Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Arc de triomphe - Trijumfalna kapija

post objavio/la jasanstav prije 8 godina 6 mjeseci na blogu Pozor: Jasan stav!

Komentari na post

 

Negdje sam cuo pricu da Nijemci tokom svoje pobjednicke parade, namjerno nisu htjeli svojom vojskom da prodju ispod Trijumfalne kapije, da ne bi potpuno ponizili francuski narod. Interesuje me vjerodostojnost ovih navoda pa bi volio ako neko zna, da ovu pricu potvrdi ili demantuje.
http://www.youtube.com/watch?v=w60jOouHCL0

Objavio/la katran prije 8 godina 6 mjeseci #

Prvu paradu na toj aveniji su Njemci vec 01.03.1871 odzali. 14. juna 1940. je pod komandom Georg von Küchler ponovo 18. njamacka vojska zauzela Pariz jer je 7. francuska vojska grad bez otpora predala. Parada koja se zatim odrzala, nije bila toliko velika kao sto ju je A. Hitler zamisljao, jer su vojnici, tenkovi i drugo oruzije na frontama sirom Europe bili potrebniji.
Zanimljivo je sto je 27. juna se trebala ponovo odrzati parada Wehrmachta u kojoj je i sam Hitler trebao ucestvovati. Fritz Dietloff Graf Schulenburg i Eugen Gerstenmaier su tom prilikom htjeli Hitlera ubiti. Ali je Führer bio zauzet, pa je paradu jednostavno odkazao. Hitler je samo jednom, ito vec 23.06.1940 posjetio Pariz (prije podne, izmedu 6 i 9 sati).
Tesko je danas reci sta je Hitler, a Hitler je bio Njemacka, stvarno o Napoleonu ili francuskom narodu mislio. Sliku koju o njemu imamo je slika koju je Goebbelsova propaganda izumila. Ona jednostavno nije istinita. Ali mislim da to nije toliko ni vazno. Hitler je mozda najveci zlocinac covjecanstva i meni licno je sasvim svejedno sta je on o nekome mislio. Ali poznavajuci njegovu biografiju i njegovu ideologiju ja sam licno ubijeden da je ipak zelio francuski narod sto je vise moguce poniziti i ne vjerujem da je uopste uzimao obzira na ono sta su Francuzi misli.

Objavio/la jasanstav prije 8 godina 6 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: