kako su Mojsijevci skloni bili i jesu da cistocom zraka vladaju a magarce i njihove metamorfoze i praskove drze pod kontrolom to se i hitler-cic ,u vidu praska i smrada magareceg , zazelio svjeze have da jasno zajolda nebeskom silom.".

Nekako ne mogu o ovoj temi razgovarati s tom primjesom sarkastičnog humora, ne mogu i da želim. Iako, učila sam, stadij u koji čovjek ulazi nakon grozomornih iskustava i nepravde, a da bi sačuvao mentalno zdravlje, je često baš taj - sarkastični, nerijetko i crni humor.

Usretno, hvala Bogu :-) Samo najavila sam kraj porodiljskog i vraćanje na posao, u nove radne pobjede. Ovih dana će to biti. Pjeva u našoj kući kći bosanska ima već skoro godinu :-)

Pozdravljam te.

Objavio/la NOISe prije 8 godina 9 mjeseci #

@tramvajsexualac... Hahahaha, ma ja, u sridu ti, kratko i jasno. Saglasna, i meni se postmoderna, uglavnom, (z)gadi.
Iako, hmmmm, ova me je natjerala na razmišljanje, puca asocijacije 100 km/h, natjerala me je da razgovaram sa (ne)djelom, htjela na htjela. Pa, bilo to psovanje, iziritiranost, pokušaj traženja smislenog i dobroćudnog cilja postavke, otriježnjene pouke.

S postmodernom instalacijom koja ti se u izložbenom prostoru ukaže k'o nezanimljiva zgrada na sred ulice ili izvaljena wc šolja mnogo je lakše, stoga je manje opasno. Ovdje ima nešto, stoga je više opasno ili mi nemamo sposobnost pojmiti viši, dobri, poučan cilj...

Objavio/la NOISe prije 8 godina 9 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: