Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Reisu-l-ulema, poglavar svih muslimana BiH, u telegramu saučešća ambasdorici Republike Francuske:

post objavio/la jasanstav prije 5 godina 6 mjeseci na blogu Pozor: Jasan stav!

Komentari na post

 

Dobar govor, ali toliko uvijen, što je jasno, mora se biti žongler da bi se održao neki balans između nepomirenih ideja. Zapad /kršćanstvo/ neće prihvatiti Muhammeda, a.s., a Istok/islam/ srećom ne zavisi od muslimana :)

Objavio/la Lovica prije 5 godina 6 mjeseci #

Zapad nema veze s izvornim krscanstvom...kao sto ni mi cesto nemamo s Islamom. Zapad i ne mora prihvatiti Muhammeda, a.s. Dovoljno je sto su prihvatili muslimane.

Nisam siguran da su nam zaista nepomirene ideologije. Mislim da je veci dio njihovih i nasih ideja identican. Da ne bi ulazili duboko u temu, uzmi samo njihovih 10 zapovijedi kao primjer: Bog je samo jedan, ne radi svetim danom, postuj roditelje, ne ubij, ne cini blud, ne kradi, ne lazi, ne pozeli sto je tude.

Zasto se ja tih ideja ne bi mogao pridrzavati? Jesu li stvarno toliko razlicite od nasih? Vjerujem, mada ne pripadam njima, da sam bolji krscanin od mnogih krscana. Isto kao sto ima postenijih ljudi medu njima nego medu nama.
Ti u Iranu, Saudijskoj Arabiji ili nekim drugim arapskim zemljama ne mozes ziviti kao krscanin…zakon jednostavno ne dopusta…ali kao musliman mozes ziviti bez problema u svim zapadnim zemljama.

Problem je najveci u tome sto mi stalno naglasvamo sve ono sto nas razlikuje. A oni sto se najmanje drze svojih propisa najglasnije traze neka dodatna prava.
Zivimo u globalizranom svijetu i danas vise i ne mozemo jedni bez drugih. Zato bi se trebali drzati onih tacaka koji nas ujedinjuju i jedne drugima priblizavaju.

Objavio/la jasanstav prije 5 godina 6 mjeseci #

Ma ko je rekao da u Iranu i u Saudijskoj Arabiji krscani ne mogu zivjeti? Hajd mi daj te primjere, jer ja očito kasnim sa informacijama. U Iranu sam bila, crkve i bogomolje svih religija vidjela, čak i vatropoklonici imaju svoj hram, mjesto na kojem su se nekad prinosile ljudske žrtve, mjesto na kojem oni i dan danas obožavaju - Vatru. Stoga mi je ova tvoja tvrdnja upala jako u oči, jer je netačna i produkt je zapadne propagande. Sigurno je da ima primjera neživota ili narušavanja ljudskih sloboda, ali gdje ih nema? Zar Amerika nije zemlja snova? A zar se u njoj u posljednjim godinama nisu desili najveći primjeri nasilja nad pojedincima i zar Amerikanci prvi nisu posegnuli za silom i oduzimanjem osnovnih sloboda? Arapski svijet je upravo poznat po tolerantnom odnosu spram nemuslimana i svaka Islamska država u svome zakonu njih tretira kao Zimmije (štićenike) gdje im se garantiraju sva prava. Voljela bih da mi argumentirano potvrdis svoje misljenje, jer ja naprosto nisam u toku.

Što se tiče ideja kršćanstva i islama, jasno je da je Islam potvrdio sve Objave i sve ono što je ostalo od izvorne Objave u Bibliji, Kur'an je potvrdio, modifikovao, usavršio. Dakle, nije problem muslimanu razumjeti temelje kršćanstva, problem je kršćaninu potvrditi temelj Islama - šehadet. I tu je sva razlika i iz nje proizilaze svi nesporazumi. I apsurdi međureligijskih dijaloga.

Preporučujem ti roman "Put u Mekku", Muhammeda Asada, bolje ces razumjeti arapski svijet i njegov odnos prema nemuslimanima... To je autobiografski roman koji me je oborio s nogu prije desetak godina...

Objavio/la Lovica prije 5 godina 6 mjeseci #

Znas li slucajno sta se u Iranu desi s osobama koji pozivaju druge da budu krscani? Po zakonu se kaznjavaju Muslimani koji konvertiraju...cak se moze izreci smrtna kazna za one koji zele biti krscani. Po iranskom zakonu samo Armenci i Asirci smiju to biti. Ali se i oni u svakodnevnom zivotu diskriminiraju, proganjaju i samo zbog "pogresne" vjere se drze u zatvorima.
Dok su u zatovrima nemaju pravo da se konzultuju s advokatima.
Pisao sam cesto o Iranu na ovom blogu...evo nekoliko staijih postova:
http://jasanstav.blogger.ba/arhiva/2011/06

A jesi li znala da u S. Arabiji nema niti jedna crkve. Krscani su prisiljeni da se u stanovima mole Bogu onako kako oni to zele. Ali i kod kuce zene i muskarci ne smiju se moliti skupa u jednoj prostoriji. Osim toga je tiskanje a i uvozenje biblije je zabranjeno zakononom.

Raspolazem mnogim informacija vezane za ovu temu. Ako te zanima, rado cu ti ih dostaviti.

Znaci mi razumimo krscane...a oni nas ne mogu razumijeti. Zanimljiva teorija. Ja licno mislim da nije tacna.

Hvala za preporuku. Putovao sam cesto kroz arapske zemlje...ali moram priznati da ih u zadnje vrijeme izbijegavam.

Objavio/la jasanstav prije 5 godina 6 mjeseci #

Mislim ipak da sa dosta predrasuda pises o ovoj temi. Zakonom je zabranjeno misionarstvo i Šeriat ima propis za one koji se odmetnu od islama i ja to mogu razumjeti. Zapadni um tesko to moze razumjeti. Voljela bih konkretne primjere krsenja osnovnih sloboda, a da te iste torture nisu trpjeli i muslimani u nemuslimanskim zemljama. Ili je normala da ja sa hidzabom ne mogu ostvariti osnovno pravo na obrazovanje i to niko ne smatra krsenjem ljudskih prava? Drago mi je da u Saudijskoj Arabiji nema ni jedne crkve i ne treba tammo ni da je bude. Razumjeli se mi ili ne razumjeli. :)

Arapski svijet ne treba izbjegavati, treba ga pokusati shvatiti i obuhvatiti srcem. Taj spoj pustinje i života je fascinantan i mislim da je samim tim i geografija duše tog naroda fascinantna bez obzira na uspavanost i letargiju.

Objavio/la Lovica prije 5 godina 6 mjeseci #

Konkretne primjere cu ti jos poslati. Iskreno da ti kazem, od svega toga je meni licno najgore sto se negira holocaust u Iranu. Mislim da je to cinjenica a ne predrasuda.

Poredis diskriminiranje manjina arapskog i zapadnog svijeta. Priznajem da se i na zapadu krse osnovna ljudska prava. Ali ne mozemo nase greske oprvdati tudim promasajima.

Zar se Islam ne temelji na pravdi, dobrocinstvu, samilosti i mudrosti? A to ja ne prepoznajem u arapskom svijetu.

U pravu si…Islamsko pravo ima propis za one koji se odmetnu od islama. Ali se to pravo tumaci na razne nacine. Ja takoder pronalazim opravdanje u istom tom pravu za svoje stavove. Da budem konkretan:

1. “U vjeru nema prisile“ !
Mislim da nije dozvoljeno upotrijebiti nasilje prilikom pozivanja u vjeru.

2. “a Put ispravnosti se raspoznaje od zablude. Ko ne vjeruje u đavola, a vjeruje u Allaha – taj se najčvršćeg prihvatio užeta! Tom užetu nema prekidanja! A Allah sve čuje i sve zna.“

Sto s jedne strane znaci da se mozemo prihvatiti vjere samo ako vjerovanje nije prihvaceno prisilno….a s druge da onaj koji je navodno konvertirao nikad nije ni bio vjernik musliman…pa zasto bi ga onda uopste kaznili?

3. O tolerantnosti, uvazavanju i postovanju osoba druge vjere svjedoce ove rijeci:
“A ti Putu Gospodara svoga pozovi mudrošću i savjetom lijepim i s njima ti raspravljaj na način najljepši!“

4. Zabranjeno je muslimanima uznemiravanje onih koji ne vjeruju u objavu:
“Ne psujte one koje mnogobošci, mimo Allaha, prizivaju, da ne bi i oni psovali Allaha iz odmazde i neznanja!“

5. "O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa."
Pored jednakosti zene i muskarca mozemo ovdje saznati da smo Njegovom voljom i odlukom razliciti. Pa ako je On tako odlucio, zasto onda mi nasilno branimo ljudima da budu drugaciji od nas?

6. I na kraju jos nesto sto ja licno cesto spominjem u dijalogu:
„A da je Allah htio, On bi vas sve jedne vjere stvorio, ali je On htio da vas iskuša, u onom što vam je objavio. Zato, u dobru se natječite, Allahu ćete se svi vratiti.“

Objavio/la jasanstav prije 5 godina 6 mjeseci #

@jasanstav pratim sve tvoje prepiske, poslije postova, i zaista mi se svidja tvoja smirenost i nacin na koji iznosis svoje misljenje... I iz svake tvoje prepiske moze se prepoznati zelja za mirom, postovanjem prema svim ljudima drugacijim od tebe, jer bez obzira sto mnogi koji komentarisu pripadaju tvojoj religiji, ipak se razlikuju od tvog vidjenja svega sto se desava i sto se desavalo u svijetu. Vec dvadeset godina se pitam: "Gdje se izgubise Muslimani iz Bosne i Hercegovine, specificni, ne samo u Europi, nego i u svijetu? Gdje zalutase i sto trce za necim sto nikada nije bilo bosansko-hercegovacko?" Slazem se s tobom da na Zapadu svaki musliman moze da ziivi bez problema i da uspije na svim nivoima u svom "malom zivotu". Eto, ja zivim u gradu na cijem je celu musliman, gradonacelnik i krscanima, nije smetalo kada je umjesto na Bibliju, polozio ruku na Kuran zaklinjuci se da ce postovati zakone ove drzave i gradjane, koji mu dadose svoje glasove. Njegovo ime je Nahid Nenshi i dovoljno ie da samo "zaguglate" i da se uvjerite da je Zapad za sve ljude i vjere, kao i moja Bosna (ja nikad od Bosne ne odustajem)!

Objavio/la jasamizbosne prije 5 godina 6 mjeseci #

Vjeru je zaista modifikovao i "usavrsio" Muhamed.
mir s vama

Objavio/la Gost_966 prije 5 godina 6 mjeseci #

Ti iz Bosne

Hvala ti za tople rijeci!
Ja ovdje reagujem na argumente drugih blogera. A ti argumenti su cesto prividno u korist islamskog svijeta… a ja vam ipak zelim skrenuti paznju na neke druge ili neke dodatne cinjenice. Meni je zao sto na ovom blogu nekad zastupam zapadnjacke stavove. U sustini ne razmisljan tako jednostrano kao sto vam se to mozda ovdje cini. Ali vidim da vam ne moram puno pricati o promasajima Zapada jer ih mnogi drugi vec spominju. U razgovorima s osobama sa zapada reagujem obrnuto, pa odgovarajuci na njihove tvrdnje o islamskom svijetu, koje su obicno obojene predrasudama, ja im se sigurno ponekad cinim kao islamski fundamentalist.

Nema puno dzravljana BiH, a nema ni Bosnjaka. Trebamo biti slozni, makar i bili ponekad suprotnih misljenja. Bitno je da mi razgovaramo i da se dogovaramo.
A niti na zapadu, niti na istoku …a ni na sjerveru ili jugu … mirnom suzivotu nema alternative. Zivot izmedu muslimana i krscana moze biti ili miran…ili ga nece nikako biti.

To za gradonacelnika je bas zanimljivo. Pa i najmocniji covjek ove planete, gospodin Obama, ima muslimanske korijene.

Dragi goste,

vjera je savrsena sama po sebi. Samo je mi obicni smrtnici ne mozemo shvatiti u potpunosti. Zato je odabran nas Poslanik da bi nam Boziju rijec jos jednom prenjeo i objasnio.
Mir sa s tobom i mir svima

Objavio/la jasanstav prije 5 godina 6 mjeseci #

Uvazeni Prijatelju,
Hvala ti na posvećenom vremenu koje si izdvojio na ovu prepisku.
Predosjećam da će moj komentar biti umoran, jer su ovakve rasprave prisutne u društvu u svakom vremenu i uvijek ima razloga za kritiku i samokritiku. Umoran će biti i zato što smo mi muslimani, volimo svoju vjeru, ali pokušavamo da iz svojih uglova da damo svoje mišljenje o manifestiranju te vjere u stvarnom životu. A svarni život se odvija svakog trenutka, pločnici odzvanjaju koracima, lepet ptičijih krila siječe zrak...radio i televizija donose habere iz cijeloga svijeta...a misao - ona se sažima. Pa se otima. A samim tim se i mijenja.
Svijet je, grubo rečeno, podijeljen na dvije pole.
Onu koja prihvata Boga, živi u miru s Njim, kojoj je sve prožeto Božanskim i samim tim sve je podjednako bitno, vrijedno pažnje, truda, divljenja - ponajviše Čovjek - vrhunska kreacija Uzvišenoga Boga. (Lekad haleknel-insane fi ahseni takvim. - Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem. Et-Tin:4) Dakle, onaj koji svjedoči ovakvu zbilju, naći će načina da sagleda sve pojave na svijetu, da pokuša odgovoriti na njih, ali isto tako će se truditi da upozna Božiji zakon koji je s Neba spušten na zemlju, kako bi čovjek gospodario zemljom i kako bi mu taj zakon omogućio da to zaista i bude izvodivo. Zbog čega je onda toliko nesklada upravo u onim društvima koja su prozeta takvim zakonima? To je osnovno pitanje za ovu polovinu svijeta.
Druga polovina je ona koja nastoji i trudi se da odvoji vjeru od javnog života, da potisne Boga u drugi plan, ili da ga potpuno izbaci, protjera u nepostojanje, a da u prvi plan postavi Čovjeka kao Biće po sebi, samodovoljnog, koji je Centar sveukupnog toka. Nauka se koristi u tu svrhu. Osnovno pitanje za ovu polovinu bi bilo kako dokazati prvoj polovini nepostojanje.
Kada se spoji u cjelinu, Svijet postaje ovo što danas mi svjedočimo.
Sad ja pokušavam da sa tvoga aspekta posmatram svijet, da nađem opravdanje za kritike...I nije mi teško naći bezbroj kritika, evo, u Bosni, dovoljno je malo zagrebati ispod površine i naći sliku svijeta u malom, naći ljude koji zloupotrebljavaju Boga i vjeru za svoje sitne i niske ciljeve, naći one koji šire netrpeljivost, koji djeluju sa pozicija polupismenih, koji se bave potpuno nebitnim pitanjima. Ali isto tako, naći ljude širokoga duha, koji su posvećeni promoviranju vrijednosti, tolerancije, suživota. Naći i one koji se svjesno bore protiv suživota, koji su rušilački orijentirani, zadojeni mržnjom, nacionalizmom, možemo reći i fašizmom, ali egzistiraju, čak javno djeluju i takvo im djelovanje prolazi.
Ponekad se teško orijentirati.
Poredim sve moguće, sve postojeće i sve prošle primjere kršenja osnovnih ljudskih prava, a koja su kršena na konfesionalnoj osnovi. Poredim, pa makar to bio samo jedan musliman u odnosu na dva miliona nemuslimana. Jer jedan čovjek je čovječanstvo. Kao što je kap -okean. Zašto baš poredim samo muslimane - to je ustvari osnova naše prepiske - plemenita i časna ideja islama se zloupotrebljava na zemlji, ispaštaju nevini ljudi, ni krivi ni dužni, svaki od njih je rana na mome srcu i za svakoga od njih cu radije u progon nego stati na stranu onih koji su otvoreni neprijatelji ili vjesto maskirani neprijatelji koji nam prilaze u liku prijatelja i sofisticiranim metodama nas okrenu protiv nas samih. Tu leži osnova moje kritike protiv muslimana, ali ona zahtijeva dosta truda, rasprava, dokaza, argumenata. I nije usmjerena da bude ulizivačka.
Moje srce grli cijeli svijet i sve ljude. U iskonu kao što je grlilo. Ali, moramo misliti i biti svjesni da postoji zlo koje se širi zemljom i naseljava u ljudska srca. Moramo se suprostavljati zlu.
Obaveza naređivanja dobra i odvraćanja od zla jedan je od osnovnih zadataka Čovjeka kojim ga je zadužio Uzvišeni Bog:
وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići. (Ali Imran, 104)

لَيْسُوا سَوَاءً ۗ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ أُمَّةٌ قَائِمَةٌ يَتْلُونَ آيَاتِ اللَّهِ آنَاءَ اللَّيْلِ وَهُمْ يَسْجُدُونَ
يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَأُولَٰئِكَ مِنَ الصَّالِحِينَ
Ali, nisu svi oni isti. Ima ispravnih sljedbenika Knjige koji po svu noć Allahove ajete čitaju i mole se; oni u Allaha i u onaj svijet vjeruju i traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju i jedva čekaju da učine dobročinstvo; – oni su čestiti; (Ali Imran, 113-114)

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ
A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju...(At-Tewba,72)

لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَىٰ لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُوا يَعْتَدُونَ كَانُوا لَا يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ ۚ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ
Jezikom Davuda i Isaa, sina Merjemina, prokleti su oni od sinova Israilovih koji nisu vjerovali – zato što su se bunili i uvijek granice zla prelazili: jedni druge nisu odvraćali od grješnih postupaka koje su radili. Ružno li je zaista to kako su postupali! (Al-Ma'ide, 78-79)

Nema prisile u vjeru. Posebno od strane muslimana prema nemuslimanu. Tu ne treba raspravljati.
Pravi put se jasno razlikuje od zablude. Kur'an je Knjiga sa jasnim i manje jasnim uputama. Moramo proučavati Kuran, tumačenja koja su nepromjenjiva i ona koja se mijenjaju protokom vremena - mislim da upravo na ovim promjenjivim tumacenjima niču najveće razlike među muslimanima u prihvatanju i razumijevanju svijeta u kojem žive ( sa svim modernim izazovima). Manje jasne upute su pojasnjene Sunnetom i praksom Poslanika,s.a.v.s.
Prilagođavanje je dozvoljeno tamo gdje nema preciziranih zabrana ili dozvola za određeno djelovanje. Musliman mora biti širok i djelovati tako, ali isto tako Allahova Riječ mora biti iznad njegove. Kada se ponasamo suprotno, moramo prihvatati posljedice takvog djelovanja.
Koncept islamske države, i Šeriata kao pozitivnog zakona je specifičan i ne mogu sad o tome pisati. Posebno kada se radi o primjeni zakona koji su dosta isključivi. Ovdje se mora prije svega razumjeti prevenciona mjera za djelovanje pojedinaca i grupa. Ali danas ljude boli briga za mjere, oni piče u svom smjeru citirajući i marširajući da što vise ocrne islam i vjerozakon, e da bi opravdali svoje jadno djelovanje u malom radijusu koji zaudara na trulež.

Sve sto si naveo, stoji. Slažemo se. I pomazemo jedni drugima da prosirimo vidike. Mogu razumjeti tvoj polozaj i ponekad dosta liberalne stavove, ali - čovjek zri učenjem i protokm vremena :)
“A ti Putu Gospodara svoga pozovi mudrošću i savjetom lijepim i s njima ti raspravljaj na način najljepši!“

Objavio/la Lovica prije 5 godina 6 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: