Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Ekumenizam

post objavio/la vasionka prije 8 godina 11 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Imal Reisa ovdje? Ništa bez Reisa... :D

Objavio/la tramvajsexualac prije 8 godina 11 mjeseci #

Rekla bih da da;-)

Objavio/la NOISe prije 8 godina 11 mjeseci #

naravno da ima i predstavnika Islama, jer ovo je "sastanak" svih vjerskih poglavara, jedino sto ti mogu reci da je tekst fenomenalan, da pozelim da te upoznam jer mi imponuju pametne zene, a o temi sam znala i ranije "dosta" jer godinama pratim..... a pogotovo sto mi je prethodni Papa bio drag i blizak )iako nisam vjernik, samo mjesto Asissi je vec posebno i bili smo nekoliko puta na marsevima mira koji su bili organizovani za Bosnu. Inace S. Francesco di Asissi je "omiljni"svetac kod Italijana...oprosti ja ti nabach svega pomalo ali je tekst toliko kompletan da nema mjesta komentarima a ja se rasirila....;)

Objavio/la magnolija57 prije 8 godina 11 mjeseci #

@magnolija57... Hehehe, vjerujem da je tramvajsexualac znao da će i ovaj samit, između ostalih, okupiti i predstavnike islamske vjeroispovijesti na najvišem nivou. Mi smo ovo oko reisu-l-uleme IZ u BiH malo interno, vezano je za jedan moj raniji komentar na njegovom bloggu.

Ihh, ihh komplimenata, a ne znam ih primiti nekako:-). Voljela bih i ja tebe upoznati magnolija.

Vidiš, ja nisam imala neki odnos spram prethodnog pape, vjerovatno zato što o ovoj i sičnim temama nisam razmišljala intenzivnije. Kažu da nije umjesno upoređivati ljude, ali mi je definitivno bio nekako intuitivno bliži od sadašnjeg pape. Voljela bih vidjeti Assisi, zapravo cijelu Umbriju:-)
Nisam znala da je Sveti Franjo Asiški jedan od omiljenijih kod Italijana ili "najomiljeniji", hvala na informaciji. Gledajući onako izvana, iz bosanske perspektive, franjevci su moj najdraži katolički red, ako ih, recimo, uporedim sa jezuitima ili dominikancima; nekako su svećeništvo iz naroda i okrenuto narodu, narodnom, a da ne naglašavam koliko su dobra učinili za očuvanje kulturno-istorijskog blaga Bosne i Hercegovine.

Nemoj tako, nisi se raširila. Volim čitati tvoje komentare, a i dogodovštine na tvom bloggu;-)

Objavio/la NOISe prije 8 godina 11 mjeseci #

tek su mi se naknadno upalile lampice na moju brzopletu potvdu da ce i predstavnik Islama biti, ali sta ces ponekad i reagujem kao profa:)...Umbria je prelijepa i ne nosi dzabe ime "pluca Italije", blaga zelena i surova u isto vrijeme sa kontinentalnom klimom s;ocnom nasoj, radila sam u Perugi 15 god, te imala tu srecu da je bas onako dobro posjetim....Papa Paolo II je jos uvijek omiljeni Papa u Italiji, faktcki sa onim svojim teskim slovenskim naglaskom (koji svi imamo) i greskom u izgovoru rijeci za vrijem prvog pojavljivanja, kupio je Italijane i katolike, ima i stvari koje mu niko ne oprasta ali u svakom slucaju bo je revolucionar, putnik i Papa buono (dobri), onaj sok koji smo svi zajedno dozijeli kada je umro vdjela sam samo jednom kada je umro Tito, i svaki dan sam isla da vidim izvjestaj iz bolnice..... A stavka svetaca u Italiji je nesto posebno jer svi nose slicice u novcanicima, u automobilima, drze kod kuca i San Francesco d'Assisi je omiljen, ima i Padre Pio kojem se pripisuju razne cudotvorne moci, veoma je omiljen. O katolickim redovima vjeruj mi znam pomalo jer sto bi rekla moja mama svi su veci ktolici od Pape, pa se tako kod nas ili Njemackoj vise drzi do redova , nego u Katolickoj Italiji.

Objavio/la magnolija57 prije 8 godina 11 mjeseci #

Hehehe, imam i ja taj "profa sindrom", al' da sam bar profa uopšte, pa hajde i nekako, hahahaha
Nadam se da ću sa svojom porodicom posjetiti Umbriju jednom, onako što detaljnije je moguće, nalazi se na spisku želja uz mnogobrojne druge destinacije. Eh, kako samo skromno:-)
Ti si bila tamo u vrijeme smrti Ivana Pavla II (ili ispravnije papa Paolo kako ti navodiš) pretpostavljam, pa je i bilo prijemčivije da osjetiš taj šok. Ja ga nisam osjetila, kao što nisam bila dovoljno velika ni da osjetim šok kada je Tito umro. S ove distance i s ovim u glavi čime "raspolažem" čuvam se od "šokova koje okolina imputira", posebno kada je riječ o smrti bilo kojeg čovjeka koji nije dio moje porodice ili moj prijatelj. Ne znam dovoljno o prirodi i učincima djelovanja pape Ivana Pavla II da bih mogla suditi da li je bio istinski revolucionar ili ne, ali i sa ovo malo informacija znam da je bio otvoren i dobronamjerno spreman na razgovor. I to je nešto, može biti i nešto mnogo, zavisi od okolnosti. Nisam nešto pobornik kulta ličnosti, imam neku odbojnost, posebno ukoliko takva ličnost dolazi iz moćnih institucija.
Za tu situaciju oko omiljenosti svetaca u Italiji, oko njegovanja kulta svetaca zaštitnika znam, imala sam se priliku upoznati s tim u vrijeme kada sam nekih 15-ak dana boravila u jednoj porodici u Rovigu.
Može biti ovo oko redova, ja sam to navela onako iz bosanskohercegovačke perspektive s obzirom da nisam katolkinja, a ponovo jako poštujem djelovanje franjevaca kroz vijekove na našem tlu.

Objavio/la NOISe prije 8 godina 11 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: