Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

enver čolaković, teta branka te profesorica bakica

post objavio/la umorni prije 10 mjeseci 25 dana na blogu Priče o umoru

Komentari na post

 

gro zivota je proveo u budimu ili pesti, mislim da je cak i rodjen tamo.
nije to toliko bitno koliko je bitno navesti da je znao pisati ili smo ga mi samo znali jos bolje citati?! prosla je gotovo decenija otkad sam colakovica pominjao, ovdje, bas ovdje u tvojim komentarima. nesto u vezi s atmosferom u napisanom, te blagodat pisca da likove u romanu...nebitno jal to bio sami lepir, babuka iliti onaj cifut...opise tako, da se konzumer knjige sam vidi u svakom od tih gore navedenih likova.

Objavio/la Gost_ prije 10 mjeseci 25 dana #

na potpuno isti način se može karakterizirati i Ivu Andrića koji je proveo dvije godine kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Hitlerovoj Njemačkoj....
Čolaković je pak bio "samo" kulturni ataše... no to ne umanjuje njegov ni književnički opus ni doprinosi kulturi :)

Objavio/la graciasalavida prije 10 mjeseci 25 dana #

Baš me interesuje utisak ovovremenog čitanja Envera čolakovića. Isto tako sam kasno čuo o njemu. Zašto je to bilo tako? Mislim da ne stoji usporedba (Graciasalavida) Čolakovića i Andrića. Andrić je postao nobelovac i iza njega je stalo svo izdavaštvo Yu. Iza Čolakovića niko nije stao. Andrić je tretiran kao "sveta krava" YU književnosti, a Čolaković je diskriminiran. Zašto? Obojica su pisala o Bosni ali su je različito vidjeli. Andrićevo gledanje komentira danas na svom portalu i ugledni novinar Vlastimir Mijović (vidi "I nobelovci lažu"). Čolakovića još ignorišu pa njegovu zbirku pjesama "Bosni" štampa njegova porodica (preporučujem pročitati). Ima u tome nešto čudno. No, da moj komentar ne skrene u druge tokove. Andrić i Čolaković sun različito vidjeli Bosnu i oni dijele njen usud. Voljeli su Bosnu, svaki na svoj način, i duša im je zauvijek ostala u Bosni, dok jedan počova u zemlji srpskoj(Beograd), a drugi u zemlji hrvatskoj (Zagreb). Neka im u miru počiva duša bosanska!

Objavio/la hsarajlic prije 10 mjeseci 25 dana #

moja opaska i usporedba funkcija koje su obavljali i Andrić i Čolaković za vrijeme WWII odnosi se samo na te funkcije - jer se u javnosti grada Zagreba skočilo na noge predlaganjem preimenovanja dijela grada u Park Envera Čolakovića.
Funkcija kulturnog atašea koju je imao od 1944 do kraja rata uzima mu se za zlo.
Po istoj logici, i Andriću bi se moglo uzeti za zlo njegova diplomatska funkcija u Njemačkoj 1939-1941.

U potpunosti se slažem da funkcije koje su obavljali nemaju veze s njihovim književnim radom i opusom.
No isto tako, nijednog trena nisam komentirala odnos BIH prema jednom i drugom.

Moj se komentar samo odnosi na činjenicu da u Zg postoji prijedlog da se Čolakovićevim imenom zove park/ulica.

Objavio/la graciasalavida prije 10 mjeseci 25 dana #

nedavno je hrt objavio dijelove intervjua sa mesom selimovicem , u kome on govori o razlicitim pogledima, njegovim i ive andrica, na ulogu i angazovanost pisca u drustvu i u politici. andric je, u tim svojim poznijimm godinama, zastupao misljenje da pisac treba samo da stvara, a selimovic navodi da on smatrao drugacije.. vjerovatno se i selimovic vremenom se priblizio tom satnovistu ive andrica.

ja mislim da mi nikada ne znamo sve okolnosti pod kojima se pisci, umjetnici, kao javne licnosti, odluce u nekom trenutku djelovati i izvan svog polja stvaranja i angazovati se drustveno i politicki, dok je sa odredjene vremenske distance uvijek ocigledno- da li je nesto bilo dobro ili pogesno. I (vjerovatno onda umjetnici , pouceni iskustvom, „igraju siguricu“)

ali barem sa ove vremenske distance mi znamo, ili bi trebalo da znamo, gdje se ne moze staviti znak jednakosti. poznato je sta je bila ndh, ne treba tome ni dodavati ni oduzimati, a kraljevina jugoslavija je, izgleda treba podsjetiti, bila nasljednik drzave pobjednice iz prvog svjetskog rata, osnivac lige naroda, kolijevka nekih buducih nacija na ovim prostorima, uredjena drzava, imala je ambasadore u vaznim drzavama evrope i svijeta, pa tako i u tadasnjoj njemackoj.

(za moj pojam, gracia, u tvom komentaru, svjesno ili nesvjesno, stavljas znak jednakosti izmedju kraljevine jugoslavije i ndh)

Objavio/la Gost_4163 prije 10 mjeseci 25 dana #

Nekada smo na ovom prostoru imali jako dobru povezanost u skoro svim sferama, pa tako i u izdavastvu ali to vise nije slucaj, pa se knjige vise ne mogu tako lako nabaviti ako su obajvljene van granica. Ovo onako kako usporedan komentar na trenutno stanje u izdavackoj delatnosti u mom okruzenju.

@gracia
Imam isto zapazanje kao i Gost_4163, kao da izjednacavas Kraljevinu Jugoslaviju sa NDH.

Objavio/la Gost_Pravoslavni prije 10 mjeseci 25 dana #

ne, naprotiv!
Žao mi je ako ste stekli takav dojam i ispričavam se zbog nepreciznosti komentara.
Sjećam se godina, sredinom sedamdesetih, kad je u Zg bila velika polemika da li Andrić zaslužuje ulicu u Zagrebu. Ni dan danas je nema. NEMA!
Očito je da se ljudima zamjeraju funkcije koje su imali, i potpuno se slažem s gost_4163 kad kaže da mi danas apsolutno ne možemo znati sve okolnosti pod kojima su se ljudi prihvaćali funkcija.

Da li će E. Čolaković danas dobiti ulicu/park ili ne, ne znam, ali kako se stvari u RH dešavaju - relativizira povijest i mjenjaju historijske činjenice - tolerira se ustaštvo, vrlo lako je moguće da se to i desi.

I svatko ko me zna i čita, trebao bi znati da sam antifašist po uvjerenju, lijevo orijentirana.

Još jednom se ispričavam zbog nepreciznosti prethodnih komentara.

Objavio/la graciasalavida prije 10 mjeseci 25 dana #

@gracia
Koliko sam ja upoznat sa tvojim likom i delom :) jesi antifasista, zato sam i morao da ti postavim onakvo pitanje. Nije mi nikako bila namera da te provociram.

Objavio/la Gost_Pravoslavni prije 10 mjeseci 25 dana #

da i ja iskoristim priliku da se izvinim :)
ono "svjesno" u komentaru mi se omaklo i iskreno sam se nadao da je ovako kako kazes, gracia (jer tu i tamo citam od tebe ponesto).

samo preciznosti radi: vrijeme o kojem se govori 1939.- 1941. je vrijeme prije rata. postoje sprazumi v.britanije i francuske iz 1938. sa njemackom (minhenski sporazum), kao i pakt sssr-a i njemacke iz 1939. o nenapadanju. (btw. njemacka se naoruzava od strane finansijera iz usa ;) )

priznajem, nisam citao colakovica, nadam se da ce i on doci na red

Objavio/la Gost_4163 prije 10 mjeseci 25 dana #

dečki/cure, nisam ni shvatila to kao neku provokaciju... čitavši svoje komentare, vidjela sam i ja da se može shvatiti da sam stavila "znak jednakosti"...

"Legendu o Ali Paši" sam našla u pdf-u prije dve-tri godine... žao mi je što ništa drugo njegovo, u pdf formatu, nisam našla ..

Objavio/la graciasalavida prije 10 mjeseci 25 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: