Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Plave beonjače,bolest ili ukras I dio

post objavio/la travarikus prije 8 godina 8 mjeseci na blogu ........Moje liječenje ljekovitim travama i još.

Komentari na post

 

Odavno zelim pronaci podatke kako se na osnovu beonjace moze dijagnosticirati bolest. Bila bih ti zahvalna na podacima. Selam/poz

Objavio/la lillium prije 8 godina 8 mjeseci #

Ovdje se radi samo o plavim beonjačama,to su simptomi bolesti pod imenom Osteogenesis Imperfecta.U narednom periodu će biti opisane ostale beonjače.

Objavio/la midhatoman prije 8 godina 8 mjeseci #

Ovo je iz porodičnog iskustva,možda neko ima plave beonjaće a nema nikakvih simptoma da bi imao neku bolest koja je navedena u postu.Medjutim osoba koja je nosilac bolesti OI može se desiti da je samo prenosnik a on ništa ne osjeća.Neko je napisao da ima mnogo ljudi plave beonjaće to je smiješno, takvih osoba je tako malo,ne radi se o plavkastim beonjaćama već o plavim beonjaćama,sklerama.Kod osobe iz moje porodice je dokazano da ima ovu bolest i da je otkriveno zahvaljujući beonjaćama.

Objavio/la travarikus prije 7 godina 4 mjeseca #

Evo jedan opis ove bolesti ,stranica je http://www.studioimpuls.net/pitanjaiodgovori.htm,i sve o ovoj bolesti ovdje piše:
Kakva je to bolest "staklenih" kostiju (osteogenesis imperfecta)?

To je povećana sklonost lomovima kostiju (otuda i naziv "bolest staklenih kostiju") koji se događaju spontano ili nakon neznatne traume. Karakterističan je nalaz bjeloočnica plave boje, dentinogenesis imperfecta, rana pojava oštećenja sluha i opća labavost zglobova. Osteogenesis imperfecta pripada u skupinu genetskih i biokemijskih heterogenih sindroma vezivnog tkiva s podlogom u molekularnom defektu izraženom u abnormalnosti kolagena tipa I. Incidencija je 1:25 000. Stvara se kost s tankim kortikalisom i manjkom spužvaste kosti. Klasifikacija po Silenceu:

- tip 1 – plave bjeloočnice; lomljive kosti izražene nakon rođenja; Ia bez DI, Ib s DI; AD

- tip 2 – letalni perinatusni oblik; prijelomi in utero (OI congenita); plave bjeloočnice; AR

- tip 3 – progresivni deformirajući oblik; prijelomi in utero i prije prohodavanja; bijele bjeloočnice; AR

- tip 4 – bjeloočnice bijele boje; izrazitija lomljivost nego kod tipa I; 4a bez DI, 4b sa DI; AD

Klinička slika: Mišići su hipotonični, skloniji razvoju modrica. Prisutan je opći laksitet zglobova. Spontani prijelomi kostiju s pratećim deformacijama vodeći su klinički simptom. Prijelom – imobilizacija – osteoporoza = novi prijelom – sve veće deformacije kosti i konačna nemogućnost kretanja.

Liječenje treba usmjeriti na što kraću imobilizaciju i prevenciju novih prijeloma. Rabe se lagane plastične ortoze, provodi se individualna fizikalna terapija. Kirurško se liječenje provodi radi ispravljanja deformacija s multiplim osteotomijama uz fiksaciju.

Objavio/la travarikus prije 7 godina 1 mjesec #

ja sam tip 1 ove bolesti i u zivotu sam imo vise od 20 prijeloma a tek mi je 17 godina volio bi da saznam da li je ova boles izljeciva.

Objavio/la Gost_9149 prije 6 godina 11 mjeseci #

Uglavnom doktori kažu da nema lijeka samo prventiva neka....Moja preporuka iz ličnog iskustva za korištenje što više zobi u prehrani na razne načine.Jaje rstopljeno u limunu i što više mliječnih proizvoda tj sve što ima kalcijuma dovoljno da nadoknadi nedostatak.Tako samo možeš sam sebi da pomogneš....

Objavio/la travarikus prije 6 godina 11 mjeseci #

ja imam plave beonjace, kao i moja mama..bas bas plave!moja mama je imala jedan prelom u zivotu, ja ukupno 3...nista strasno..imam jake misice..bavila sam se plesom i sve normalno....medjutim..sada imam sina i cerku..sin ima 3 i po godine, a imao je vec 4 preloma..cerka ima 9 i po meseci i danas je pala u ogradici i slomila nogu..ocajna sam..u Tirsovoj su nam predlagali lecenje bisfosfonatima i interesuje me da li neko ima iskustva u vezi sa tim!lekari kazu i da bi do pubertete trebalo kosti da ojacaju i da se situacija popravi..pisite vasa iskustva..zajedno smo jaci!

Objavio/la Gost_6320 prije 6 godina 1 mjesec #

To je borba za zdravlje kao i kod drugih bolesti,svi mi imamo neku svoju bolest,kako kažu u narodu "Čuvaj to što imaš".Treba se boriti za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližih to je nada za bolje sutra,sve probati i nadati se izlječenju.Čitajte ovaj post i komentare koji su već napisani ,savjeti su dobri i korisni,te redovno praviti riblje i maslinovo ulje smjesu iste količine npr. na pola litra sipa se pola limuna soka,promućka se dobro i time se masira cijelo tijelo pa i glava uz to bi trebao ljekar da kaže kako treba AD kapi koristiti duže vremena od predviđenog itd,najbolje se savjetovati sa ljekarom specijalistom reumatologom internistom ili ne znam kojim drugim koji bi znao da odredi liječenje koje će biti efikasno a da ne šteti ostalim organima kao što su želudac,crijeva ,jetra itd.Javite nam kako idu terapije i što preduzimate,lijep pozdrav i dobro zdravlje.

Objavio/la travarikus prije 6 godina 1 mjesec #

Ja sam koristio razne stvari ali nisam imao neko poboljsanje,na kraju sad pijem alfa d3 i nisam ni ja sig kakvo je stanje sada,godisne jednom idem na snimanje gustine kostiju i rezultati nisu dobri.ako neko ima neki dobar savet ili zeli da razgovara o ovome pisite mi na miloshskorpija@gmail.com

Objavio/la Gost_2640 prije 5 godina 4 mjeseca #

Ipak od svega najbolje je na prirodni naćin pokušati...Svježa jaja od domaćih koka koje su tek pronijele.Tako malo jaje pokiseliti u limunov sok navečer i ujutro popiti sok sa svim talogom a poslije toga i jaje popiti.Tako 40 dana,uz to obavezno piti čaj od zobi i jedan obrok zamjeniti sa zobenim pahuljicama ili sa zobi koji je skuhan.Riblje ulje piti na kašiku obavezno 2-3x dnevno
.....

Objavio/la travarikus prije 5 godina 4 mjeseca #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: