Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

:)

post objavio/la Neunistiva prije 2 godine 6 mjeseci na blogu Čovječje vrste kći

Komentari na post

 

"Još kaže da joj se čini da ja nisam došla zato što bih htjela nešto mjenjati, već sam došla kod nje da me ona nauči kako da sve zadržim u stanju ovakvom kakvo jeste, a da me ne boli i ne uništava."
- I moja doktorica (koja nije psiholog) je meni rekla ovo gore.

Objavio/la kurtizMama prije 2 godine 6 mjeseci #

To je kad u suštini čovjek ne zna šta bi ni kako bi mjenjao.
Pa ono, de nek bude ovako kako jeste, samo ako može ikako da me to ne tišti.

Objavio/la Neunistiva prije 2 godine 6 mjeseci #

slučajno sam nabasao na ovaj post tokom dana i razmišljam da li da ovo napišem. odlučio sam da ipak podijelim svoje davno iskustvo, jer postoji mogućnost da neću sklopiti oči do ujutro ako ovo ne otipkam.

bivša djevojka je imala vrlo sličan problem sa majkom što si opisala. ne mogu zaključiti dubinu problema u tvom slučaju, no ovo što sam pomenuo je bilo prilično duboko, toliko duboko da je vremenom počelo zadirati u svaku poru, kako njezinog, tako i mog života.

prvo je počelo od sitnih stvari. mada, ne bih to okarakterisao tek tako sitnim stvarima, već kao podmukle i ciljano servirane, ničim izazvane riječi da bi se napravila šteta. kako je veza postajala ozbiljnija, tako sam i ja shvatio da odnos između nje i majke nije samo nezdrav, već da je školski primjer manipulacije, maltretiranja, psihičkog zlostavljanja, i to sve u svrhu toga da je majka isključivo zadrži za sebe.

veza je, logično, propala, unatoč tome što je više godina u pitanju, i veza je bila zaista, ali zaista ozbiljna, te nije postojao trenutak dosade... u bilo kojem smislu. nešto kasnije, poslije prekida, saznao sam da je djevojka zavšrila na psihijatriji, dijagnosticiran joj je šizoidni poremećaj i na teškim je lijekovima. još uvijek me fascinira kako tako dobra, jaka, samosvjesna, strastvena i nevjerovatno pametna osoba nije uspjela vidjeti gdje to sve vodi i koliko si štete je pravila. niko ne zaslužuje takvo nešto.

možda je tako kako kažeš, teško je pokazati zube osobama koje voliš, odnosno od kojih očekuješ ljubav. no ono što je još apsurdnije u svemu pomenutom je da djevojka nikad nije dobila ni najmanji tračak ljubavi od te žene, a opet je iznova i iznova očekivala nešto, ma šta joj je ružno urađeno. djelimično sam i ja kriv što nisam pokazao zube u trenutku kada sam trebao, već sam nastavio da se žrtvujem i tako sam kompenzirao sve te ružne situacije nauštrb sebe, za dobrobit veze.

smatram da čovjek treba prvo misliti na sebe. dijelom iz nesebičnih razloga, jer ako misliš na sebe, možeš onda paziti osobe koje voliš. nisam mislio skoro nikako na sebe, i postoji mogućnost da sam zbog svoje nesebičnosti i manjka sebičnog, sopstvenog interesa, kriv za loš krajnji ishod. dijelom iz sebičnih (normalnih) razloga, jer ako ne mislimo na sebe, neće niko ni misliti na nas. ne iz nužno loše namjere ili sebičnosti, već zbog toga što osobe, ma koliko da nas vole, ne mogu misliti na načine koji su svojstveni isključivo nama.

misli na sebe. koliko god surovo zvučalo, ne duguješ nikome ništa i nemaš obavezu prema bilo kome. sve što uradiš ili ne uradiš je rezultat tvoje (dobre) volje.

Objavio/la eryri prije 2 godine 6 mjeseci #

Pa mislim da jest u pravu, niko se ne voli mijenjat, svi bi mi ostali isti ali da nelagodni simptomi prođu.

Objavio/la Tvornicar prije 2 godine 6 mjeseci #

Konačno o pravoj temi, no ima tu još jedan dublji nivo, sloj zakopan ispod. Uvjerena sam da je tu najsnažnije projiciranje tvoje majke na tebe, ona ga naravno nije osvijestila, sumnjam da si ga i ti osvijestila u potpunosti. Koja je osoba u vašoj užoj porodici tvoju majku povrijedila najviše i zašto? Interesantno je da to ne mora biti, i uglavnom i nije, objektivno mjerljivo najsnažniji čin izdaje ili čega li već, nego događaj/doživljaj koji je ona za takav osjetila. Mislim da se iza ovoga pitanja krije vrlo važan odgovor.

I drugo, dok pišem ovaj komentar, sjetila sam se, ni sama ne znam zašto, valjda intuitivno, jednog teksta koji si relativno davno objavila i u kojem si, kroz crticu, provukla crvenu haljinu i bolnički krevet. Mislim da ćeš znati o čemu se radi. I to je, zbog nečega, jako važno.

Pokušavaš pobjeći od modela, oklopa žrtve, koji tvoja majka projicira. Oklop žrtve je, po meni, nešto najteže od čega je savršeno mentalno, osjećajno i intelektualno sposobnom i zdravom pojedincu pobjeći. Ako se oklop žrtve tvoje majke krene preispitivati (i) od strane tebe, to će za nju biti nova izdaja i ti to znaš. Ali, Neuništiva, izgleda da ni ona prva izdaja, o kojoj sam govorila u prvom pasusu, nije bila objektivno mjerljiva izdaja, a posebno nije tvoj nepristanak na projiciranje oklopa žrtve s tvoje majke na tebe. Pride, čini mi se da imaš u sebi dosta jak muški princip, posebno u ponašanju (i to je povezano sa majkom), pa to dodatno pravi rascjep na skali između projiciranog oklopa žrtve i željene slobode na način muškog principa.

Svašta bi se ovdje moglo pisati, ali neka to bude to.
Odlično je što si krenula putem osvješćivanja uzroka svojih stanja uz stručnu pomoć. Uvjerena sam da ćeš izdržati (izdržljivost nekako vežem za tebe), da ćeš zbog te izdržljivosti pobijediti i da ćeš postići svoj ekvilibrijum koji će te zaista dovesti u stanje da možeš veoma lagano i precizno pomagati drugima na temelju svoga ogromnog iskustva.

Objavio/la vasionka prije 2 godine 6 mjeseci #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.