Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

The Killing of a Sacred Deer (2017)

post objavio/la hazimiko prije 2 godine 9 mjeseci na blogu District for the Movies

Komentari na post

 

Napisaću komentar u kojem ima spoilera tako da ako neko nije još odgledao film neka ne čita :D

Film sam gledala večeras. Ne pamtim kad sam neki film toliko jedva čekala kao ovaj i ispunio je sva moja očekivanja. Kad bih morala da biram koji mi je od ova 3 filma najbolji, Očnjak, Jastog ili ovaj, najiskrenije ne bih mogla da se odlučim :D

E, sad, volela bih da čujem neka tvoja razmišljanja o filmu. :)

Ceo film bi mogao da se shvati kao metafora u kojoj je Martin na sebe preuzeo ulogu nekog "boga" koji je tu da naplati nečije grehe (ako se baš udubiš u film postoji par jasnih religijskih momenata ili možda bolje rečeno biblijskih), ja bih se opet zadržala u domenu realnih stvari i ono što me najviše buni jeste ta bolest od koje je oboleo prvo dečak. Npr. za mene je potpuno jasno da je Martin u to umešan jer je te noći bio ispred njihove kuće i da je vrlo moguće da je njegova bolest psihičke prirode, možda ga je on nečim zaplašio, možda mu je nešto pričao, ne znam. Ali ne verujem u to da Martin može samo da ih pogleda i da ozdrave, nekako mi se to uopšte ne uklapa u koncepciju ovih filmova. :D Isto tako sam skoro ubeđena da devojčica uopšte nije bolesna, nego da je od početka znala za njegov plan i da se sve vreme pretvara, uostalom ona govori dečaku da će uskoro umreti i pre nego što se otac potpuno suoči sa tim da će morati nekoga da žrtvuje. Možda i ona sama želi da se osveti ocu, jer je njihov odnos izuzetno blizak i čudan, i ima naznaka da je možda čak i incestuozan (kada ona legne na krevet u istoj pozi kao i njena majka pre nego što imaju odnose).

Što se tiče scene u kojoj on nasumično puca u njih, meni deluje da prva dva puta jeste nasumično ili da tada namerno promašuje, ali mi deluje da 3. put namerno puca u dečaka. Stvarno, kao da ga je baš naciljao da ne pati i da što pre umre. A već u poslednjoj sceni, devojčica kao da je samo čekala znak da može da počne da jede i nasmešila mu se kada su izlazili, što me je još više ubedilo da je ona bila deo tog njegovog plana i da mu je pomagala.

Izvini za ovoliki komentar, ako te ne bude mrzelo napiši i ti šta misliš, mene baš zanima :)

Objavio/la vronska prije 2 godine 9 mjeseci #

huhh, odakle početi...

inače volim provokativne, neobične filmove, oni koji zahtijevaju pažnju i izazivaju reakcije i ovo je jedan od njih, to svakako(kao i svi filmovi ovog reditelja).


Poredili su ga sa ''mother!''-om baš zbog te biblijske reference odnosno tih metafora, mada je ovaj totalno druga priča; ustvari, oba filma su na svoj način zanimljiva i neobična. kad sam izgledao film, pored svog shvatanja, tražio sam neke zvanične komentare redatelja i ekipe i filmskih kritičara i analitičara koju su pokušali ''dokučiti'' film i opet je u neku ruku, odnosno neke scene i dijalozi se ne mogu tek tako objasniti - ali to je ljepota ovog stvaralaštva. Svakako odličan film i nikoga ga ne može ostaviti ravnodušnim. @vronska

Objavio/la hazimiko prije 2 godine 9 mjeseci #

i btw. nakon The Lobstera, mislim da si mi ti i preporučila njegov Očnjak da pogledam ako se ne varam

Objavio/la hazimiko prije 2 godine 9 mjeseci #

"Mother" planiram da odgledam sutra :)

Jeste, jednom da i ja tebi preporučim nešto :D

Objavio/la vronska prije 2 godine 9 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: