Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

post objavio/la jasanstav prije 6 godina 10 mjeseci na blogu Pozor: Jasan stav!

Komentari na post

 

hmmm ima logike, interesantna konstatacija

Objavio/la Ra prije 6 godina 10 mjeseci #

A koga bi pitali?

Objavio/la Gost_3792 prije 6 godina 10 mjeseci #

Koga bi pitali?
Pa, pitajmo prvo sebe: "Kakav sam ja čovjek?"
Evo moga pitanja: "Kome je to cio svijet 'dužan'?"
Svaku sreću, mir i dobro Ti!,hn. :))

Objavio/la hajjenezir prije 6 godina 10 mjeseci #

Htjedoh ovo sebi samo ostaviti kao neki kratki zapis. Ali vidim da vas zanima, pa da objasnim:

Taj ucenjak je bio vec sa 14 godina hafiz. U 32. godini je obavio hadz. On je uvijek tih, blag i cesto je nasmijan. Dobro bira rijeci prije nego sto ih izgovori. Nekad me nekim malim potezom potakne na duboko razmisljanje...a to ne uspijeva bas svakome.
Putovao sam s njim nekoliko dana kroz Andaluziju. Smatram se pocascenim sto je proveo vrijeme sa mnom.
Pricali smo o tome kako je Aja Sofija u Istanbulu danas muzej. Nasilno su je muslimani preuredili u dzamiju a on smatra da treba vratite ljudima sto je njihovo. Rece on: "vratite im hram, dostojanstvo, cast i dio njihove povijesti." Drago je i meni licno sto je Aja Sofija danas muzej a ne dzamija.
A s druge strane je Mezkita u Cordobi nekada bila jedna od najljepsih dzamija u svijetu, a danas je rimo-katolicka katedrala. Zasto se i ona ne preuredi u muzej? Juan José Asenjo, odgovorni biskup, je 2006 godine ponovo odbio zahtjev da se zajednicki koristi taj objekt.
Dosao sam do njegove pismene objave i njegovog cudnog objasnjenja zasto je to totalno nemoguce. Iz tog njegovog odgovora se moze puno zakljuciti. Zato bi trebali nadalje pitati…i pitati…i pitati. Ne moram ja svojoj djeci pricati sta neki nemuslimani o nama misle. Dovoljno je da im procitam tu biskupsku deklaraciju.

U nekom parku u Cordobi smo slucajno naisli na dzamiju. General Franko ju je sagradio muslimanima koji su se borili na njegovoj strani. Tu dzamiju ce vlast narednih godina srustiti. Ostati ce jos samo jedan drugi mesdzid koji su imigranti sami sebi sagradili. A u 11. stoljecu je u Cordobi bilo 600 dzamija i 300 kupalista. Danas nema niti jedne od tih dzamija.

U proslu nedjelju sam bio na misi u jednom spanskom gradu. Znate koliko nas je bilo u crkvi? 10 do 15 ljudi. Pitam se da li su im potrebne tolike crkve?

A opca slika islama i muslimana je u najmanju ruku nezavidna. Zasto smo mi teroristi a Zapad nije? Koje su to zemlje muslimani okupirali, porusili, anektirali? Ko je odgovarao za onu laz da Irak ima nuklearno oruzje? Ko je izumio Krstaske ratove, Holokaust i Inkvisiciju?

KOLIKO JE DZAMIJA U BIH SRUSENO…A KOLIKO SINAGOGA, CRKVI I BUDISTICKIH HRAMOVA? Ko ih je sursio ? Zasto sam ja terorista, fundamentalista ili islamista ? Zasto se ja moram pravdati kad je meni i mom narodu naseno vise zla nego bilo kojem drugom evropskom narodu poslje 2. SR? Zasto ?

Uzmimo tu izreku kao metaforu. Mozda je nekada bolje “slusati nego pricati“. Jer onaj sto puno prica kad tad ce otkriti svoje prave namjere. U dijalogu sa Zapadom bi trebali puno manje pricati, a puno vise slusati i uciti od njih.

Objavio/la jasanstav prije 6 godina 10 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: