Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Izmišljena vrijednost će svakako pući poput balona od sapunice

post objavio/la vasionka prije 9 godina 7 mjeseci na blogu ∇a§IONia

Komentari na post

 

Otišo i ja i podigo -7 markica kolko imam duga na računu.
Irci su blesavi.

Baš se pitam šta bi bilo kad propo ojro, šta bi mi sa ove naše valute? :D
Bil se vraćali na one naše stare dinare? :D

Objavio/la tramvajsexualac prije 9 godina 7 mjeseci #

Meni je uvijek nekoliko pfeninga na računu (kažu za održavanje istog) kad podignem platu i to istog dana kad mi legne. Imah omanji verbalni okršaj sa službenicom Raiffeisen banke kad se usudih ODBITI da mi stari račun pretvori u plastičnu karticu, jer sam mijenjala lične podatke pa sam to morala prijaviti banci (odnosno otvoriti račun u skladu s novim ličnim podacima).

Vidiš, interesantno ti je ovo pitanje o sudbini KM u tom slučaju. Ovo piše na web portalu Centralne banke BiH: "Centralna banka Bosne i Hercegovine održava monetarnu stabilnost u skladu s currency board aranžmanom (1KM : 0,51129 EURO), što znači da izdaje domaću valutu uz puno pokriće u slobodnim konvertibilnim deviznim sredstvima po fiksnom kursu 1 KM: 0,51129 EURO.". S jedne strane podržavam ne mijenjanje jednog od najrigidnijih monetarnih sistema u svijetu kakav je naš (currency board) s obzirom da osigurava puno pokriće u nekoj stranoj valuti naše valute što je, ipak, jako negativno sa stanovišta privrednog razvoja jer mnoge zemlje dio svojih deviznih rezervi stalno investiraju u razvoj, a ne da im samo stoji na nekom računu kao što je kod nas slučaj. S druge strane, ako propadne euro...? Šta reći nego: Pukli smo!
Dodatno.

Objavio/la NOISe prije 9 godina 7 mjeseci #

Ako pukne euro, a veliki su izgledi, ja iskreno ne vidim spas za KM.

Objavio/la poligraf-off prije 9 godina 7 mjeseci #

Bilo bi spasa da se hoćemo okaniti sada tako popularnog "evrooptimizma" (promovisaše nam sada taj termin, predviđam mu količinu jezičke upotrebljivosti u praksi poput neprevaziđenog termina "implementacija"), imenovati board stručnjaka koji bi napravili moguća scenarija kolapsa eura, te dali rješenje (uz više alternativnih) o presvičavanju na vezanje konvertibilne marke za neku drugu stranu valutu. Ili, zašto bježati od kupovine zlatnih poluga? Uz dobro analiziranje i vremensko planiranje na kupovini zlata (koje bi uzelo ulogu osiguranja naše kompletne valute) naša država može čak i zaraditi, ili se varam?

Objavio/la NOISe prije 9 godina 7 mjeseci #

haha...sto bona "vasa drzava" .Mogla si navesti i titulare te nekojake drzave.
ha joooj...dokle je doslo prisvajanje.

nego...nesreca je to...nesreca.Mislim taj nihilisticki opticaj u Bosni
I...manje sikirancije.Zbog onog zlata u tebi.Jes' cula?
Pozdrav

Objavio/la pisi...gost prije 9 godina 7 mjeseci #

bemti.. i šta ćemo sa zlatnim polugama..? :/ (jedino da se još opamprčimo po ovijem tvrdijem glavudžama, možda ipak pomogne da dođemo tobe..)

Objavio/la trbuhomzakruhom prije 9 godina 7 mjeseci #

Titular naše države je narod bosanskohercegovački kojeg zastupaju institucije Bosne i Hercegovine.
"Nihilistički opticaj" u Bosni je mnogo manji, još uvijek, od onoga u zemljama Zapada i to će, duboko vjerujem, uvijek biti tako, na svu sreću.
Nema zlata u meni, ima čarobnog fluida.
Ništa sikiracija:-)
Otpozdrav.

Objavio/la NOISe prije 9 godina 7 mjeseci #

@trbuhomzakruhom... Doći će vrijeme kada nam nikakvo zlato neće trebati (poredak nam to neće nametati) svakako, a tada ćemo svi (što oni što su već došli, što oni što nisu) doći tobe. Gdje žuriš?

Objavio/la NOISe prije 9 godina 7 mjeseci #

da, malo sam nestrpljiv izgleda..
Nek dođe makar šta, mislim i te poluge valjda nisu loše, ne bih znao reći.. Samo bi morali zbavit one vrećice umjesto novčanika - cool ko na Divljemu Zapadu! :)
Neđe sam pročitao da je Amerika nekih 60-ih imala podlogu u zlatu za svaki štampani dolar, a poslije su odustali od toga i polako počeli tonuti u dubioze.. Pade mi napamet Ante Marković, on je znao oko tijeh valuta, možda bi njega mogli priupitat..
I još samo da osmislimo akciju..

Objavio/la trbuhomzakruhom prije 9 godina 7 mjeseci #

Hahahaha, e za te vrećice i zlatnike bi se trebali vratiti u vremenu daleko prije wild wild westa:-)
Marković se presvičao na mini hidrocentrale, instalira ih po Bosni s nekom italijanskom firmom. Dakle, sa teorije u vezi s valutama prešao je na keš u praksi;-)
Ja je vala ne osmišljavala, mislim nikakvu vrstu akcije, ja b' na staru dobru trampu da ikako može.

Objavio/la NOISe prije 9 godina 7 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: